Loading...

10-те най-влиятелни програмисти

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
10-те най-влиятелни програмисти


Програмирането като феномен е относително ново за човечеството, но това не ни лишава от възможността да отбележим подпомагането на главоломното му развитие от няколко много влиятелни хора. Въпреки, че приносите към сегашното състояние на технологичния свят са вече безбройни и трудно измерими откъм важност, можем да се съгласим, че тези 10 герои на програмирането са сред най-влиятелните:

10. Доналд Кнут

Защо: Наричан е още „бащата на анализа на алгоритми“ заради приносите, които прави към систематизирането на различните видове алгоритми и тяхната сложност. Автор е и на един (макар и все още недовършен) от най-известните литературни трудове в областта: „Изкуството на компютърното програмиране“.

9. Гуидо ван Росум

Защо: Най-известен е като създател на езикa Python, развиването и установяването му като един от най-използваните и широко приложими езици, които имаме. След като отстъпва от активното развитие на Python, Росум работи в Google и Dropbox.

8. Кен Томпсън

Защо: Познат просто като “ken”, той е не просто известен като един от създателите на Unix системата, но и неимоверно популярен с трудовете си в областта на компютърното хакерство в ранните му години.

7. Браян Кърниган

Защо: Освен, че е един от създателите на Unix, Кърниган не спира да прави огромни, но не толкова популярни приноси, без които много нишови дейности не биха били възможни.

6. Тим Бърнърс-Лий

Защо: Бърнърс-Лий е основоположник и създател на World Wide Web, като днес оглавява и W3 консорциума, който управлява различните стандарти в интернет. Освен това е един от пионерите в движението за мрежова неутралност и свобода на информацията.

5. Андерс Хейлсберг

Защо: Хейлсберг работи по редица програмни езици в ранните им дни, като имената включват Delphi, Turbo Pascal и най-вече – C#. До днес той продължава да работи по C# като оглавява всички трудове на Microsoft в тази насока.

4. Линус Торвалдс

Защо: Създава ядрото на Linux, такова, каквото я познаваме днес и продължава да работи активно по него, след като започва с идеята да напише по-добър терминален емулатор за Minix.

3. Джеймс Гослинг

Защо: Освен, че пренаписва няколко операционни системи, създава редица компилатори и мейл системи, Гослинг се слави най-вече със създаването на Java. След като Oracle придобиват компанията му - Sun Microsystems, той се присъединява към Google, където работи днес.

2. Бярне Строуструп

Защо: Строуструп е най-известен със създаването на един от най-разпространените днес езици – C++. В ранните години на разработката на езика, той поема абсолютно всяка една роля в неговото популяризиране и подобряване.

1. Денис Ричи

Защо: Познат още като „dmr”, Ричи е може би най-широко разпознат като най-силно допринасящия програмист в историята на технологиите. Сред най-големите му постижения стоят създаването на Unix и C езика – две от основите на модерните технологии.

Истина е, че пренасищането на технологичния свят с иновации не оставя много място за нови герои на програмирането, но все още претърпяваме възход във развитието на компютърните технологии. Това означава, че с труд и най-вече страст, вие можете лесно да си пробиете път до величието!

А какъв по-добър начин да направите това от най-новото ни обучение – Microsoft Software Development Fundamentals. Курсът цели да ви даде не само основните знания, за да започнете да преследвате софтуерната разработка професионално, но и да ви подготви за взимането на сертификат от Microsoft!

Можете да научите повече за него от тук, но побързайте – записването вече тече!