Loading...

Какво е Blockchain и къде е приложим?

avatar Георги Кацаров 1 минута
Какво е Blockchain и къде е приложим?

Доскоро ако запитате някого за блокчейн, той най-вероятно щеше да ви върне въпрос „За биткойн ли става въпрос?“. Без съмнение главоломният успех на криптовалутата привлече вниманието на хората към нея, които мислеха, че биткойн и блокчейн са едно и също нещо. Макар блокчейн технологията да е в основата на успеха на биткойн, тя е съвсем отделна технология, която се е зародила отделно и нейните приложения далеч не се изчерпват с биткойн.

Какво е блокчейн?
Блокчейн е технология, която позволява консенсус в мрежа, съставена от непознати участници. Тя осъществява този консенсус без наличие на централен орган на доверие (в случая на криптовалутите – без наличие на централна банка). По този начин криптовалутите не са под контрола на никого и въпреки това всички необходими дейности се извършват и движат, като системата работи честно и надеждно. С постепенното навлизане на криптовалутите в нашето ежедневие, става неизбежна и глобалната промяна във финансовия свят.

Само за криптовалути ли е приложима технологията блокчейн?
Не. Най-общо казано блокчейн технологията е една своеобразна „счетоводна книга“, в която се записват всички направени транзакции, дори с дата и час и веднъж записани е невъзможно те да бъдат манипулирани, без това да остане незабелязано. Именно липсата на централизирано управление прави външната намеса технологично невъзможна при блокчейн технологията. Това гарантира автентичност и неизменимост както на направените транзакции, които са преминали през блокчейн технология, така и на всякакви договори, активи и прочее документи.

Как бих могъл да науча повече за блокчейн технологиите?
Ако искате да се запознаете в детайли със същността и начина на работа на блокчейн технологията, всичко което трябва да направите е да запишете нашият курс „Въведение в Blockchain технологията – януари 2018“ като кликнете ТУК! Побързайте, присъствените места се изчерпват бързо!