Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

ttitto avatar ttitto 1153 Точки

МТМ Колеж - Сериозни разминавания с първоначалната информация

Здравейте колеги,

Току що разговарях с информационния център на МТМ колежа и съм меко казано БЕСЕН от информацията, която доста нахално ми съобщиха от там.

първо: оказва се, че ще се водим две години при МТМ и една година при СофтУни, което означава че две години ще плащаме високата такса при тях. Първоначално беше обявено 2 години в Софтуни и една в МТМ.

второ: оказва се, че семестриалната такса не е 700лв, както е обявено на сайта на МТМ, а е 810 лв. Семестърът е три месеца.

трето: оказва се, че студенти от софтуни могат да запишат единствено и само редовна форма на обучение, което е в сериозно протиоворечие с изнесената от представителите на МТМ информация на 16ти април на семинара

четвърто: Оказва се, че можело да се запишем само до 31.05, но по някакво изключение можело максимум до края на тази седмица да направим записване. На семинара информацията беше, че можем да се запишем през септември

МОЛЯ, за официална позиция на СофтУни по горните точки!!!

 

PS. Знам че има две други теми по въпроса, но те не обхващат всички аспекти на проблема и не завършват с официална информация.

35
Предложения и проблеми 09/09/2014 21:34:02
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1077 Точки
Best Answer

Здравейте,

както обещахме, Ви даваме подробна информация относно МТМ Колежа и кандидатстването:

Такси за обучение в МТМ колеж:

  • семестър I (октомври 2014 - февруари 2015) - студентите учат в СофтУни (първа година) - водят се студенти в МТМ и плащат 50 лв. административна такса
  • семестър II (март 2015 - юли 2015) - студентите учат в СофтУни (първа година) - водят се студенти в МТМ и плащат 50 лв. административна такса
  • семестър III (октомври 2015 - февруари 2016) - студентите учат в СофтУни (втора година) и в МТМ паралелно - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно е таксата към МТМ
  • семестър IV (март 2016 - юли 2016) - студентите учат в СофтУни (втора година) и в МТМ паралелно - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
  • семестър V (октомври 2016 - февруари 2017) - студентите учат само в МТМ - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
  • семестър VI (март 2017 - юли 2017) - студентите учат само в МТМ - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
  • Общо сумата към МТМ колеж за цялото следване (за 3-те години) = 2 * 50 + 4 * 720 = 2980 лв.

Форма на обучение в МТМ

  • Студентите по дуалната програма между СофтУни и МТМ колеж се обучават в задочна форма на обучение. Форматът на обучението е дистанционен (онлайн интерактивни видео курсове) с присъствени консултации от време на време (вместо очни занятия).
  • По желание студентите могат да се запишат и редовно обучение.

Кандидатстване за МТМ колеж

  • Срок за кандидатстване в МТМ колеж: до 6 октомври 2014
  • В периода 7-10 октомври ще се организира прием на документи и издаване на студентски книжки за студентите от СофтУни, които са избрали МТМ колеж.
  • На 11 октомври (събота) от 11 часа ще има среща на всички записани СофтУни студенти от ниво #1 и ниво #2 на място в МТМ колежа + ден на отворените врати за всички, които искат да научат повече за МТМ колеж.

Име на специалността: "Предприемачество"

  • Това ще пише в студентската книжка и в дипломата - "Предприемачество".
  • Така е по регистъра на МОН, следва се националната класификация на специалностите и в нея няма "е-предприемачество".
  • Ще бъде коригирано името на специалността на сайта на СофтУни -> на "Предприемачество".
  • Специалността е "Предприемачество", а специализацията е "е-предпримачество", т.е. студентите учат второто, но заради МОН в дипломите им ще пише първото.

Трите приема в СофтУни

  • СофтУни има 3 приема на година: септември, януари и май
  • МТМ колеж приема студенти само октомври
  • Студентите от СофтУни получават студентска книжка от МТМ колеж веднага (октомври, февруари и юни -> след приемите в СофтУни)
  • МТМ колеж регистрира студентите от СофтУни в регистъра на МОН (https://www2.mon.bg/AdminUReg/) само веднъж в годината: през октомври
  • Студентите започнали СофтУни през септември завършват за 3 години. Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.
  • Студентите започнали СофтУни през януари завършват за 3 години + 8 месеца (периода до следващия октомври). Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.
  • Студентите започнали СофтУни през май завършват за 3 години + 4 месеца (периода до следващия октомври). Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.

