Loading...

Историята на QA през вековете

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Историята на QA през вековете


Историята на софтуерното тестване е доста по-дълга от това, което може би си представяте. В интерес на истината, нейното официално начало от много се смята за създаването и подобряването на един от първите механични компютри от Чарлз Бабидж още през 1822. С работата на Ада Левлейс по машината и нейното систематизиране на механичното програмиране, нужно за различни пресмятания, тя се смята за първия програмист. Парчетата почват да се събират още през 1878, когато думата бъг (bug) влиза в употреба в смисъла си на системна повреда, като виновник за това се смята Томас Едисон. За жалост края на 19-ти век маркира началото на един застой в тази насока, тъй като електрониката все още не е напреднала достатъчно, че да се стигне до нов етап от историята.

Едва през средата на миналия век се случва нещо достатъчно важно, че да бъде споменато – създаването на ISO (International Organization for Standardization). В тези ранни дни софтуерното тестване е въпрос на философска дискусия, но на организацията предстои да оформи набор от стандарти, които използваме и днес. Точно по това време живее и великият ум на име Алън Тюринг, който освен работата си по разшифроването на „Енигма“ ни дарява и множество други трудове.

Един от тях той практично нарича „On Checking a Large Routine“ – как да тестваме дали една доста дълга рутина би се изпълнила правилно.

Естествено, можем да пропуснем множеството малки стъпки по пътя и да стигнем до един момент, в който Уилям Елмендорф агитира за дисциплиниран подход към тестването на софтуер, а софтуерното инженерство вече е установен клон на инженерните дисциплини. Това ни оставят 60-те години на изминалия век, а едва десетилетие по-късно компании като Microsoft и Apple са налице, а първият стандарт за софтуерно тестване се изготвя. Първата книга за софтуерно тестване, наречена „Изкуството на Софтуерното Тестване“ е в издание.

Светът поддържа нагласата, че тестването е динамичен процес, който включва както изискванията, така и очакванията на клиента. Софтуерното тестване вече е във фазата си на изследване преди финализиране. Думите “Test, then code” са мотото на последните две десетилетия от изминалия век, интернет е факт и софтуерното инженерство започва да придобива модерния си облик. Дори и след толкова много огромни промени, все още сме на първите стъпала в развитието на един толкова сложен и все по-нужен феномен.

Какво следва от тук нататък?

Да, софтуерното тестване продължава да се променя ежедневно, но едно нещо е сигурно – нужно е и е една от най-добре отплащащите се насоки в кариерен аспект.

Сега имате и възможността да поемете по нея с новото издание на едно от най-известните ни обучения – QA Fundamentals – януари 2017. Обучението ще ви даде възможност да се запознаете с всички аспекти на софтуерното тестване, започвайки от 16-ти януари.

Запазете своето място още днес и оставете и своята следа в историята!