Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Защо да проверяваме домашни?

Здравейте,

За втора поредна седмица отварям "Коментари за домашното" от раздела за C# Basics курса и откривам, че "учудващо" никой не ми е проверил домашното.

Вместо да негодувам срещу колегите си, че не проверяват домашни, ще се опитам да ги убедя защо домашните трябва да се проверяват.

1. Повишаване на крайния резултат

Няма какво да се лъжем. Основната причина, поради която всички проверяваме домашни е защото по този начин резултатът ни, от който зависи това дали ще бъдем приети, се увеличава. Минимума на проверени домашни за получаване на максимален резултат е 3 проверени домашни.

Обаче има една подробност. В случай, че отсрещния човек определи вашата проверка като некоректна, тя отпада и това домашно не се счита за проверено. Дали този човек би го направил поради лоши коментари от ваша страна, злоба или от яд, че не сте го оценили с по-голям резултат, не знам и няма значение. Затова ако искате да получите максимален резултат, проверявайте колкото се може повече домашни, за да имате по-голям шанс да постигнете целта си.

2. Добиване на нови знания

Всеки човек има собствен подход за решаване на проблемите. Проверявайки домашни, вие може да видите как останалите са решили даден проблем по-различно от вас. По този начин, вие обогатявате знанията си и научавате нови тънкости и подробности на езика.

От друга страна, ако човекът е решил дадена задача грешно, вие може да видите къде и защо е сгрешил и по този начин да се учите от грешките му.

3. Доброжелание

Проверявайки домашни, вие всъщност помагате на другия човек. Напълно нормално е човек да греши и да не се справя достатъчно добре. Това може да е следствие, както от мързел и некомпетентност, така и от липса на достатъчно време. Много от курсистите ходят на работа и използват малкото време, което имат да се опитат да решат домашното си. Не ги съдете.

Като покажете къде са му грешките и му дадете насоки как би могъл да се подобри, по този начин му помагате и в резултат на това ще се почувствате добре. smile 

4. Любопитство

Ако нито едно от гореспоменатите причини за проверка на домашно не ви е заинтригувало, тогава го направете поне от любопитство. Както вече споменах, всеки човек има собствен подход към даден проблем и затова е интересно да виждаш най-различни решения за един и същ проблем. Също така, може да се разсмеете и развеселите било то поради проява на чувство за хумор или другояче.

Аз, например, докато проверявах едно домашно от темата Introduction to programming се развеселих, когато в една от задачите, конзолата ме попита "ти женка ли си?" sealed

 

Надявам се да съм успял да убедя поне някои от вас да подходят по-сериозно към проверяването на домашни. Ако не знаете откъде може да направите това:

Отваряте страницата на курса (C# Basics Май 2014) и за съответното домашно има опция "Оцени домашно".

Относно подходът и критериите за оценяване, може да разгледате тази тема: ЛИНК

 

ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Това е доста слаба част от цялостната организация на взаимното обучение и почти при всеки курс ще се появяват теми свързани с проверките на домашни. Може би е добра идея да се дадат права на студенти, които вече са изкарали съответния курс да могат да оценяват домашните на последващите випуски.

Дали ще има някакъв критерии кои да са тези студенти е въпрос на организация. Според мен на най-силните няма да им се занимава да повтарят до болка позната материя. А и те имат други възможности да са полезни на университета, на себе си и на другите колеги. Най-слабите пък може би не биха били подходящи да оценяват. Най-подходящи биха били студенти завършили курса с междинен резултат, като проверката на домашни от следващия випуск би им бил полезен за попълване на знанията и възможност да им се добави някоя точка пост фактум към резултата от завършения курс.  :) Нещо като полагане на обществено полезен труд за несъвършенството, което са показали :)

4
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Нищо няма да се промени! От поне една седмица се каня да пусна подобна тема и стигнах до извода, че смисъл просто няма! Онзи ден дори си казах, че може би оценените над 15 домашни от мен не са достатъчни и един час между мачовете от световното оценявах домашни. Казах си "хайде, може някой друг да се вдъхнови от подробните обяснения и добрия тон, който подържам и да вземе пък и мойто 'пусто' домашно да дръпне". Е да, ама не! Ситуацията си е същата и ще си остане същата! Не мога да повярвам, че на тези домашни, които се провеярват от 2 до 7 минути, няма активност, какво да очакваме за оценки от домашното за цикли? 