Могат ли ученици да запишат в МТМ колеж?

  • СофтУни приема ученици без ограничения за образование
  • МТМ колеж приема само лица с диплома за средно образование.
  • Ученици могат да запишат СофтУни докато още нямат диплома за средно образование, да започнат обучението си в нива 1-6 и като си вземат дипломата за средно образвание, да станат официално студенти в МТМ колеж и да имат студентска книжка + студентски права от следващия октомври

Влизат ли СофтУни курсовете в дипломата?

  • Курсовете в СофтУни от първата година (ниво #1, #2 и #3) се водят специализират учебен блок (СУБ) в рамките на учебния план на МТМ колеж по специалност "Предприемачество", образователна степен "професионален бакалавър".
  • Курсовете от нива #1, #2 и #3 (първата година в СофтУни) ще бъдат приравнени към държавната кредитна система и ще бъдат вписани в дипломата за висше образование на завършващите дуалната програма с МТМ колеж.
  • Курсовете от втората година в СофтУни (нива #4, #5 и #6) ще бъдат вписани в приложението към дипломата от МТМ колеж, защото не са част от официалната програма по Предприемачество (само първата година в МТМ и съответно първите 3 нива в СофтУни са част от специализирания учебен блок /СУБ/ по програмиране и софтуерни технологии).

Екипът на СофтУни

13
24/09/2014 13:22:56
Lili26 avatar Lili26 48 Точки

Много благодарим за точната и подробна информация. Моля ви само да разясните защо на представянето на МТМ колежа, те обявиха, че двете години докато учим паралелно и тук в СофтУни и при тях ще плащаме такса 50лв, а сега променят тази точка??? Сигурна съм, че много от колегите ги вълнува този въпрос. Да не говорим, че за мен лично тази такса(720лв) за задочно(онлайн или както там го наричат)  обучение е неосновано висока. 

П.П. Гледах отново видеото и немуниемо изникват въпроси.

Относно формата на обучение - те обявяват програма, която е изцяло онлайн, дори и изпитите. Наричат го Дистанционна форма на обучение- такава обаче в техния сайт не съществува. И наблягат на това, че тази форма е един вид специално за нас и благодарение на партньорството на СофтУни с тях. Всъщност каква форма на обучение ще бъде за нас?

Относно таксите- ми се иска да допълня, че няколко пъти във видето се споменава, че ДВЕТЕ години докато сме при вас и при тях паралелно таксата ще е 50лв. Освен това обявяват такса за РЕДОВНО обучение цитирам "около 700лв" и че задочното е цитирам "със около 150лв по-евтино".

Сигурна съм, че всичко това е неприятно и за вас толкова колкото и за нас. Молбата ми ако може да ни дадете разяснение по тези въпроси. Поне за мен тези въпроси ще бъдат решаващи дали да остана при тях или да отида и да се отпиша.

3
24/09/2014 14:26:58
Roumen avatar Roumen 127 Точки

Ще помоля само за разяснение относно срока за кандидатстване (до 6 октомври) и подаването на документи (в периода 7-10), т.е кандидатсването всъщност е избора на MTM в уеб формата, която разпратихте по email и трябва да се извърши до 6-ти октомври, а подаването на документите (какви точно - диплома, лична карта, снимки, нещо друго?) ще става от 7-ми до 10-ти? И съответно къде в МТМ или в SoftUni?

5
mcbrshishkov avatar mcbrshishkov 13 Точки

Искам да задам следния въпрос:

Ако през учебната 2014/2015 г. съм ученик в 12 клас мога ли да се запиша в МТМ колеж, а дипломата си за средно образование да представя през октомври 2015 г.?

0
Petya avatar Petya 2461 Точки

Здравейте,

Прав сте, това не са условията, които сме договорили с МТМ Колеж. Веднага ще се свържем с тях да представим и изчистим случая. Ще Ви държим в течение. Извиняваме се за получилото се недоразумение.

Екипът на СофтУни

6
Neven avatar Neven 38 Точки

Имам въпрос по първата точка от поста ти. Излиза, че 2-та година (Senior нивото от 4 до 6) ще бъде в МТМ, а не в Софтуни? Ако е така просто ще си спестя една година агония. Според мен МТМ е пълен scam.

