Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
LenaB avatar LenaB 112 Точки

[Homework] Fast Track PHP/MySQL

Отварям тема за домашните за курса. Ще слагам линкове към темите за обсъждане на различните домашни.

Понеже съм онлайн и току-що гледах първата лекция (доста приятно поднесена от лектора) може ли някой от присъствалите да уточни трябва ли да се праща някакъв файл за първата лекция (Въведение в XAMPP – PHP MySQL уеб програмиране)?

В профила ми излиза поле за изпращане на файл, но след преглед на задачите не виждам нищо за изпращане.

Тагове:
17
PHP Web Development Basics
AlexanderIliev avatar AlexanderIliev 6 Точки

Не би трябвало да има нищо за пращане по XAMPP защото домашното е да се инсталира. И аз имам един въпрос ако някои може да ми отговори за домашното по въведение в PHP как трябва да бъде формулирано ? с HTML кода или само PHP кода ? за задачите които имат изчисление не разбрах промяна само в кода ли трябва да се прави ? или трябва да направиме input boxes със HTML ?

Благодаря ви предварително за информацията :)

4
nikolaysimeonov avatar nikolaysimeonov 22 Точки

Значи по логиката, че php е език за web програмиране, който се имплементира в html, следователно би трябвало php кода да бъде внедрен в html кода. Например за задачките с калкулаторите примерно за лице, аз лично съм направил следното:

<!doctype html>
<html>
<head>
<title>03.RectangleArea</title>
<meta charset="utf8"/>
</head>
<body>
<h2>Калкулатор за лице на правоъгълник</h2>
<form action = "<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method = "get">
Дължина: <input type = "text" name = "width" size=4><br/>
Ширина: <input type = "text" name = "length" size=4><br/>
<input type = "submit" name = "Calculate"/>
</form>
<?php
$width = $_GET['width'];
$length = $_GET['length'];
$area = $width*$length;
print "<h2>Резултат</h2>";
print "Лицето на правоъгълника е $width x $length = $area";
?>
</body>
</html>

2
elena89 avatar elena89 15 Точки

@nikolaysimeonov принципно си прав, но аз лично не знам как да го направя това, не е обяснявано. Естествено мога да копирам това, което си написал, но не мисля, че това е целта. Все пак пишеше, че курса е за начинаещи с познания по HTML и CSS.

0
nikolaysimeonov avatar nikolaysimeonov 22 Точки

@elena89  Винаги мога да помогна, аз също като теб съм начинаещ тъй, че няма от какво да се отчайваш. Каквото знам го знам с много ровене и четене из интернет. Пиши ми ако имаш въпроси и ще помагам с каквото мога

2
gudov avatar gudov 274 Точки

А домашните ще влизат ли в оценката на онлайн курсистите?

0
Devforce avatar Devforce 16 Точки

По първото домашно наистина няма какво да се качва. Колкото до "Въведение в PHP", най-лесно и бързо би било само със PHP скрипт, като ние ръчно добавяме нужните данни. Според мен, мисля, че е най-добре да се използват форми за въвеждане на данни от потребителя и форма за показване на резултата. Аз поне ще се опитам да го направя по този начин, защото първият ми се вижда прекалено опростен. Аз също съм онлайн записан, ако някой желае да обменим информация или да решаваме задачите в удобно време, може да се свърже с мен да се уговорим нещо.

Поздрави!

2
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Аз с най-голямо удоволствие бих се присъединила към група за решаване на задачите, стига да има такива сред вас, които могат да го правят в работно време (например в петък). Мога да проверя кога е свободна залата, ако има желаещи.

За съжаление уикендът е невъзможна опция за мен, затова и записах курса онлайн.

2
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Аз мога единствено онлайн през фейсбук или скайп или друга алтернатива, тъй като не съм от София и няма как да пътувам за евентуални събирания за решаване на домашните. Иначе онлайн мога в удобно време , предимно вечер да се разберем с някой ако иска да обсъждаме някои задачи. 

 

Поздрави!

0
nikolaysimeonov avatar nikolaysimeonov 22 Точки

Аз също карам курса онлайн, тъй като работя и съм от провинцията. Идеята с групата за решаване на задачки по php ми допада, тъй че ако се сформира подобно чудо с радост ще се включа.

1
LenaB avatar LenaB 112 Точки

Добре, ако някой има възможност нека формира една Facebook група, за да се включим (ако никой не я направи до утре на обяд ще я пусна аз).

