Loading...

От Правец до Front-end, историята на Ивайло Цочев

avatar Румен Янев 4 минути
 От Правец до Front-end, историята на Ивайло Цочев

Ивайло е победителят от нашия конкурс „Моята история със СофтУни“ и днес ще те запознаем с неговата история, така както той я представи на нас!


Здравей, читателю! Казвам се Ивайло Цочев и пиша това, за да споделя моя опит със СофтУни или по-скоро как се стигна дотам в момента да се занимавам с технологии, които ме правят щастлив и пълноценен, за което допринесе именно СофтУни.  


Това, което ще разкажа искам по-скоро да се възприема като мотивация за тези, които се чудят и си мислят, че е твърдо късно човек да започне да “коди”, че е твърде късно човек да навлезе в front-end или backend.  


Страстта ми към frontend-a изобщо не започва в ранните ми години, напротив, доста късно бих казал. Като малък имах Правец (може би бях около 7-8 годишен, не си спомням точно) и четях от една книжка команди, с които после на екрана се чертаеха различни фигурки. Впоследствие, когато се сдобих с по-съвременен компютър, повече ме привличаха игрите.  


Работната ми кариера премина през барман, след това като рецепционист на хотел, но всичко за по една година. Впоследствие започнах като продавач-консултант в мобилен оператор в родния си град Троян и се задържах на позицията 6 години.   

Как се стигна до там да запиша в СофтУни? 

През 2015-2016 г. някъде ми се появи реклама или някой приятел ми спомена за СофтУни. Не знаех какво е това, та започнах да разглеждам сайтa, да чета за какво става дума. Не знаех какво е програмиране, но идеята да си правя някаква дори безполезна програма ми се струваше много интересна. 


Записах Programming Basics, не си спомням точния език, може би C#, не ми допадна особено. След време пробвах пак, този път с Java, но и тя не ми хареса. В този момент някои хора биха си казали “А, това не е за мен, стига толкова!”.  

След известна пауза, програмирането все още си ме влечеше. Поразгледах и в YouTube и видях Python. Страшно много ми хареса езика като синтаксис, простота и разбираемост, защото е доста близък до английския. И до ден днешен съветвам приятели, които искат да започнат да учат, да започнат с Python! Важното е да “кликне” в началото, за да започне човек да се нахъсва, после с какъв език ще се продължи няма значение, нали е започнато :)  


Продължих във Fundamentals с Python, но нещо още не ми допадаше отново и не беше както трябва… прекъснах. По това време бях приятел с едно момче - Васил, който работеше във Варна като графичен дизайнер, но се прибра обратно в Троян и беше фрийлансър с дизайни на лога, флаери, визитни картички и принтове на тениски. Питах го как се рекламира пред новите си клиенти, на което той отговори, че праща проектите си по Viber. Увещавах го да си направи портфолио, но така и така не стигна дотам.   


Един ден го попитах дали не иска да му направя уебсайт портфолио безплатно. Нямах никаква идея изобщо как ще стане, нямах понятие от хостинг, та се зарових в YouTubе. Wordpress изглеждаше най-простия начин да се направи уебсайт, пак със съдействето на YouTube и отчасти на хостинг съпорта. Така първият ми и единствен уебсайт беше онлайн – голям кеф!!!   


Тук вече знаех какво искам да уча и да работя - Front-end! Ясно ми беше, че без опит и знания никъде няма да ме вземат на работа, та започнах съпорт в хостинг фирма в София. В същото време, докато работех, записах отново SoftUni, но с JavaScript. 2019 г. изкарах JS Fundamentals, Front-End модул с HTML & CSS и CSS Advanced с Константин Данков. Страхотен лектор, от който научих много.   

Какви знания, умения придобих ли и как приложих наученото?

Курсовете до този момент ми помогнаха за това да имам вече двама клиенти като freelancer. Също така и да си направя личен портфолио уебсайт, където да качвам личните и професионалните си проекти. 

Как СофтУни промени живота ми?

 Началото на 2020 г. започнах като Junior front-end в малка английска фирма, където всеки ден прилагам наученото от лекциите и упражненията. За съжаление, със започването на тази позиция, изоставих курсовете JS Advanced и JS Applications, защото просто не смогвах заради стреса с новата работа и преминаването от небрежно фрийлансване към постоянна работа. Това не значи, че спрях да гледам лекциите съвсем. Много от тях ми помогнаха в работата и много от работата ми помогна за тях. 


Към днешна дата с удоволствие си работя като font-end и продължавам обучението си в СофтУни, взех си JS Advanced & JS App и чакам с нетърпение JS Web модула да стартира с един невероятен лектор, който искам от доста време да ми преподава - Ивайло Папазов! Крайна цел - React Developer in progress… :)   


Това е моята история до този момент и макар в днешно време да има страшно много ресурси, материали в интернет, разни подобни организации, с две ръце препоръчвам СофтУни като място, в което човек може да промени живота си!   


--- 


Ако и ти желаеш да научиш програмиране по най-добрия начин, не се колебай а се запиши на безплатния ни курс Programming Basics! Ако тази история ти е допаднала и искаш да прочетеш мненията на други успешно завършили курсисти, можеш да ги намериш в блога ни. А ако желаеш да споделиш своята SoftUni история, свържи се с нас на content@softuni.bg. Също така не забравяй да следиш и за следващото издание на конкурса ни “Моят път в СофтУни”, където ще можеш да спечелиш безплатен курс, като Ивайло!