Loading...

Защо само техническите умения не са достатъчни? Волен Вълков от Enhancv дава насоки за писане на впечатляващо CV

avatar Петя Гроздарска 7 минути
Защо само техническите умения не са достатъчни? Волен Вълков от Enhancv дава насоки за писане на впечатляващо CV

Както вече писахме, в СофтУни се опитваме наред с техническите познания, да дадем възможност на нашите студенти да работят и върху т. нар. soft skills. Най-вече в тази категория спадат умения засягащи емоционалната интелигентност на един човек - комуникация, лидерство, управление, работа в екип, поведение, говорене пред публика. Техническите умения не са достатъчни, за да бъде човек успешен в кариерата си, защото в почти всички случаи, работата обхваща поне едно от тези soft умения (със сигурност комуникация с колеги и работа в екип). Ето защо в СофтУни всички студенти минават през курса ни Teamwork and Personal Skills. Обучението набляга на теми като как да подготвят CV/мотивационно писмо, как да се държат по време на интервю за работа, инструменти за управление на проекти, техники за ефективно учене, както и за добра работа в екип. Темата, която разгледахме миналата седмица, 23 октомври - "Подготовка на CV - структура, добри практики и съвети" беше представена от експерт в областта - Волен Вълков. Той е съосновател на Enhancv - комания, разработваща софтуер за създаване на ефектни и впечатляващи CV-та, с които да се представите в най-добра светлина.

Петя от СофтУни се срещна с Волен и поговориха за разликите между добро и лошо CV, вижте разговора долу.

Петя: Кой е Волен Вълков?

Волен: Роден съм в град Варна преди малко по-малко от 24 години. Като малък мечтаех да пътувам, което след едногодишен Еразъм в Германия и престоя ми в Майкрософт, мисля че за сега се получава. На 19 станах част от Start It Smart, където научих не само какво означават наистина думите "предприемачество", "продукт" и "маркетинг", а се запознах и с едни от най-готините хора, които смятам, че доста ми повлияха. Три години по-късно с двама приятели стартирахме Enhancv, защото ни омързна да гледаме как хората пропиляват таланта си, работейки на посредствени места само защото считат, че нямат опит или не знаят как да го покажат. Освен че имаме потребители в над 1800 града по света, най-много се гордея с екипа, който успяхме да съберем – хора, които ме вдъхновяват всеки ден да идвам на работа, без да имам усещането, че реално работя, въпреки че доста често можете да видите лампите в офиса да светят в малките часове на деня.

Почти завършил съм „Информационни Системи“ в Софийски университет, като имах късмет да попадна на страхотни колеги, от които май научих повече отколкото от самия универстет. През свободното си време се занимавам отново с Enhancv, като обичам да пиша и правя неща, които изглеждат невъзможни. Вярвам, че България е супер яка и че всеки трябва да вярва в себе си и да не го е страх. 

Последно – Ливърпул и английският футбол са нещо специално в живота ми.

ПетяКакво е Enhancv?

Волен: В момента компанията разработва софтуер, който позволява на търсещите работа да извлекат всяка подробност за себе си и да се представят в пълния си блясък - нещо почти невъзможно за постигане с днешните обикновени, черно-бели CV-та. 

Затова платформата ти помага с примери и напътствия, както и следи дали си допуснал грешка някъде по пътя. Позволява ти да разкажеш какъв всъщност си ти - например как преминава денят ти, какви са твоите заложени таланти или какви книги обичаш да четеш. Неща, които са много по-важни за бъдещия ти работодател отколкото средният ти успех в училище и последната ти месторабота.

Enhancv builder

Петя: Защо ти лично реши да посветиш времето си за решаването на този проблем?

Волен: Защото младите хора се нуждаят от малко побутване, за да разберат, че са достатъчно талантливи да започнат работа на най-доброто място. Аз вярвам, че всеки човек има скрит гений в себе си, но ако не можеш да го представиш, никога или доста по-късно ще се реализираш. Самият аз, както и доста от моите приятели, сме имали този проблем, което всъщност беше най-силната мотивация да започнем с Enhancv.

По-късно се оказа, че цялата HR индустрия е доста сбъркана. Компаниите губят по стотици хиляди годишно заради грешно наети хора, въпреки че губят още толкова за интервюта и допълнителен софтуер. Най-страдащи от това обаче са хората, които кандидатсват за работа, понеже една грешка в начина, по който кандидатсват, тоест CV-то, може да е причината те да отпаднат. Точно този проблем ни се иска да решим.

ПетяЗащо е важно да пишем добри CV-та?