Там можем да обсъждаме и да си помагаме по текущите домашни, а които от нас имат възможност може да се събираме, например веднъж на две седмици, за да обсъждаме и да си помагаме.

 

ПП. Сега се сетих, че вече има група за домашни във Фейсбук, тя е обща и е за всички курсове и домашни, дали да ползваме нея или предпочитате отделна група за Fast track?

0
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Има група за онлайн студентите специално от майският курс по C#. Ако искате може нея да използваме. Ако искате специално за Fast Track кусовете да се направи една обща за HTML/CSS и PHP/MySQL. Така дори за вбъдеще да има други Fast Track курсове, колегите могат да използват ресурса от нея или да я използват за комуникация.

 

Поздрави!

0
LenaB avatar LenaB 112 Точки

За мен е по-пригледно да си коментираме тук, ако все пак се формира фейсбук група нека е отделна за Fast track курсовете.

0
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Колеги, мнения, съвети са добре дошли. Задача номер 2. Type of variables!

 

<!DOCTYPE html>
<html>
     <head>
            <meta charset="UTF-8">
            <title>02.TypesOfVariables</title>
     </head>
     <body>
          <?php
          $variable_a = 1;
          $variable_b = 2.4;
          $bool = false;
          $variable_null = null;
          $string = "This is String";
          $obj = (object) 'Object';

          echo "First declare variable $variable_a is: " .gettype ($variable_a) . "<br>";
          echo "Second declare variable $variable_b is: " .gettype ($variable_b) . "<br>";
          echo "Third declare variable $bool is: " .gettype ($bool) . "<br>";
          echo "Fourth declare variable $variable_null is: " .gettype ($variable_null) . "<br>";
          echo "Fifth declaire is an: " . gettype($obj);
          ?>
      </body>
</html>

0
rafatpc avatar rafatpc 52 Точки

Изпуснал си ресурса.

Иначе добре си го написал. Аз се изхитрих и направо използвах var_dump на променливите, той отпечатва видът и стойността на променливата.

1
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Благодаря за ресурса. Това не го знаех как точно да го дефинирам.

Ето и номер 01. Current Date

<?php

echo "Today is: " . date("d/m/Y") . "<br>";
echo "Time is :". date("H:i:s");
?>

 

Надявам се, тази тема е точно за това, да си споделяме сорс кодовете. Ако нещо съм разбрал грешно, кажете, няма да публикувам повече, или само кодове, в които срещам трудност.

 

Поздрави!

0
LenaB avatar LenaB 112 Точки
Съвсем правилно си разбрал, точно за да си споделяме кодовете е.
0
elena89 avatar elena89 15 Точки

На 5-та задача на първото домашно не съм много сигурна дали разбирам правилно условието. Решението го направих така: 

$isFemale = true;
if ($isFemale == true) {
echo "I am a female";
}
else
echo "I am not a female";

Възможно ли е да се изведе като резултат стойността на променливата true или false, вместо 1 или "" и всъщност да стане:

echo "Am I a female? - " . boolval($isFemale);  и резултат ==> Am I a female? -TRUE/FALSE

Ако някой има други идеи моля да напише :)

0
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Аз го направих така! Доста елементарно ми се вижда решението ми, но толкова!

<?php
    $isFemale = Array (false => 'False', true => 'True');
    echo $isFemale[false];
 ?>

0
elena89 avatar elena89 15 Точки

По този начин трябва да се променя резултата, а не променливата. Не мисля, че е много коректно, но това е мое мнение.

 

Намерих и друг начин:

$isFemale = true;
$answer = ($isFemale) ? 'True' : 'False';
echo "Am I a female? - " . $answer . ".";

0
elena89 avatar elena89 15 Точки

Поствам моите решения на задачите : http://pastebin.com/hWMXAzJU

Ако някой има забележки, препоръки или въпроси да пише.

3
nikolaysimeonov avatar nikolaysimeonov 22 Точки

Ето моето решение на последната 12-та задача, която ме измъчи много поставил съм и коментари с кратки обяснения, тъй че мисля всеки би могъл да се ориентира какво се случва.

http://pastebin.com/0LWXJfZG

Другите задачки ще имам грижата до довечера да ги кача и тях и ще ги споделя с вас. Успех на всички

2
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6845 Точки

Не знам какво точно е домашното /не съм записал курса/, но забелязах, че за доста примитивно адване към масив се ползва array_push(). Тук бих дал един hint, че за разлика от статичните масиви в C# и Java, тук те са динамични и след като не сте ограничени от дължината на масива, може да ползвате [] за добавяне на следващ елемент.

