Loading...

Защо да уча C#?

avatar Румен Янев 2 минути
Защо да уча C#?

Ако си любител на компютърните игри, най-вероятно си чувал за енджина Unity. Ако не си – енджин (engine) е специално създадена виртуална среда, в която могат да се правят видеоигри. Unity е една от най-известните такива и множество популярни игри са създадени в нея. А самият енджин е създаден с програмните езици C++ и езикът, за който ще си говорим днес - C#.

Хармоничният програмен език

През 2000 г. Microsoft създават език, който взима най-хубавото от програмните езици Java и C++, може да прави много повече и го кръщават на музикалната нота До Диез, чието изписване на английски е C#. Така всички програмисти, които са запознати със семейството езици C, успяват лесно да преминат към употребата му. C# бързо набира популярност, тъй като е по-интуитивен, бърз, синтаксисът му е лесен за научаване и работа и предразположен към по-малко грешки. Така съвсем случайно, езикът кръстен на музикална нота, се оказва изцяло в хармония със софтуерните инженери в началото на 21 век.

За какво се използва C#?

C# е много широкообхватен език и по тази причина можеш да го срещнеш в най-различни програми и приложения, но има три области, в които е най-употребяван.

Разработване на уеб приложения

Независимо коя платформа искаш да използваш, винаги ще можеш да използваш C# за създаването на добри динамични уебсайтове. Вечният пример за уебсайт, написан на този език, е най-добрият приятел на всички програмисти - StackOverflow, но не бива да пропускаме и Microsoft, GoDaddy и много много други.

Windows приложения

Microsoft създават C# за себе си. По тази причина никак не е изненадващо, че езикът е перфектен за изграждане на приложения за операционната система Windows. Софтуерните инженери също така могат винаги да разчитат на помощ от огромната общност, както и полезна документация, която да улесни работата им. Едно от най-популярните приложения, създадени със C#, е VisualStudio (програма, с която можеш да създаваш програми).

Компютърни игри

Не случайно започнахме именно с тях за пример. Езикът може да бъде изключително гъвкав и в правилните ръце могат да се създадат уникални и пленяващи игри, както за компютър, така и за мобилно устройство. Примерите с игри, които използват Unity енджина, за който ти разказах в началото, са изключително много, но някои от най-популярните са Deus Ex: The Fall, Assassins Creed Identity, Temple Run и Hearthstone.

Къде да науча C#?

C# е често избиран от напълно начинаещите в света на програмирането, тъй като много интуитивен, синтаксисът му е лесен, учи се бързо и дава много ценни знания, както и възможността за кариерно развитие. Както вече споменах, общността заформена покрай езика също е огромна и програмистите разчитат един на друг, за да обменят опит, идеи и да си помагат.

Ако си избрал да започнеш пътя си към софтуерното инженерство именно с научаването на C#, не се колебай, а се запиши за предстоящия ни курс Programming Basics with C#, който стартира на 6 февруари. Той е безплатен, практически насочен и създаден за напълно начинаещи в сферата. Ще те запознае с най-основните знания и понятия, които са ти нужни, за да поемеш по пътя на софтуерното инженерство. Не се колебай, а се запиши сега!