HTML Notepad++ TIPS
Има ли начин Notepad-a да ми вади цялостна структура:
<html>
<head>
</head>
<body>
</body>
</html>
И също така може ли да кажете някакви съвети за по-качествено и бързо кодене ?
Има ли начин Notepad-a да ми вади цялостна структура:
<html>
<head>
</head>
<body>
</body>
</html>
И също така може ли да кажете някакви съвети за по-качествено и бързо кодене ?
Ако искате може да ползвате Brackets , доста добра и интуитивна среда за разработване на HTML и CSS :) Генерира готов код , както искате (не целия , но таг по таг), и същевремено не чак толкова готов , понеже трябва да го понаписваш сам.Аз ви препоръчвам да си пишете с Notepad++ , защото уменията ви ще станат доста по-добри , когато пишете целия код на ръка. Може също така да ползвате Visual Studio както и WebStorm :)
Готов template за html на notepad++ доколкото знам няма, но все пак може да се разровиш в нета. Няма да се учудя ако някой все пак е измислил plugin за по-добро писане на HTML на тоя editor. За по-бързо и качествено кодене зависи какво ползваш. Ако държиш да ползваш Notepad++ малко ще ти е кофти в началото докато понаучил таговете но после пък ще ти е доста по-лесно. На други едитори можеш например да направиш това "ul>li*8" което при tab ще ти генерира ul с 8 li елемента.
Ползването на толкова първичен текстови редактор си е чист мазохизъм. Не виждам защо трябва някой да си го причинява и да помни неща, които може и да не помни. Сигурен съм, че и фирмите няма да оставят техни служители да си губят времето с писане на HTML в notepad.
Пробвал съм и Brackets, и Sublime Text 3. Инсталирах от любопитство и Webstorm с груповия лиценз, но за мен най-добрият избор си остана Visual Studio в комбинация с Web essentials, Emmet и Ticr. Предимствата са толкова много, че дори не мога да ги изброя. Пробвай и няма да искаш да видиш notepad.
P.S. Ticr е добавка за Chrome, която позволява разработваната веб страница да се обновява автоматично след съхраняване на промените по кода, а останалите две са разширения за VS
Notepad != Notepad++
Да различни са. Нотепад не става за нищо, а Нотепад++ става за бърз преглед на код :). И двете не стават за продуктивно писане.
Следния механизъм за бързо писане на HTML работи при някои среди, като WebStorm, Visual Studio и Sublime Text.
Пишете
table>tr*2>td*2
натискате Tab и горният ред се превръща в
<table>
<tr>
<td></td>
<td></td>
</tr>
<tr>
<td></td>
<td></td>
</tr>
</table>
Работи за всякакви тагове.
С notepad++ можеш да вадиш този код, ако си инсталираш emmet plugin-a. След това пишеш в началото ! , натискаш клавишната комбинация за допълване и си чук :). Други плъгини за Notepad++, които помагат за писане на html са Explorer и Tidy2, инсталираш ги от Plugin Manager-a в самия Notepad++.
Аз лично си промених и клавишните комбинации да са ми по-удобни(тук внимавай, че доста лесно се получава припокриване и неочаквани ефекти). В tidy2 конфигурацията за форматиране на текста трябва да се добави един ред (tidy-mark: no), за да не ти слага едни глупости. С тия плъгини Notepad++ си става доста мощен HTML редактор.