Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Възраст при програмирането

Говори се, че програмистите са като футболистите - най-добра възраст между 20 и 30, докато след 40 ефективността им рязко спада, тъй като мозъкът вече не работи по същия начин. Аз лично съм на мнение, че никога не е късно човек да се развива и да учи нови неща. Все пак ми е интересно - тези от вас, които работят в IT сектора, познавате ли активни програмисти на по над 50 години или в един момент се налага да се преквалифицират?

1
Общи приказки
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Ама вижте, на 30-35 човек е млад, в разцвета на силите си. Умът още работи доста добре. Замислям се дали на 50-55 може да се работи това. Понеже ако реша да ставам футболист например, ще съм наясно, че на 35 трябва да си търся нова работа.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Зависи как е работил умът ти до сега. Ако цял живот си програмист, можеш и до живот да бъдеш - до момента, в който не дойдат фаталните дегенеративни процеси и не почнеш да си забравяш името и дали се ходи по малка нужда в тоалетната или кухнята. Докато не го докараш до там т.е. имаш здрав разум, можеш да си кодиш.

Друг е въпросът, ако примерно, цял живот не си пипал компютър и трябва на 55 години за пръв път да се научиш от къде се включва компютъра, що е то мишка клавиатура, тогава да го докараш до програмиране - малцина са успяли.

Ако горе долу се движиш в тренд, т.е. не си проспал технологичната революция последните 20 години, няма да имаш проблем с това.

Футболът е друга бира - съзтезателна. Сигурно и при програмирането, ако ходиш на олимпиади и се съзтезаваш редом с 20 годишни ентусиасти, ще ти е трудно да им поддържаш темпото. Така и при футбола - на 35-40 години имаш адски много опит с техниката на терена, най-вероятно знаеш и можеш повече от младоците, а и сигурно тичаш бързо... все още. Само дето им издишаш на темпото и след средата на 1вото полувреме ще трябва да те сменят. А ти не искаш да гоиграеш резерва и за това се цаниш да се преквалифицираш, примерно в треньор.

При съзтезанията се търсят най-добрите, тука в останалите полета не е точно така. Да, има брандове, които търсят най-добрите програмисти, най-добрите продавачи, най-добрите земеделци и т.н. и т.н.. но светът е широк и необятен, и много повече са тези, които имат нужда от свършване на не чак толкова спешъл сноуфлейк работа - като например просто искат да им продадеш 2та тона домати; да им подрежеш лозето; или пък, да им изкодиш сайтчето. Неща, които са възможни и без да си най-добрия в бранша. 

 

8
slavek avatar slavek 51 Точки

Добре де, ако някой ти напише, че след 50-55 годишна възраст няма да имаш умствените възможности да работиш това тогава какво, ще се откажеш ли. Вероятно има хора които са спрели да работят тази работа след тази възраст не знам и едва ли има някой в този форум който да ти го потвърди.

Не може да знаеш как ще се развият нещата за тебе след 20-30 години никой не знае. Може би ще бъдеш блестящ програмист на който вече му е омръзнало да се занимава със всевъзможни проекти. Вариантите са безброй но наистина не знам защо го мислиш толкова.

Знам само едно и то е "use it or lose it". Мозъкът е като мускул, колкото повече го натоварваш толкова по-силен става, и толкова по-дълго време оставаш със разсъдъка си.

2
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

На мен лично ми е трудно да си представя, че 20+ години мога да правя все едно и също. То това като цяло е и трудно постижимо, защото особено в областта на технологиите, нещата са твъърде динамични. Кой може да каже, какво ще е положението след 20 години? Както се спомена и по-назад в темата, предполага се, че човек се развива, заема ръководни постове и т.н. Обратното би означавало, че или нямаш желание за нищо друго, или никой не те смята за достатъчно добър и можещ, че да ти предложи нещо повече.

Колкото за мозъка и възможностите му според възрастта мога съвсем отговорно да кажа, че моят мозък се справя осезаемо по-добре, отколкото това правеше неговото с 10-години по-младо подобие. Сега ми е много по-лесно да разбирам и вниквам в нещата(за всякакви области), отколкото преди. Дали това е свързано с опита или развитието на мозъка, не знам.  Най-вероятно и с двете. Така като се замисля, може би основна роля играе опита, тъй като когато човек завърши така да се каже обучението си, почва да се сблъсква с много нови за него неща - смяната на проблемите/ангажиментите/интересите/събитията/средата и т.н. и т.н. фактори. Просто мозъкът се приспособява към новите ситуации и трупа все повече информация. Дали ще продължи и до кога, божа работа! Вече има много научни изследвания по въпроса, всеки може да прочете.

Две са основните вещества, от които се изгражда мозъкът, а именно бялото и сивото вещество. Сивото преобладава докато сме млади, някъде до средата, края на тийнейджърските години, а след това почва да отстъпва за сметка на бялото вещество. Сивото отговаря за сетивността, ни, осъзнаването ни, възприятията, емоциите, паметта, докато бялото е отговорно за предаването на информацията между различните региони на мозъка. Тук дори има различия между мъжете и жените, както има различия и в това кои области се използват за обработка на една и съща информация от мъже/жени. Като цяло ако правилно си спомням, бялото вещество почва да намалява след 50-те години, като това почва да се случва по-осезаемо след 60-те години(и тук имаше различия). Както казах, който се интересува повече, в уикипедия има тонове информация по въпроса.

