Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

vancho avatar vancho 430 Точки

На коя лекция си го гледала това. Аз лично съм прескочил Tech модула и си перкам напред. Какво да се е случило.

0
mirmeleon avatar mirmeleon 34 Точки

Казаха го в интрото на този курс. Аз съм от софтуни 2.0 випуск и на нас ни дадоха избор, а на лекцията се спомена нещо малко по-различно, но не се чува много добре. За това питам за разяснения

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

От СофтУни 2.0 имате вариант да завършите по старата система, но разбира се този вариант имаше срок и той беше 1ви април. След това влизат изцяло в сила последните правила от СофтУни 3.0

0
vladopanov avatar vladopanov 21 Точки

Искаш да кажеш, че ако с този курс не събираме 130 кредита, минаваме към новата схема? Аз останах с впечатлението, че когато завършим в края на април целия модул (демек се вземе под внимание и втория курс от модула) и събираме 130 кредита - си взимаме диплома за софтурен инжинер?

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Здравейте,

 

В официалното становище сме написали Април 2017, което реално наистина няма как да е ясно, че означава 1-ви април.

Правилата за студентите от СофтУни 2.0 ще важат до края на текущо започващите модули. След като излязат оценки от тези модули, влизат в сила ефективно правилата за СофтУни 3.0 за всеки.

 

Успешен ден на всички,

Иван

0
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Не знам по каква логика ми е задължителен тъпия Tech модул, който дори не е съществувал, когато сме били приети... Programming Fundamentals сме го карали. От Software Technologies няма никакъв смисъл - щом сме в C# Web, значи вече сме се ориентирали.
Май целта е едни пари да се вземат. Ако има 1000 човека в Java и C# web-модулите сега, сметни по 300лв средно на човек (и то за нещо, през което вече сме минали под една или друга форма).
Цялата работа е такава - влизаш, обещават ти диплома Practical Software Engineer и еди-си колко кредита, за да я вземеш;
- после ти викат sorry - дипломата вече ще ти е "C# Web Developer (WTF?!)";
- след това ти викат "Абе тука в новата програма има един Tech модул да се ориентират студентите с какво искат да се занимават, въпреки че тепърва са взели for-цикли, ама той за вас не е задължителен";
- и за калпак - "Абе то не беше задължително ама вече е, защото понеже". И "разбира се, че се плаща - безплатен обяд няма";
- [insert yet another epic fu*k-up here];
- ...what's next?!

 

8
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Защото правим масови обучения и ца всеки е задължително да мине през Tech Module-а без значение колко е напреднал. Това е условието за да вземеш диплома по системата СофтУни 3.0.

За хората в заварено положение оставихме възможност да го направят по старому до края текущите модули. Срокът за април месец е обявен преди месеци и няма причина за изненади.

0
Raskolnikov avatar Raskolnikov 102 Точки

C# Web приключва на 5 май. Това означава ли, че който успее да събере 130 кредита включително кредитите от C# Web, приключващ на 5 май ще вземе диплома или май месец е вече късно? 

1
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

За всички в заварено положение не е възможно до края на текущите модули и изненадата е, че Tech модула става задължителен за нас.
Най-справедливото е всеки да кара по програмата, по която е влезнал и да получи дипломата, която му е обещана. Ако кажеш, че е невъзможно поради някакви организационни причини - това по-скоро е проблем на организаторите.
Във всеки университет, за който съм чувал е така - ако има промени по програмата - то те важат само за новоприетите и всички продължават постарому и си взимат старата диплома; не че е имало промени по нея...

9
kalinamomkova avatar kalinamomkova 26 Точки

Аз също съм недоволна от идеята да карам software technologies, което е един абсолютно безмислен курс за нашата ситуация, но все пак курсът дава 12 кредита. Ние имаме вече по 72 кредита +12 от софтуерните технологии (тъй като technology fundamentals ни е признат) + 30 от уеб модула + 27 от джава скрипта + 9, ако изкараме препоръчителните web basics = 150 кредита. Извод: няма да записваме допълнителни курсове за 12 кредита. Може дори да го изкараме онлайн. Не е чак толкова зле. Иначе на срещата от 09.03.2016 наистина ни беше казано, че може да не записваме тех модула и че не е задължителен за нас, но какво да се прави. Вярно и аз исках да запиша нещо друго за тези 12 кредита, но и това е вариант.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Software Technologies е полезен за всеки, който иска да работи като програмист или нещо свързано с програмирането. Ако искаш да станеш C# или Java developer примерно, знанията на още два-три езика за програмиране са силно, силно препоръчителни! За справка се допитайте до работодатели.