4
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Не бих искал да коментирам преди да получим официална информация от нашето ръководство. Всичко, което съм изложил по-горе е информация получена днес около 11:15 на мобилния телефон на информационния център на МТМ от мъжки глас. Той твърдо отрече всичко, което аз предварително знаех за условията на МТМ и ми каза, че това е последната информация от неговите ръководители за студенти на Софтуни.

1
Velichkov avatar Velichkov 87 Точки

Е аз се записах и чак впоследствие изясниха, че ще почвам чак след 1 година в СофтУни и, че таксите другите 2 години ще са нормални...

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

А дали знаеш със сигурност при тях един семестър с каква продължителност е и колко семестъра се плащат в година?

0
verito898 avatar verito898 265 Точки

Дано скоро получим отговор от екипа на СофтУни , защото и аз съм се насочила там и определено това ,което са съобщили днес противоречи с предишните условия.

3
Petya avatar Petya 2461 Точки

Здравейте отново, 

След проведен телефонен разговор с ръководството, това са отговорите, които те дадоха:

  • Общо обучението в МТМ е 6 семестъра, първите 3 техни семестъра сте при нас, другите 3 сте при тях. Тези 3 техни семестъра може да отговарят на 3-4 нива при нас, трудно е да се каже, тъй като много зависи дали при нас започвате през май, септември или януари. Също така зависи и кога отивате при тях да се запишете. Тоест 1 година и половина би трябвало да сте на такса 50 лв. 
  • Таксата е 810 лв. за редовно обучение, а не 700 лв, но на сайта им пише, че таксите са средно по 700, така че не е казано изрично и няма как да ги държим отговорни: https://www.mtmcollege.org/priem/Pages/taksi.aspx 
  • Можете да се записвате и в задочна форма на обучение, но тогава не можете да се възползвате от привилегии като карта за намаление на градския транспорт, социални помощи, помощи за майки и т.н.
  • Можете да се запишате до 25 септември, когато е крайния срок за прием при тях, защото след това идва октомври и отварят регистрите за вписване на студенти и ако хората се запишат след тази дата, официално ще бъдат вписани по-късно – през пролетта.

Засега това е което можем да ви предоставим като информация. Съвсем скоро ще бъде обновена странциата ни с университети-партньори и всичко ще бъде обяснено по-ясно, за да избегнем бъдещи такива недоразумения.

Предстои и среща между ръководствата на МТМ и на СофтУни. След нея ще пишем допълнително, ако има нова информация.

7
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Много благодаря за бързото съдействие. Надявам се, че срещата между двете ръководства ще се състои достатъчно рано преди края на срока за есенното записване!

Да разбирам ли, че онлайн студентите от Софтуни ще могат да продължат да учат по същия начин - в домашни условия и да се явяват само на изпити и евентуално защити на проекти присъствено в МТМ?

Възможно ли е да се напишат конкретните форми на обучение, които ние, студентите на Софтуни, можем да запишем в МТМ и конкретна цена за семестър срещу всяка възможна форма на обучение. Остава впечатлението, че нещо се премълчава покрай формите на обучение и цените им?

Софтуни разполага ли с писмено споразумение с МТМ колежа, което може да се използва при бъдещ евентуален съдебен спор между студенти на Софтуни и МТМ?

Съжалявам, ако предпазливостта ми е в повече, но след разговора с мъжа от МТМ по телефона мисля, че е оправдано! Благодаря предварително!

3
02/09/2014 16:44:37
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Ако вече сме се записали в редовна форма, ще ни откажат ли да ни прехвърлят? В повечето университети не се правят такива смени.

1
Petya avatar Petya 2461 Точки

@ttitto Срещата ще се състои през идната седмица.

Ако изберете задочна форма на обучение, ще можете да ходите само за изпити, да. Ето повече информация: https://www.mtmcollege.org/obuchenie/Pages/formi_na_obuchenie.aspx Фактически те имат няколко разновидности на задочно обучение:

  • традиционно задочно обучение - 20 дни очни на семестър и след това изпити; има 2 семестъра на година.
  • задочно алтернативно обучение - петък вечер и събота през деня;
  • алтернативно задочно обучение - неделя през деня и понеделник вечер;

Отделно има и редовна форма на обучение - занятията се провеждат през седмицата. Относно цените, както казах, вече редовната форма е 810 лв. на семестър (от четвърти семестър нагоре). За задочното обучение цените мисля, че отново са между 700 и 800 лв. - ще публикуваме потвърдена информация заедно с обновената ни страница.