 

$fib_array[] = 100;

$fib_array[] = 200;

ще добави 100 и 200 като елементи в масива /или респективно ще създаде такъв с два елемента, ако не е бил инициализиран като масив)

 

P.S.: Също така не си именувайте променливите на типа, който са, освен ако това не е било заданието на домашното де :) http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_notation#Notable_opinions

 

1
ivaylo_yosifov avatar ivaylo_yosifov 3 Точки

Здравейте,

 

аз съм особено начинаещ и искам да питам - по отношение на вече взетия материал - вижда се от предложените от вас решения - много по-различен материал т.е. материал, който предполагам, че се знае от вас от предишен опит.

 

Каква е логиката, когато се задде домашно да търся из взетите лекции решения на домашното - а то да разчита на знания, които ще се предават по-късно.

 

Като например - въвеждането на потребителски данни и интерфейса и методите GET POST, мисля, че тепърва ще се преподават.

 

Въпроса е домашното как мога да го направя, ако търся решение на задачите спрямо лекциите, които са предадени?

 

Иво

2
nikolaysimeonov avatar nikolaysimeonov 22 Точки

Логиката на всичко е да те накарат да се поровиш и да видиш как да направиш нещо,за което не ти е показано как става. Лично мен, това ме кара да чета много и да опитвам различни неща, за да реша даден проблем. Ако не са в този си вид домашните едва ли щях сам да се мотивирам да направя нещо по-сложно. Ако си мислиш,че работя или съм работил някога в сферата на ИТ грешиш. Целта на всичко е да запали любопитството ти, от там нататъка ти решаваш кое е задоволително за теб и кое не : )

4
elena89 avatar elena89 15 Точки

В действителност съгласна съм, че можеше поне първата лекция да е по-подробна относно писането на PHP, все пак пишеше, че курса е за начинаещи. Най-малкото можеше във видеото да има 1-2 hinta за домашното :)

2
Devforce avatar Devforce 16 Точки

По принцип има логика в въпросите ти. Нормално е когато не са предали нещо на определена лекция и искат от теб да напишеш домашно, където е с материал който е за доста напреднали да се реагира по този начин. И мен лично ме учуди първото домашно. Но както каза колегата "nikolaysimeonov", идеята е да ти запалят любопитството. Съгласен съм, че за напълно начинаещ е доста сложно и стряскащо отначало. Винаги можеш да питаш във форума, има колеги, които помагат, винаги можеш да се поровиш във интернет, има много ресурси. Документацията на PHP също има много обяснения и примери. Ако напишеш правилното нещо във интернет излизат много подобни кодове, от които можеш да вземеш части. Аз лично също не работя в IT сферата, преди години бегло съм се занимавал малко със HTML/CSS, но когато нещо не го практикуваш се забравя до известна степен. Познанията ми са основни и по PHP, всичко си търся в интернет, разпитвам познати, които се занимават със уеб и програмиране. Като техните съвети също са подтикване да пробвам сам, да се поровя в интернет и те ми дават само насоки. Никога не са ми дали конкретен отговор, а и аз не искам, иначе как ще се научи човек. Другото, което е важно е да се научи принципа на програмирането, хванеш ли правилният модел, няма да имаш проблеми. Не си мисли, че хората, дори тези които работят като програмисти не търсят из интернет подобни кодове и да взаимстват от тях. При мен има също повече въпроси, отколкото отговори, с домашното напредвам бавно, но това е и поради липса на свободно време. Но се старая и опитвам, все пак срокът е 21-ви. Има достатъчно време. Тази седмица ще има втора лекция, ще се напреднем още. Но като цяло според мен това е правилният вариант. На моменти малко повече, но това е само в наш плюс. Иначе не виждам логика и смисъл да се предаде лекция как да дефинираме променлива и 5 от задачите на домашното да са "Дефинирайте променливи". Съвета ми е питай във форума, сигурен съм, че има много хора, които биха ти помогнали с каквото могат, търси във интернет, търси в документацията на PHP на официалният им сайт и нещата малко по малко ще си дойдат на мястото ако имаш и желание разбира се.

 

Поздрави!

2
hardwork avatar hardwork 5 Точки

https://softuni.bg/forum/questions/details/1297/0
Извинявам се. Обърках мястото на поста

Mod Edit: Скривам въпросната тема, защото се получава дублиране, пействам тук отговора ти от нея.

http://pastebin.com/a2NT2hpW

Ето и моите.
Не знаех дали да качвам само PHP код и ми се стори по добра идеята за кода с HTML включително.

1