Loading...

Четири факта за нарастващото значение на Python

avatar Георги Кацаров 2 минути
Четири факта за нарастващото значение на Python

Задавате ли си въпроса „Дали си струва да заложа на Python“? Излишно е да ви казвам, че това е език с бъдеще или подобни клишета. Вместо това ви представям четири факта, свързани с програмния език Python и защо си струва да инвестирате време и усилия в неговото изучаване.

Ползващите Python нарастват главоломно

Актуално проучване показва, че езикът Python е в топ 5 на най-популярните програмни езици. Според друго проучване, проведено от Stack Overflow през 2017 г., приблизително 32% от разработчиците го използват, а други 20% имат намерения да преминат към него в обозримо бъдеще.

Като стана въпрос за Stack Overflow – там за Python има зададени над 1 100 000 въпроса, което мисля, че е достатъчно нагледно за нарастващата популярност на Python.

Има Python пакети за всичко!

Има повече от 147 000 пакет в т.нар. „Cheese Shop“ (“Магазин за сирене” – индексът е кръстен на епизод от комедийното предаване „Летящият цирк на Монти Пайтън“, на който пък е кръстен езикът.). Огромното количество пакети в това хранилище, са това, което правят този език толкова гъвкав и популярен. По този начин езикът е подходящ за уеб разработка, data science, а дори и за разработка на игри или DevOps, без да ви се налага да започвате от абсолютната нула и да пишете собствен код за всичко. Подона е ситуацията и в GitHub, където има над половин милион хранилища, които ползват Python.

Като споменахме Data Science...

Както споменахме в предходната точка – Python е подходящ и за Data Science, а това е първата стъпка към Machine Learning и AI. Проектът на Google – TensorFlow – е един от най-форкваните проекти (От „Fork“ – вземане на копие от съществуващ проект и изграждане на нов, отделен проект върху взетата база) в GitHub. В съчетание с други библиотеки като scikit-learn и Keras, получавате солидна база за AI разработка, предлагайки гъвкавост и лекота на използване за всеки, който знае Python. Наличието на тези библиотеки е ключово, защото те позволяват на разработчиците да се фокусират върху тяхното развиване и допълване, вместо да губят време в преоткриване на колелото всеки път.

Python е вдъхновяващ

Проучване на престижно икономическо издание сочи, че приблизително 40% от американските училища предлагат уроци по Python, спрямо 10% през 2013 г. Във Великобритания през 2015 г. се получи забавна ситуация при която Python бе станал по-популярен от френския език, като 6 от 10 родители насочват децата си към изучаване на Python вместо към изучаване на френски език.

Ако вече сте придобили базовата основа в програмирането с Python, не се разфокусирайте, а продължете целенасоченото придобиване на знания в програмирането с Python, като запишете курса „Programming Fundamentals with Python – юни 2019“. Запишете се още днес!