Много ми е тъжно, че за толкова време в СофтУни не съм успял да ви предам посланието, че програмистът трябва да владее едновременно няколко различни езика и технологии, иначе просто не е добър.

Ако все пак сте фанатично против да обогатите знанията си с повече от един език или технология, не записвайте Tech модула. Целта на СофтУни не е кредити, сертификати, дипломи и подобни. Целта е да се научите да програмирате и да добиете една добра професия и да я работите с удоволствие. Всичко останало са детайли.

Наков

 

7
kalinamomkova avatar kalinamomkova 26 Точки

Целта на коментарът ми не беше да опише точно моята ситуация, а да дам друга гледна точка на възникналите обстоятелства. Ако трябва да говоря конкретно за себе си и защо лятото предпочетох да изкарам пак трите курса от C# (C# Advanced, OOП, КПК), а не да запиша тех модула или джава отговорът е много прост. Преди за запиша СофтУни учех Софтуерни технологии в НБУ, където сме учили както C#, така и Java, така и PHP. Писала съм и на 3-те езика. Имам някакъв мой си поглед върху тях. За себе си бях и все още съм решила, че най-много ми харесва да работя на C#. Най-интуитивен ми е. Затова прецених, че тех модул не ми трябва при положение, че не беше задължителен. Предпочетох да повторя нещо, което вече съм учила с цел да затвърдя това, което зная, а и може би да науча нещо, което до сега незнам. Всеки преподавател вмъква свои си неща в лекциите и дава свой собствен поглед върху нещата. За себе си бях решила да запиша следващата инстанция на курсовете по Структури от данни и Алгоритми, за които вярвам, че биха ми били много по-полезни, отколкото да получавам поглед върху езици, с които вече малко или много съм се сблъсквала. Не съм фанатична. Просто се опитвам да бъда рационална.

1
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

    Г-н Наков, всички сме съгласни, че знанието на няколко езика е задължително за да може човек да се нарече програмист.

    “Tech Module” беше представен ( и от Вас лично), като вариант за ориентиране, включващ езиците C#, Java, JavaScript и PhP ( с уточнението, че специално нашият „випуск“ може:

  1. да го премине за да се ориентира;
  2. да го пропусне и да си почине лятото;
  3. да изкара повторно C#/Java).

    Но да разгледаме нашия случай (или моя, ако искате по-конкретно, идентичен на колежката) – C# програмист или Web Developer или … и аз не знам за какво се борим вече:

  1. знаем езика, който ни е водещ – C# / Java;
  2. учили сме по малко от другият език – Java / C#;
  3. ще имаме модул JavaScript;
  4. и завършваме с (нещо абсолютно безумно, лично мнение) модул, в който има включен WordPress ( PHP базиран).

 *Лесно се виждат всички прилики и разлики в двата горни параграфа.

И след всичко това да се върнем „да се ориентираме“ :D Ще ме прощавате :D :D :D

Ако не беше трагично и на наш гръб, щеше да е доста смешно.

Нека някой да вземе отношение, да излезе и да обясни как ги разбират СофтУни нещата. Може аз да не схващам нещо …

Наистина много Ви моля!

7
03/02/2017 21:10:14
simeon_petrov avatar simeon_petrov 45 Точки

СофтУни 2.0, СофтУни 3.0,  СофтУни 4.0... пределно ясно е, че за хората, които вече са минали Fundamentals, DB Fundamentals, а сега и Web е абсолютно безсмислено да записват Tech modul. Не само, че е безсмислено, но направо си е смешно да ни карате да го правим. Ако въпросът е да се съберат кредити, то много по-логично е да ни оставите да записваме свободни курсове по наш избор.

3
AntyfrizZz avatar AntyfrizZz 238 Точки

Здравейте и от мен,

 

Никой не ни е накарал на сила да записваме SoftUni. Всеки е тук по желание и всеки има избор.

Както доста колеги споменаха, при стартиране на обучението ни в първата инстанция на SoftUni 3.0 ни беше казано, че имаме право на избор дали да записваме или не Tech модула. Сега разбирам, че в последствие ни е даден срок да завършим без да караме този модул, след което трябва да го караме. Доста колеги направиха простата математическа сметка, която показва, че няма как, дори и да взимаш максимален брой точки за всеки курс, да събереш нужните точки за дипломиране до 1ви Април.

Да разбирам ли, че "изборът", който ни беше даден при стартиране на обучението ни, може да се нарече избор само ако караш паралелно 2 специалности (което според мен не би трябвало да е решение на проблема) или ако паралелно с обучението си записваме отворени курсове. А ако не си харесаме отворени курсове? Ако чакаме конкретен курс, който ще има инстанция след Април месец? Трябва ли да записваме курс за който нямаме интерес, само за да се впиша в границата 1ви Април?

