Loading...

Когато откриеш призванието си едва на 16 години – Мартин Маринов

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Когато откриеш призванието си едва на 16 години – Мартин Маринов

Мартин Маринов е едва на 16 години, но вече е част от алумнито с успешни студенти по програмиране на СофтУни. Вижте историята му в следващите редове и се вдъхновете да преследвате мечтите си в сферата на софтуерното инженерство – една от най-перспективните области в 21 век!

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си

Здравейте! Казвам се Мартин Маринов, на 16 години, от гр. Варна. Ученик съм в Пета езикова гимназия, където изучавам английски и френски език. Интересувам се от програмиране, етично хакерство, финанси и предприемачество.

Още от малък имам интерес към компютрите. Първо започнах да чета за хардуера, а през 2019 година реших да започна своето обучение по програмиране. От всички езици, които СофтУни преподава, най-много ми хареса JavaScript и продължих обучението си с него.

Как започна историята ти със SoftUni?

За СофтУни научих през 2016 година, тъй като още тогава исках да започна да уча програмиране. Попаднах на няколко лекции за C# на Светлин Наков и останах впечатлен от начина му на преподаване. Още тогава знаех, че искам да уча в СофтУни, но реших да изчакам няколко години, за да ми е по-лесно да се справям. И така, 3 години по-късно, започнах обучението си в СофтУни.

Кое е най-важното, което цялостната програма остави в теб като впечатление?

Въпреки, че цялото ми обучение протича онлайн, успях да се запозная с много хора. Дори с някои от тях обсъждаме работа върху общи проекти.

Едно от най-важните неща, на които ме научи цялостната програма, е умението сам да търся информация и решение на проблеми. Да не разчитам на някой да ми каже как да подходя, а сам до достигна до това. Смятам, че това е важно умение за всеки един програмист.

Какво мислиш за лекторския състав на цялостната програма на Софтуерния университет?

Още с първата лекция ми направи впечатление приятелското отношение на лекторите. Това определено разведри обстановката и притеснението изчезна.

Най-важното за мен беше, че освен лектори в СофтУни, това са хора, които работят в ИТ сферата. Освен, че ни преподаваха материала, те ни дадоха много съвети и ни показаха добри практики, които човек без опит няма откъде да знае. Точно тези допълнителни неща ми помогнаха много в моето развитие.

А какви са впечатленията ти от курсовете в програмата?

Курсовете са изключително добре структурирани. Начинът, по който обясняват лекторите, прави материала лесен за разбиране. Материалът се изучава доста подробно, а това изгражда чудесна основа, върху която всеки да надгражда.

Най-отличителният белег на СофтУни е методът на обучение, а именно - „учене чрез правене“. Доста университети наблягат на теорията и оставят студентите да приложат наученото вкъщи. В СофтУни е точно обратното, теорията е може би 30% от лекцията, останалaта част е писане на код. Аз лично научавам повече правейки, отколкото слушайки и точно този аспект на обучението ме впечатли.

Какво се промени за теб, след като започна обучението си при нас?

Обучението в СофтУни ми помогна да изградя уменията, нужни за един програмист. Преди година, правих прости програми, които пресмятат някакви числа, а сега изграждам уеб приложения с React, Express, MongoDB (т.нар. MERN stack). Предстои ми да уча Angular, а отскоро започнах да изучавам разработка на мобилни приложения с React Nativе. Също така, отскоро си търся работа.

СофтУни е уникална възможност за всички, които искат да се занимават с програмиране. Тук няма значение на колко години си, какво образование имаш и дали имаш предишен опит. Всеки, който има интерес към програмирането, може да се пробва и да види дали му харесва.

Какъв съвет би отправил към бъдещите курсисти на СофтУни?

Постоянно да пишат код и да се упражняват. Колкото повече код пишат, толкова по-добри ще стават. Също така, да четат и да търсят информация. Задължително за всеки един програмист е постоянно да чете, да се развива, да придобива нови умения и да научава нови технологии. СофтУни ни дава нужните знания, но трябва сами да продължим да ги доразвиваме. С много труд и усилия всичко е възможно.
---

Ако и ти нямаш търпение да се впуснеш в необятния свят на програмирането и вече си завършил Programming Basics - включи се в някой от предстоящите модули още днес: