Loading...

Red Team vs Blue Team на полето на етичното хакерство

avatar Мария Вълчева 3 минути
Red Team vs Blue Team на полето на етичното хакерство

Ако асоциираш червените и сини отбори не само с Halo или вечното дерби, но и с етичното хакерство, значи си на правилното място. Представям ти темата по повод предстоящия курс Open Source and Threat Intelligence, в който ще откриеш най-актуалните техники на полето на т.нар. white-hat хакери и ще надникнеш в дебрите на „тъмната мрежа“.


Дори и тепърва да прохождаш в сферата, в следващите редове ще се запознаеш с екипите в сърцето на етичното хакерство, за да можеш да избереш страна.

Що е то етично хакерство?

Макар само по себе си хакерството да има негативна конотация, свързана с неоторизирания достъп до информация, в контекста на киберсигурността може да донесе огромни ползи. Етичното хакерство е процесът, в който професионалист, напълно легално и целенасочено, опитва да проникне „с взлом“ в мрежите, компютрите и устройствата, с които работи дадена организация.


Целта на всичко това е да се тестват защитите на дадена компания или институция, предварително и превантивно да се открият уязвими от атаки места. Целият процес е многокомпонентен и сложен, а бурната дигитализация и възходът в кибер войните го прави жизненоважен за безопасността на всяка организация.

Обхват на white-hat хакерите


Без да навлизам в техническите подробности, ще ти представя някои от основните аспекти на дейността, предвид сложността на IT системите. Именно тази сложност създава наличието на множество разнообразни начини за експлоатацията им. Ето и най-често срещаните типове етично хакерство:


  • Хакване на уеб приложения – броят на уеб приложенията непрекъснато расте, а с това и възможността за компрометиране на сигурността през тях.
  • Хакване на уеб сървъри – сървърите са свързващото звено в комуникацията между компютри и системи за прехвърлянето на информация, и при всяка стъпка от тази комуникация съществува възможност за пробив.
  • Хакване на безжични мрежи – всички търсим възможност да се закачим за WiFi точка на достъп, за да спестим мобилните си данни, но това са едни от най-привлекателните за хакери обекти за атака.
  • Хакване на системи – хакването на системи, за разлика от атаките върху мрежи, цели да се достъпи конкретен компютър в мрежата и информацията на него.
  • Хакване на мобилни системи – всички носим малък компютър в джоба си. И мобилният ни телефон, като всяко устройство, е в опасност от атаки. Поради тази причина, редица компании забраняват на служителите си да внасят личните си устройства в офисите.
  • Социално инженерство – ако останалите аспекти са фокусирани върху компрометирането на компютри, мрежи и системи, социалното инженерство се прицелва в индивидите и тяхната манипулация, за да разкрият чувствителна информация.

Етичното хакерство има значителен обхват, а перспективите за развитие са все по-обещаващи. Това се дължи на засиленото търсене на експерти по киберсигурност в световен мащаб. Ако имаш интерес в областта, ще можеш да се специализираш в редица направления като мрежови администратор, анализатор по безопасността, тестер за проникване и др.

На страната на червения отбор

Като военно (и игрално) явление, червеният отбор винаги играе ролята на злодеите. Т.нар. Red Team се състои от етични хакери, обикновено на свободна практика, които тестват и оценяват сигурността на дадена система по най-обективния начин. Дейността им е легална и одобрена от най-висшето ръководство на организацията, която тестват.


Членовете на червения отбор използват всички налични техники като penetration testing, социално инженерство и софтуер за следене на комуникация, за да тестват сигурността на процеси, технологии, дори хора, и превантивно да открият слабости. На база на тези „симулирани“ атаки се прави анализ и се отправят препоръки за подобряване на сигурността и отстраняване на слабите точки.

На страната на синия отбор

Т.нар. Blue Team се състои от специалисти по киберсигурност, които прилагат редица техники и решения за целите на мониторинг, одит и превенция по отношение на потенциални слабости и заплахи. Сините екипи обикновено са вътрешни за организацията, запознати са с целите и нуждите ѝ, и имат ключово участие в разработването на стратегия по сигурността.


Ако червеният екип прави всичко възможно, за да пробие дупки в защитите, работата на синия екип е да издигне възможно най-солидните защитни стени. Сините използват различни решения за информационна сигурност с цел мониториране на мрежите, анализират логове и данни, за да засичат необичайна активност, грижат се за конфигурирането и имплементирането на защитен софтуер и др.

Избери страна със СофтУни

Курсът Open Source and Threat Intelligence ще ти позволи да придобиеш основните умения, необходими, за да навлезеш в света на етичното хакерство. Сред нещата, на които ще те научи, са както етапите на тестовете за проникване, така и ключови контрамерки за защита. Курсът е подходящ за хора с ограничен опит в областта и интересуващи се от мрежова или информационна сигурност, киберсигурност и secure coding. Ако и ти си сред тях и си готов да избереш отбор, запиши се до 4 януари ето ТУК. Започваме на 6 януари! Очакваме те!