В допълнение ще кажа, че първия стумул не трябва да е оценката, а любопитството и желанието да се научат нови неща! Аз лично от 2-3 домашни научих нови начини за решаване на любопитни проблеми. Но хайде да кажем, че е заради оценката, по мой изчисления 85% от курсистите просто нямат намерение да ходят на изпита, а просто запълват неделя сутрин или вторник привечер. Освен това силно е малко вероятно, тези 85% всъщност да са страшно добри и напреднали и да нямат нужда да оценяват домашни. Жестоко се съмнявам! 

Надявам се дългото обяснение, което си написал, дори един човек да мотивира. Пак ти казвам, жестоко се съмнявам, като гледам, форума се отваря за да се пита "дали може да платя след ИЗРИЧНО упоменатата дата"...

4
batebobo avatar batebobo 90 Точки

Интересна тема, колега :)

Правилно се опитваш да мотивираш другите да проверяват домашни. Само искам да вметна едно предложение:

Правете добри неща, независимо дали ще ви се върнат или не. Дали ще е проверяване на домашни (където дори не се говори за чисто алтруистична дейност) или просто да помогнете на някого за нещо е без значение. Всичко рано или късно ще ви се върне. Да, може и да не е веднага (в случая - може някой курс да останете без проверени домашни), но според мен е важно да правите нещата за себе си. Таа основната ми идея е, че за да правите добри дела, не е нужно веднага да очаквате да ви се върнат (рано или късно това ще стане). :)

Поздрави и приятно оценяване :)

7
pichowskii avatar pichowskii 37 Точки

Подкрепям те колега, НО донякъде. Донякъде, защото има хора, които работят някъде, имат деца и т.н. и нямат толкова време да отделят да се занимават да оценяват домашни. Особено хората, които са онлайн. Щом са се записали онлайн, една от причините може би е цената, а другата, защото нямат толкова време, че да ходят намясто, камоли да проверяват домашни. Затова имам един въпрос. Има ли минимален брой задачи, които трябва да се оценят и има ли значение за крайната оценка, ако сме оценили 3, а не 5 домашни?

1
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Хайде по- сериозно! 30 минути на седмица да нямаш?! И то за да се научиш как да четеш код, което е страшно важно. 

Колкото до оценяването, колегата горе е дал линк където е обяснено добре- трябва да си оценил поне 3 домашни за да имаш въобще някаква оценка, максималния брой точки се получава, ако тези 3 (или 3 от 10 оценени) са получили позитивен feedback. Най- полезно ще е всеки да оценява 5+ за да се запълни дупката от така или иначе твърдия процент незаинтересовани хора.

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Не мисля, че е толкова натоварващо проверяването на домашни. Поне първите 2 домашни досега са ми отнемали средно по 5-7 минути на домашно, за да го проверя. Но все пак, може и да си прав.

Относно другия ти въпрос - обяснил съм за това в първата част (Повишаване на крайния резултат). Колегата също е дал обяснение. smile

2
DariaStefanova avatar DariaStefanova 0 Точки

Здравейте, колеги!

Следвам Fast track курс HTML/CSS on-line, вчера беше крайният срок за изпращане на първото домашно. Закъснях да го изпратя и вече полето за качване на файла не е активно. За мен е много важно да ми оценят работата. Моля някой да ми сподели, дали има вариант да го изпратя за проверка и как да го направя .. Благодаря!

0
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Няма вариант.

Просто не чакай последния момент друг път. По-добре ако имаш някаква степен на готовност на домашното го качи и в последствие при промени по него - нови решени задачи, корекции и т.н., просто го качи отново. Важи последното качено.

