Loading...
DanielTotev avatar DanielTotev 25 Точки

Това е прост пример за positive lookahead [a-z]+(?= ). Ще мачне поредица от малки латински букви пред, която има sapce. Спейсът не влиза в мача. Ето и същият пример с negative lookahead [a-z]+(?! ). Ще мачне поредица от малки латински букви пред, която няма spce. Спейсът отново не влиза в мача. Повече информация може да намериш тук: https://www.regular-expressions.info/lookaround.html . Надявам се да съм ти бил полезен. 

1
27/01/2018 11:16:33
k.sevov avatar k.sevov 1077 Точки

Накратко идеята е, че искаме да проверим какво следва в текста след нашия pattern, но без това да се включва в резултата (т.е. върнатият match от регекса). При positive lookahead логиката е "мачни ми този pattern в текста, само ако след него следва каквото сме описали в lookahead", a при negative - "мачни ми го, освен ако след него няма въпросните неща". При lookbehind логиката е същата, но проверяваме какво има в текста преди match-a, а не след него. За повече подробности разгледай това.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.