Loading...

"Очакват ви най-добрите възможни лектори, най-надъханите студенти, много нови знания и гарантиран успех за най-мотивираните."

avatar Соня Аврамова 2 минути
"Очакват ви най-добрите възможни лектори, най-надъханите студенти, много нови знания и гарантиран успех за най-мотивираните."

Представяме ви Павел Колев - co-founder и lead developer в Rebellious Software. Компания, която се занимава с разработването на игри. Той е едно от най-изявените лица в ИТ индустрията и лектор в обновената версия 4.0 на програмата по софтуерно инженерство. Ето какво сподели той за нея в следващите редове. 

От колко време се занимаваш с програмиране и как започна?

Занимавам се професионално с програмиране от около 10 години. Израстнах в малко градче, където компютрите навлязоха малко по-бавно и не съм от програмистите, които се гордеят, че са писали код на Правец, но пък това по никакъв начин не попречи на развитието ми впоследствие. След 7-ми клас се преместих във Варна, където в Математическата гимназия бяха първите ми стъпки в програмирането. Бих казал, че ми се отдаваше, но не ми беше чак такава голяма страст. По естествен път продължих с обучението си във ФМИ, но бих казал, че истински се запалих по програмирането след няколко курса на д-р Светлин Наков. Някъде в този момент може да се каже, че се запалих истински и реших да отдам цялото си време и внимание на това да стана по-добър.

Кои са най-интересните проекти, с които си се занимавал?

Имал съм късмета да работя по доста интересни проекти както индивидуално, така и в екип. Един от отличимите проекти беше за NASA - трябваше по снимка на листо на растение да разберем какво е растението, дали е заразено с някакви болести и колко е повлияно от дупки в озоновият слой. Сегашният проект, по който работим е World of Myths - онлайн картова игра. Бих казал, че това е може би най-голямото предизвикателство, което съм имал и изисква задълбочени познания в много области.

Защо избра тази технология?

Влюбих се в JavaScript в момент, в който голяма част от разработчиците на софтуер бяха доста негативно настроени към езика, но това мнение за моя радост се променя през последните години. Спечели ме може би именно с това, че беше предизвикателство, което другите някак си не приемаха насериозно. Впоследствие, след като задълбочих познанията по JavaScript, открих всичките красоти на езика и реших да се фокусирам върху него. В момента можеш да пишеш JavaScript за всяко едно устройство, което може да изпълнява програмен код - от компютри и телефони до перални машини и хладилници.

Какво те мотивира да преподаваш?

Желанието да запаля по програмирането и други хора, които като мен в даден етап са се чудели накъде да поемат. За мен споделянето на знания е стигнало ниво на лична необходимост - чувствам се по - пълноценен, когато преподавам и се радвам, че с това мога да помогна и на други хора.

Какво да очакваме от програмата по Софтуерно инженерство 4.0?

Най-добрите възможни лектори, най-надъханите студенти, много нови знания и гарантиран успех за най-мотивираните.

Aко и вие искате да се докоснете до света на програмирането и да се срещнете с най-известните трейнъри в областта, кандидатствайте още днес за безплатно обучение Programming Basics от ТУК!