Loading...

Къде може да се приложи Вlосkсhаin?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Къде може да се приложи Вlосkсhаin?

Все по-често чуваме за Вlосkсhаin – за принципите около които е изградена технологията, за нейните основни качества, за сигурността и автентичността на данните, които предлага. В страни от техническата част обаче, предполагам мнозина от вас се питат „А къде може да се приложи всичко това?“ Ето няколко сфери на икономиката, където има остра нужда от система, която притежава качествата на Вlосkсhаin:

1. Финансов сектор

Някои хора твърдят, че Вlосkсhаin ще направи с финансовия сектор, това, което интернет направи с традиционните медии. Чрез Вlосkсhаin можем да дадем достъп на милиарди хора по света (в т.ч. и на хора от т.нар. „Трети свят“) до различни финансови услуги, които традиционното банкиране не може да им предложи поради една или друга причина. Например “Abra” – това е интересен проект, който работи по въпроса да се създаде услуга за парични преводи, базирана на биткойн. Разбира се, банките не седят в очакване на някаква нова технология да им вземе хляба, а работят активно, за да са в крак с модата. Barclays например работят по Вlосkсhаin технология, с която целят да направят своите услуги по-бързи, по-ефективни и най-вече по-сигурни.

2. Кибер сигурност

Въпреки, че информацията в дадена Вlосkсhаin е публична, то тя е „скрита“ зад сложна криптография. По този начин тя е по-предпазена от хакерски атаки и изобщо всякакви неоторизирани промени.

3. Снабдителни вериги

Чрез Вlосkсhаin технологията, транзакциите могат да бъдат документирани в един постоянен, децентрализиран запис и да бъдат наблюдавани по един сигурен и прозрачен начин. По този начин значително могат да се намалят различни закъснения и човешки грешки – проблеми които съпътстват всяка една снабдителна верига в индустрията, без значение за кой отрасъл става дума. По същия начин Вlосkсhаin мрежа може да се използва за да се наблюдават цени, труд и дори отпадъци и вредни емисии – все неща, които съпътстват една снабдителна верига. Компании, които работят в тази насока са Provenance, Fluent, SKUChain и Blосkverify.

4. Прогонози

Вlосkсhаin ще промени целия подход по отношение на проучвания, анализ и прогнозиране. Онлайн платформи, като Augur се стремят да създадат глобално, децентрализирано прогнозиране на пазарите. Тези технологии могат да се внедрят навсякъде и да наблюдават и анализират всичко, по един общодостъпен и прозрачен начин – от спортни залози, през стоки и дори политически избори.

5. Мрежови и IoT системи

Samsung и IBM използват Вlосkсhаin технология за нова концепция, наречена ADEPT. Чрез нея искат да създадат децентрализирана мрежа от IoT устройства. По този начин устройствата ще са свързани децентрализирано, без да има централен команден център който да ги свързва. Те ще могат да комуникират едно с друго директно и по този начин да обменят информация за ъпдейти, бъгове и дори да наблюдават разхода на енергия.

Списъкът със сфери, в които може да се приложи Вlосkсhаin е дълъг. Вече се работи в насока внедряване на Вlосkсhаin в сфери като застраховки, частен транспорт и споделено пътуване, облачни технологии, благотворителност, правителствени електронни граждански системи, здравеопазване, енергийно управление, онлайн музика, недвижими имоти и още много други – бъдещето пред технологията е огромно и необятно.
Ако вие разбирате от JavaScript разработка, ООП и имате опит с разработката на REST APIs, искате да придобиете знания в една обещаваща технология с огромно бъдеще, курсът "Вlосkсhаin Dev Course – Sofia – June 2018" е точно за вас. След края на обучението всички отлично представили се ще имат възможността да станат Вlосkсhаin трейнъри и да преподават в цял свят, започвайки от Сингапур, Австралия, САЩ, Южна Корея или да станат част от екипа на Academy и да работите по водещи Вlосkсhаin проекти. Очакваме ви!