Loading...

"Преподаването е невероятно, защото хората са много мотивирани" - Веселин Въчев

avatar Катерина Костадинова 2 минути
"Преподаването е невероятно, защото хората са много мотивирани" - Веселин Въчев

Веселин Въчев е един от лекторите в новата ни цялостна програма по софтуерно инженерство. С програмиране се занимава вече от 9 години, 7 от които прекарва в Нетинфо като back-end програмист и работи по едни от най-големите проекти на компанията на национално ниво - Sinoptik.bg, Vesti.bg, Nova.bg, Gong.bg и много други, а от 5 години насам е и тийм лидер. Фокусът му, по негови думи, винаги е бил върху back-end частта от програмирането, но познанията му обхващат и front-end технологиите. SEO, UX, product development, project management, team leading - всички тези аспекти на IT бизнеса също заемат главна роля в интересите на Веселин, а преподаването - ключова такава. Неведнъж е водил курсове по PHP в СофтУни и споделя, че "преживяването си заслужава на 100%, защото всички са много мотивирани!".

Днес ще ви представим вдъхновяващо интервю с него, с което ще ви запознаем по-отблизо с това откъде тръгва страстта му към програмирането, кои според него ще са следващите най-развити аспекти от света на технологиите и още полезна и интересна информация:

Здравей, Веселин! Сподели с нас какво те привлече към програмирането?

Свободата, както и фактът, че работата е креативна, технологиите се развиват динамично. Практически невъзможно е да ти доскучае. Няма как да изпаднеш в някаква рутина. Ако опрем до такава ситуация - пишем софтуер за автоматизация на въпросните задачи, вместо да ги вършим, докато ни омръзнат и изядат цялото ни време.

Кои технологични аспекти ще се развиват още по-бурно в близкото бъдеще, според теб?

Информационните технологии вече са в своя пик. IoT обаче още не го е достигнал и втората вълна предстои (въпреки че в момента не е нашумяла тема). След нея предстои и автоматизация на още повече аспекти от живота ни - транспорт, логистика, медицина. Т.е., ше включим в пъти повече неща/устройсва към интернет - не само телефоните и компютрите ни, но и автомобилите, електроуредите, жилищата ни ... целите ни градове.

Това е предпоставка за много по-големи бази данни и нужда от много по-ефективното им управление и съхранение. Обработката на бази данни ще се спомага от дълбоки невронни мрежи, machine learning, AI. Точно с какъв език/технология ще обработваме данните и пишем логиката - няма никакво значение.

Защо да се запишем в цялостната програма на Софтуерния университет?

Тук мога да дам само един пример, който е достатъчен: през годините съм работил с много програмисти и съм подбирал такива за екипа си. В тези, които са завършили SoftUni, не съм намирал пропуски. Даже ми изглежда странно как хора без професионален опит могат да имат толкова обширни познания.

Какъв съвет би дал на бъдещите курсисти, които тепърва стартират в сферата на програмирането?

В правилна посока сте. Не се закачайте за един език или модерна JS библиотека. Програмирането е начин за решаване на проблеми. Не е важно с какъв език и каква технология ги решаваме. Важен е крайният резултат.

Ето ги и предстоящите модули:

Fundamentals Module - януари 2020 

C# Web - януари 2020 

C# Advanced - януари 2020 

Java Advanced - януари 2020

Python Advanced - януари 2020 

Front-End Frameworks - януари 2020 

Java DB - януари 2020 

JS Advanced - януари 2020