Волен: Тук в България почти никой не ни учи как да пишем добри CV-та, затова и трудно осъзнаваме защо е толкова важно. В един университет в САЩ например, първата лекция е за автобиография, на втората седмица има кариерен форум, а когато в библиотеките носят допълнително принтери, за да може всички да принтират CV-тата си.

Разликата между добро CV и лошо CV е изборът между добра компания и "план Д" компания. Истината е, че ако отделите време и се постарете, вашата афтобиография може да ви доведе до тези 3-4%, които продължават напред в процеса на кандидатсване за работа. Но ако нямате добро CV, колкото и да сте талантлив, вие сигурно ще отпаднете още в началото на процеса на търсене на нови кандидати. Това в повечето случаи занижава критериите на кандидатите за бъдещите им компании, като те започват да си мислят "Може би не ставам за тази позиция". Всъщност това е най-големият проблем. Едно добро CV може да ти вдъхне доста увереност, да разбереш къде искаш да работиш, какви са ти силните страни и къде искаш да отидеш.

ПетяКои са трите най-големи грешки, които допускат хората в CV-та си?

Волен: Доста са, но най-вече:

1. Започват първо от CV-то, като го подценяват и му отделят доста малко време. Накрая изпращат едно и също CV на няколко места

Истината е, че първата стъпка не е да си направиш автобиография. Първата стъпка е да си харесаш позиция. Според мен, даже по-скоро компания. Да харесваш това, с което тя се занимава или работната й култура. Чак тогава идва CV-то, което трябва да е специално за тази компания. Защото не вашите технически умения ще ви продадат, всеки може да ви научи на тях, а това до колко сте мотивирани да работите там - нещо, което не може да ви даде всеки. Не се надявайте, че правейки едно CV набързо и пускайки го на 10 места, ще ви донесе резултатите, които искате.

2. Мислят, че нямат опит или ако имат опит, разписват техните задължения на работното им място, вместо резултатите, които са постигнали

Това е най-често срещаният проблем в България според мен. Хората вярват, че опитът е това, което пише в трудовата им книжка и нищо друго. Да, обаче се оказва, че мястото, от където са научили най-много, не е мястото, на което са работили (или поне не само). Например, аз съм работил две години като програмист и научих доста, но всъщност най-много знания ми дадоха организациите, в които бях, както и приятелите ми.

Другият сериозен проблем тук, е че хората описват задълженията си, вместо това, което са постигнали на позицията, на която са били. Това е доста трудно, но всъщност е една от съществените разлики между добро и посредствено CV. Например: "Подържах YouTube канала на организацията" носи много, много по-малко информация от "Подържах YouTube канала на организацията, като вдигнах средната гледаемост със 120%, сключвайки партньорства, които донесоха възможността да популяризираме видеата". Това е едно от нещата, които ни се иска да променим.

3. Страх ги е да разкажат за най-добрите неща в себе си

Според мен на повечето хора им е трудно да извлекат най-доброто от себе си. Мислят си, че олимпиадите в университета или градския маратон са неща, които или не се броят в CV-то, или носят много малка тежест. Всъщност те говорят много са вас - колко сте мотивирани, какви навици имате, как бихте желали да се развивате. Неща, на които един работодател би заложил повече, отколкото на това колко години опит имате, защото той знае, че опитът рано или късно ще дойде, но мотивацията - едва ли.

CV laptop

ПетяКакви съвети би дал на хората, които тепърва ще правят първата си автобиография?

Волен: 

  • Да отделят време за нея и да не се отчайват, ако някъде имат трудности. Правенето на добра автобиография е трудно, но се отплаща доста добре :)
  • Да се опитат да бъдат себе си, а не лист хартия, пълна с образование и опит. Да помислят с какво най-много се гордеят, какво наистина са постигнали и кои са най-силните им страни.
  • Да не позволяват да имат грешки в нея. Според една статистика, в над 50% от CV-тата има грешки - от правописни до чисто надценяване на уменията на кандидата.
  • Да следят какво пишат и да мислят за това кой ще го чете и какво ще разбере от написанто. Ние в Enhancv вярваме, че можем да ви помогнем с това.

Вижте общата работа на екипите на Enhancv и на СофтУни, която доведе до това впечатляващо CV с важните неща за Софтуерния университет. Искате ли и вашето да хваща така окото? :)

SoftUni Resume Enhancv

Презентацията на Волен от темата е достъпна тук, а видеото от лекцията "Подготовка на CV - структура, добри практики и съвети" можете да гледате по-долу: