Loading...

Какво ни предлага професията "програмист"?

avatar Георги Кацаров 3 минути
Какво ни предлага професията "програмист"?

Едно от най-важните решения, които вземаме в живота си е това каква професия да изберем. То е важно не само заради финансовите възможности, които ни се предоставят, а и заради обкръжението от хора, а дори и нашето лично щастие и удовлетворение.

Без значение дали вече сте избрали кариерния си път или все още търсите своето призвание, едно от най-добрите неща в които можете да инвестирате своето време е професията на програмиста. Чудите се защо? Ето няколко причини:

Бързо развиваща се индустрия
Една от най-бързо развиващите се и проспериращи индустрии към настоящия момент е именно IT сферата. Защо това е така? Ами защото всички други отрасли на икономиката имат нужда от софтуер: било то производство и поддръжка на автомобили, асансьори или хладилници, освен това софтуерни приложения се ползват и от банкови и други финансови институции, счетоводни къщи, училища, медицински заведения, университети... Можем да продължаваме безкрай. Нека не забравяме и домашните потребности – навсякъде в ежедневието си сме заобиколени от техника, която има нужда от софтуер. И разбира се тази нужда от софтуер разкрива много нови ниши, много нови възможности и в крайна сметка цялото това търсене води до бурно развитие на IT сектора.

Разнообразни направления
Туризъм, маркетинг, изкуство, образование, финанси... диапазонът от посоки за развитие пред софтуерните инженери е огромен. Никоя индустрия не би могла да функционира без своите IT специалисти.
Ако ви стане скучно да се занимавате с уеб, можете да се захванете със създаването на мобилни приложения. Ако пък решите, че вече не искате да пишете компютърни игри със C# или C++, може да се насочите към киберсигурност, софтуерна архитектура или оптимизация. Нови приключения има зад всяка една затворена врата.

Гъвкаво работно време и работа от разстояние
Работата от разстояние е нещо все по-често срещано, не само в чужбина, но и в България. Повечето програмисти няма нужда да са постоянно в офиса, те могат да вършат работата си от където и да е: близкото кафене, co-working space, lounge бар, дори на някоя пейка в парка. Тъй като не е нужно да работите от офиса, сами може да определите кога да свършите задачите си – дали сутрин рано с чаша кафе или пък през нощта, когато повече хора спят, няма никакво значение. Важно е работата да е свършена в срок. По този начин не само пестите време от ежедневната рутина на пътуване от и до офиса, а и избирате да работите през времето, в което сте най-продуктивни, като така сте и най-ефективни.

Възнаграждение над средното
Нека си го кажем направо – когато стане дума за програмиране всеки от нас е повече или по-малко наясно с гъвкавите заплати и възможностите за бързо развитие, които IT сектора предлага. Грешно е обаче да виждате заплащането, като единствена или водеща мотивация. Истинският програмист се води от интереса си към разрешаването на проблемите, с които се сблъсква, а доброто възнаграждение идва като резултат от добре свършената работа. Зад това възнаграждение обаче стоят неизброимо количество часове, дни и години, в които вие трябва непрекъснато, ежедневно да обогатявате своите знания, да трупате практически опит.
Също така е много важно да можете да работите т.е. да мислите под напрежението от работа в кратки и точно определени срокове. Успешното решаване на проблеми в такава обстановка е това, което води до недостиг на качествени кадри и ако сте достатъчно образовани и грамотни в своята технология, компаниите биха ви се отплатили така, че да не помисляте за напускане.

Възможности за развитие
„IT сферата“ е едно доста широко понятие. Тази индустрия съчетава в себе си неизброимо количество възможности за развитие – както за прагматично мислещи хора, които обичат да решават проблеми по математически път, така и за хора, чиито интереси са насочени повече към външния облик на продуктите, а също така и хора, които откриват своето поприще в сферата на дигиталния маркетинг и реклама на продуктите. Ако сте от първия тип хора - можете да се насочите към придобиване на умения за работа с програмни езици като C#, Java или Python. Те са изключително използвани в наши дни, а фирмите, които имат нужда от кадри, владеещи тези технологии, са изключително много.

Не се страхувайте и поемете по пътя на програмиста! А какво се иска за да направите първите стъпки по него? Нашият безплатен курс по „Основи на програмирането“, за който можете да се запишете, като кликнете ТУК. Побързайте, присъствените места са ограничени!