Имаме писмено споразумение за партньорство, да. Все пак се надяваме да не се стига до съдебни спорове, затова се радваме на обратна връзка във всеки един момент.

@Samuil.Petrow От МТМ ми потвърдиха, че е възможна смяната на формата на обучение.

 

3
Velichkov avatar Velichkov 87 Точки

Общо обучението в МТМ е 6 семестъра? А с каква продължителност е един семестър?

0
belichev avatar belichev 6 Точки

Не искам да излизам лошият, но Soft Uni знае за този misunderstanding от поне 14-ви август и ми се струва доста некоректно да не направят ъпдейт толкова време във връзка с проблема, понеже не само засяга доста хора, но и по самата си същност е плашещо "институция" на която възлагаме такива надежди да се отнася така към хората решили да и гласуват доверие. 

 http://www.directupload.net/file/d/3733/jzfak56o_jpg.html

 

1
02/09/2014 17:45:13
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1077 Точки

Здравей,

Както petya спомена - обучението при нас (или техните три семестъра) отговарят на нашите 4 -5 нива. Това ознавача, че може да минете почти цялото си обучение в СофтУни, но това зависи от месеца, в който сте започнали обучението си (май, септември или януари).

Също така в момента напълно обновяване страницата с университетите-партньори и съвсем скоро ще предоставим по-изчерпателна и достоверна информация относто обучението в МТМ Колежа.

Извинявам се за това недоразумение. Както на Вас е била представена коренно различна информация, така и на нас. Поради тази причина в началото на другата седмица ще проведем среща с преставители на МТМ Колежа и ще изясним тези противоречия. Вскички Вие ще бъдете веднага информирани за решението, до което ще се стигне по време на срещата.

4
tsvetelin.tsvetanov.9 avatar tsvetelin.tsvetanov.9 13 Точки

Окей, в конкретния случай, випускът, който започнахме вчера (септемврийският випуск) колко време ще се обучаваме в СофтУни и колко в МТМ? 

2
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки

Здравейте. Въпроса ми е ще има ли отново представяне на университета. Мисля, че е нужно след тези промени да се изяснят нещата около МТМ защото не само аз мислех да продължа именно в този университет, но доста се разколебах след като прочетох горенаписаните работи. Надявам се да има някъква актуална информация по въпроса.

2
08/09/2014 19:26:07
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Не бързайте да съдите и да се разколебавате. Вероятно има някакво недоразумение. До края на тази седмица се очаква да се конкретизират условията за обучение на студенти на Софтуни в МТМ на среща между двете ръководства. Още малко търпение!

1
rvmladenov avatar rvmladenov 293 Точки

Като гледам какво става ми е мн странно, защо SoftUni трябва да се съобразява с такива измамници? Или си оправят нещата по предварително договорените критерии или спирате да работите с тях и ги оплювате едно хубаво, така че никой да не иска да записва при тях повече !

Точно, защото SoftUni е ново име на пазара, той трябва да се докаже като нещо надеждно и качествено, нещо, на което човек да има доверие и да вярва напълно, а не да бъде вчерашната руса и днешната черна...

14
presian avatar presian 223 Точки

С риск да изляза хейтъра на форума, ама вие луди ли сте? Как изобщо се навихте да се запишете в МТМ - представянето им видяхте ли го? Още там св вижда, че са далеч от истината. Аз се смях с глас докато го гледах.

5
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Да, представянето беше под всякаква критика, но това си остава най-евтиният вариант да се вземе някаква диплома за висше образование и да се учат малко по-нетрадиционни дисциплини. Иначе другите програми са стандартни, включващи математиките, електроники и т.н. и излизат доста по-солени. При положение, че дипломата е само една хартийка, особено в тази индустрия, е от по-голямо значение да си я набавиш максимално бързо и тънко, отколкото да избираш кой ти я дава.

7
09/09/2014 17:36:27
kyamaliev avatar kyamaliev 209 Точки

Абе и аз като ги гледах ми стана смешно - даден предмет представлява екскурзия до Гърция, жената от администрацията не знаеше основни неща, но пък правеше снимки :)

Абе дипломата е една хартийка, ама от всички възможни хартии да изберем тази, която е перфорирана през 10тина сантиметра .. :)

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.