До колкото знам Tech модула е направен с цел избор по какъв път в обучението си да поемеш. Да разбирам ли, че след завършване на последния курс от почти последния модул, ще ме карате да ходя в началото? Да избирам път?

Не искам да бъда разбран погрешно. Проблемът ми не идва от това, че ще дам пари за курс. Проблемът ми е, че ме карате да ги дам за Tech модула. За да събера нужните точки за диплома така или иначе щях да ги дам за отворени курсове.

 

Не мисля, че всичко това се прави за пари. Както споменах горе, дали Tech модул или отворени курсове, точките трябва да се съберат по някакъв начин.

Според мен с това задължаване да караме Tech модула ще загубите повече от колкото ще спечелите.

 

Лек ден на всички!

3
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Нека модераторите да премествят темата в общи и да не пълним C# с нерелевантни приказки към учебния материал. Говорих по телефона с Алекс по-рано, писах и на Ради от carreers центъра. В момента хората от учебния отдел обсъждат какво да се прави

3
25/01/2017 13:29:07
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

Здравей!

2 седмици по-късно имаш ли информация дали учебният отдел са "изумували" нещо?

0
val4o89 avatar val4o89 240 Точки

Да опресня въпроса. Хората, дето сме започнали преди Май 2016-та (преди 3.0) и сме се ориентирали вече, не виждам никакъв смисъл да караме Тек модула. Ми нали програминг фундаменталс ни се счита за входния изпит. Остава Software Technologies, за който изпита не е изпит, а представяне на проект от някоя технология, тоест аз сега приключвам със C# Web и вече имам проект, който ще важи и за Software technologieс. Въпроса е следния: къ'в е смисъла да го правим това!? Лично аз предпочитам да изкарам отворени курсове, вместо да давам пари на вятъра, защото наистина е така, на нас не ни трябва тех модул, който да го изкараме с проект от друг курс....

7
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

Хайде да "ъпнем" малко темата ...

В крайна сметка ще има ли някакво решение по въпроса? 

 

5
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

 Да се върнем на темата ... 

1
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

Да опитаме пак да привлечем някакво внимание:  

 Г-н Наков, мисля, че правилно разбрахте въпроса, но избрахте да погледнете на нещата от Вашата камбанария.

  Позволете ми да бъда по-конкретен:

Бихте ли коментирали тази табличка: https://www.dropbox.com/s/a4kel6bn1pc1ehj/Schedule.jpg?dl=0 и да я коментирате от нашата (на започналите да се обучават по СофтУни 2.0 програмата) гледна точка. Моля Ви, вземете предвид само времето като фактор, другият  няма нужда от коментар. 

За да не Ви губя времето ще се огранича само с това :)

Поздрави,

Мартин

0
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Говорих преди няколко дни с Алекс. Нещата до колкото разбрах стоят така:

  • За стартиралите СофтУни 2.0. и желаещи да получат старата диплома "Софтуерен инженер-практик" трябва до звършване на всички задължителни курсове (за 2.0) да съберат 130 кредита.
  • В случай, че не съберат 130 кредита, след като са изкарали задължителните модули преминават към 3.0.
  • Тех Модулът е задъжлителен ако жалаят да получат диплома по програмата 3.0

Помолих ги да коментират официално във форума, но уви никой не го е направил

1
wallbanger avatar wallbanger 54 Точки

Благодаря!

А знае ли се какво е "завършване на всички задължителни курсове (за 2.0)" при положение, че вече не съществуват под старите си наименования и кои тогава ги заместват?

1
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

По-скоро заместителите - напр. КПК = C# OOP Advanced

0
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Има ли някакво раздвижване по този въпрос, тъй като каса много хора предполагам ?

До колкото виждам по-горе в темата Наков спомена, че се търси решение.

1
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

Здравей,

Ще трябва да се кара за добро или за лошо от тези, които искат новата диплома. Виж моя пост няколко поста по-нагоре

0
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Дори и така да е ние би трябвало да караме само Software Technologies а не целия Tech Module (да не говорим, че Programming Fundamentals е отчетен като взет в профила), а не видях такъв вариант при записването за предстоящите курсове. Темата се проточи прекалено дълго време.

Какво стана с идеята, която се обсъждаше с Наков Tech Modul да се замени с отворен курс ?

0
djc_bg2015 avatar djc_bg2015 923 Точки

Решението се оказа само едно:

Записваш тех модула на половин цена, защитаваш един проект и готово. Поне към момента няма друг начин.

Аз направих така, даже вчера ми беше защитата. Продължавам да твърдя, че това е абсолютно безсмислено, но след като няма друг начин :)

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.