Дигиталното изкуство: можем ли да творим чрез машините?

Дигиталното изкуство: можем ли да творим чрез машините?

avatar Георги Дуранкиев 1 минута
Дигиталното изкуство: можем ли да творим чрез машините?

От десетилетия насам, дигиталното изкуство е незаменима част от ежедневния ни живот, било то в съдържанието, което консумираме или дори в презентациите, от които ви се иска да избягате често. Самия метод на създаване чрез дигитални способи е категоризиран като световно разпознат такъв още през 70-те, след много противопоставяне от страна на творците. Резултатът, който виждаме днес, обаче, ни показва точно как дигиталното изкуство обърна света на музиката, скулптурата, рисуването и всички други визуални изкуства.

Компютрите са вплетени в процеса на творчеството на модерното изкуство, било то в традиционната, дигиталната или хибридна негова форма. Това, което хората получават от този тип процес на създаване е липсата на ограничение откъм физическите аспекти на процеса – техника, материали, цена, а дори и условията на околната средата. За някои това разваля автентичността на произведението и го лишава от още едно измерение, но е факт, че дигиталното изкуство е установен способ за изразяване, най-вече в графичните му насоки.

Това се показва не само от това, че софтуерът за създаване и редакция на графики и снимки е нещо, което е близо до статут на част от общата култура, но и от това, че неговото развитие напредва стремглаво. Още през 80-те години на изминалия век се зараждат ранните версии на най-силните и широко разпространени графични редактори, които се използват днес – Photoshop и Illustrator. Докато единият е част от една по-дълбоко вкоренена форма на изкуството, вторият се занимава изцяло със създаването на дигитални графики, илюстрации, лога и безброй други видове произведения.

В неговите възможности днес са включени огромен брой симулации на различни носители, техники, материали за рисуване и всяка от тях е неразличима от нейния физически еквивалент. Въпреки бавния си старт, програмата вече позволява на всеки добре владеещ я да твори без да бъде ограничен от собствените си възможности.

Във вашите възможности, обаче, е това да се научите как най-лесно да пренесете виждането си към завършен продукт чрез нея. Точно това можете да направите с най-новото ни обучение – Въведение в Adobe Illustrator - януари 2017!

То ще ви запознае как най-добре можете да впрегнете видимо безкрайните възможности на програмата, започвайки от 19-ти януари. Побързайте и запазете своето място в него – записването е към своя край!