0
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Ако искаш все пак домашното ти да бъде проверено, може да споделиш решенията си (не в тази тема. Има си тема специално за това: ЛИНК) и, ако имаш късмет, някой мераклия може да хвърли едно око и евентуално да намери някои грешки или да даде полезни съвети. smile

1
mclaud85 avatar mclaud85 28 Точки

Да попитам за мнението ви колеги ,как постъпвате в такава ситуация при проверяване на домашните: Пратено е решенията на старото домашно вмето това за което е трябвало (примерно-"Примитивни типове данни и променливи" вместо " Оператори и изрази") Натъкнах се на 3-4 такива случая при проверката на второто и третото домашно.

Аз поставям висока оценка ако задачите са наред , и се надявам хората да са объркали да са пратили 2-рото на 3-тото и обратното номер три вместо две.

EDIT:-Благодаря за бързите отговори :)

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Оценяваш каквото е пратено. Ако не е пратено правилното домашно или ако са пратени демата от лекцията (на мен ми се случи), това са 0 точки. 

1
Petya avatar Petya 2461 Точки

Щом решените задачи не отговярат на зададените условия - с други думи са предно домашно, се пишат 0 точки. Не става въпрос за объркване, просто хората се правят на хитри.

0
dsmilyanov avatar dsmilyanov 237 Точки

Колеги, казвам го на всички, които ме питат същото по време на упражнения, ще го кажа и тук: Едно от най-полезните неща, на което ни учи проверката на домашни е точно четенето на чужд код.

Редки са случаите, в които в ежедневието си някой сяда да пише нещо (каквото и да е то) от нулата. Често пъти се ползва готов код, написан/генериран от някой/нещо. Когато имате зад гърба си всичките тези тонове проверени домашни (А и никой не ви задължава да проверявате тонове, по три домашни на лекция е достатъчно малко), в един момент изграждате собствен подход за четене на дадения код. С времето започвате сами да различавате добрите/лошите практики, как нещо конкретно е хубаво да се прави или да не се прави.

Когато четете нечия домашна и в един момент си кажете "Чакай ся, тая променлива каква е, от къде дойде?!", то нещо в декларирането на променливите куца. Четирите неща споменати от колегата най-горе са по-скоро следствие от проверката на домашни, а не причина. На мен лично дълго време ми беше досадно да проверявам домашни. И все още не ми е приятно. Не желая да го правя. Самó по-себе си проверяването на домашни не ми носи удоволствие, но с течение на времето се увеличава наборът от програми/проблеми, които съм прочел и мога да подходя към решаването на всеки от много различни страни. Виждал съм и грозен код, виждал съм и красив код. Знам когато аз лично пиша нещо, как точно да го напиша, така че след това моите колеги да го разбират още при първи прочит.

А относно въпроса "Защо никой не ми е изтеглил и проверил домашното?", най-често отговорът е - проверките се вършат почти винаги в последния момент. Така че не очаквайте веднага на първия ден след крайния срок някой да ви е проверил работата.

TL;DR - Проверката на домашни е кофти работа, но трябва да се прави, in the long run има повече ползи от проверката, отколкото негативи. Проверявайте домашни, след време ще се подобри качеството и на вашия собствен код.

P.S. Предложението на ttitto за проверката на домашни от студенти от предния курс ми звучи като доста добра идея.

2
koleto_pz avatar koleto_pz 28 Точки

"Едно от най-полезните неща, на което ни учи проверката на домашни е точно четенето на чужд код." Единственото смислено изказване, относно защо трябва да се проверяват домашните. Точки ала бала, са баластра. Това е ценното. Проверявам си домашни доста (е аз имам само по 1 път проверено всяко, но се радвам, че все пак бяха полезни коментарите), пиша точки, това не е важно. Да се чете чужд код е трудно и без да се свикне, и да се прави редовно, няма да станат нещата. 

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Напълно съм съгласен. По принцип се старая с домашните, но след като получих 2 коментара и проверих около 40 вече имам доста по-добра представа как по-добре да си пиша кода. Погледнах си какво съм пратил на второто домашно и ако сега ми се наложи да го проверявам бих си направил няколко забележки. Съответно всяко следващо мое домашно ще е (надявам се) по-добро, четливо и може би полезно за проверяващите. А ще съм способен да дам и доста по-градивна критика на не толкова добре направените домашни.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.