Loading...

Code to success - интервю с Георги Маринов

avatar Соня Аврамова 2 минути
Code to success - интервю с Георги Маринов

В нашата нова рубрика ще ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Как Георги балансира между работата и ученето, разберете от следващите редове.

Здравей, Георги! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Казвам се Георги Маринов. Светът на компютърните науки и този на музиката са ми страст от близо 10 години. Наскоро навърших 20, а в момента вземам две години за една в Cardiff и се опитвам да балансирам ученето с работата.

Какво те привлече към програмирането?

Една книга за програмиране на Delphi в 4-ти клас и може би "хакването" на разни неща (игри най-вече).

Какви програмни езици владееш и защо избра точно тях?

Списъкът е дълъг - от ASM, през C/C++, C#, Java, JS, Node(es6), Python, PHP, Ruby, SQL... за frameworks няма дори да започвам :) Иначе основно използвам C/C++, JS и Python, защото са подходящи за нещата, които разработвам и са ми интересни.

Как научи за Софтуерния университет?

От Интернет, както и от приятели.

А защо го избра?

Изглеждаше различно и въпреки че по-голямата част от нещата ги знаех вече, винаги има какво да научиш и да придобиеш като знания. А и самата идея е страхотна и несъмнено трябва да се развива. Най-полезното за мен реално беше сертифицирането и дипломата, макар Софтуерния университет да не е акредитиран университет.

В каква форма се обучаваш и защо избра именно нея?

Дистанционна, бях 9-ти клас в МГ Варна.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на обучението ти в Софтуерния университет?

Организирането на пътувания до София за изпитите, останалото беше дори на моменти твърде лесно.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Обективният отговор на въпроса в момента е мъжете, поради редица причини и предпоставки. Но не хвърляйте камъните още - смятам също, че потенциалният капацитет на мъжете и жените е в доста големи проценти един и същ.

Каква е настоящата ти работа, свързана ли е с програмирането?

В момента съм в Taxback International, където разработвам OCR или софтуер за разпознаване на текст от картини. Работата е свързана с програмиране разбира се, но в по-голяма степен е математика, алгоритми и архитектура на решението. Разбира се и изкуствен интелект. Освен работата ми в Taxback, продължавам да работя и с предишната ми компания по проекти, които случайно отново се въртят около неврални мрежи. Поради NDA (non disclosure agreement) договори, обаче, не мога да разкажа повече.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Успял.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Да правят всичко с кеф и да учат повече алгоритми! И по-малко специфични езици. :) 

За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.