7
rvmladenov avatar rvmladenov 293 Точки

Не си мислете, че програмирането е лесно! Това е професия, която изисква постоянно учене и отдаденост. Точно затова и хората казват, че ако не ти е интересно - не се захващай.

Това е и причината толкова много хора да се отказват и да се преориентират. Просто няма как на 25 годишна възраст да те мързи да научиш нещо ново или да не ти се занимава да си качваш нивото и да очакваш, че на 35 години ще става нещо от теб.

Познавам няколко програмисти на над 40-45 годишна възраст и бих казал, че когато човек работи нещо, което му е интересно - възраста няма значение. Наистина по-възрастнитените програмисти работят по-малко време, но 100% по-качествено, бързо и лесно. Точно и затова доста компании не искат млади програмисти и дори понякога им се налага да наемат по-възрастни, за да си качат нивото на кода.

Също искам да добавя, че проблема с децата и жената, не е проблем само на тази сфера и е напълно нормално явление.

Разбира се, че има и много млади програмисти, които с лекота засенчват по-възрастните, но и това е напълно нормално явление и се вижда и в другите професии и сфери на работа.

... накратко: според мен възрастта в програмирането просто няма значение.

6
norman avatar norman 0 Точки

Никога не е късно разбира се! При нас в курса за сайтаджии в една друга фирма, в групата заедно със студентите имахме и човек на 63 години, бивш военен, пенсионер, който искаше да усвои нова професия и да работи. Помня дори как не много отдавна по вестниците писаха за една баба над 70 години, която записала да учи немска филология в Софийския университет. Според мен възрастния човек има много повече житейски опит и обща култура и би бил много по-сериозен в работата която върши от едно хлапе на 30 години! Да, в БГ-фирмите държат кандидатът за работа да е млад за да не му плащат прослужени години, да е много сръчен и оправен и да работи бързо! Да върши работа най-малко за 3-ма души, а да му плащат половин заплата. Но това си е техен проблем! Хората са различни - може да се случи един 25-годишен да е муден по природа и да работи бавно, докато един човек на 65 години да е доста по-сръчен от него. Хора всякакви. Според мен изказването на г-н Наков относно възрастта, след която човек вече не става за програмист е доста пресилено. Виж, ако каже същото за  футболист или боксьор - може и да е прав. Все едно на 85 и повече години да не можеш да работиш като професор по математика например!  То си зависи и от човека - дали ще се съгласи на работното място да го юркат като говедо, или просто ще каже на баровеца-работодател да си намери друг човек за тази работа. БГ-работодателите търсят хора, издръжливи на високи натоварвания, стресоустойчиви, психически устойчиви, добре работещи в екип и т.н. На такива работодатели веднага им казвам чао! За програмиста винаги има възможности и за самостоятелна работа, фриланс или работа в чужбина. Най-важното предимство на професиите програмист, уеб-дизайнер и графичен дизайнер е именно това, че при тях няма възрастови ограничения!!! Освен това те могат да работят навсякъде по света!!! Така че не са зависими от финансовите проблеми в една държава. Могат да работят и да се пенсионират като граждани на друга държава, след което с високата пенсия да дойдат да живеят в БГ - ако искат. Г-н Наков сам споменава, че тенденцията е търсенето на програмисти в световен мащаб да се увеличава! А това, че програмистът трябва да се учи цял живот - също е вярно.

1
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

И аз съм на 28 години и вече пореден човек ме пита - не е ли късно за мен тепърва да навлизам в тази професия, дори хора със сероиозен стаж в тази сфера ми обясняваха, че съм изтървал влака и едва ли не няма смисъл да се захващам... Тук вариантите са два: или да се демотивирам и да захвърля всичко, или да се мотивирам още повече и да кажа на тези хора - fuck you, just wait and see ! (да някои от тях не бяха българи :) ). Предполагам се досещате, кой вариант избрах. 
Бъдещето на света е доста крехко и неясно, но тенеднцията, с която се развива предвещава, че в следващите 25 години, 47% от професиите, които познаваме днес може да изчезнат напълно. Това означава, че технологиите ще заменят тези професии, а колкото повече нови технологии се появят, толкова повече "технологични хора" ще се търсят. Програмистите и в момента са малцинство, а какво да говорим за едно технологично бъдеще... Според мен, след години, да можеш да програмираш ще бъде, както в момента да знаеш английски език - не задължително, но силно препоръчително.
Така че не се плашете, хляб ще има за всички... старо, младо, куцо, кьораво, сакато... По- плашещо е за тези, които решат да останат на старите си длъжности, те трябва сериозно да се замислят, може ли професията им да бъде заменена от компютър, дори вече има сайтове, които изчисляват колко процента вероятност има за това.  

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.