Loading...
TeMePyT avatar TeMePyT 142 Точки

Programming Basics Exam - 17 December 2017, 01. Ivanovi's Family, Грешка в условието и очаквания резултат.

Линк към Judge: https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/Index/888#0

Условие:Семейство Иванови имат три деца. Коледа наближава и г-жа Иванова трябва да купи подаръци за всяко едно от децата си. Тя разполага с конкретен бюджет, който не трябва да надвишава. Всяка година тя ходи в един и същ магазин за подаръци. Там обаче, тя винаги дарява остатъкa от бюджета  за деца в нужда, за да могат и те да се радват на една красива и пълна с подаръци Коледа. От крайната цена, която тя има в магазина се взимат 10% за данъци. Вашата задача е да създадете програма, която да пресмята, колко пари г-жа Иванова оставя за децата в нужда.

Вход

От конзолата се четат 4 числа:

• На първия редбюджетът на г-жа Иванова. Реално число в интервала [30.00…300.00]
  • На втория редцената за подаръка на първото дете. Реално число в интервала [10.00… 90.00]
  • На третия ред – цената за подаръка на второто дете. Реално число в интервала [10.00… 90.00]
  • На четвъртия ред – цената за подаръка на третото дете. Реално число в интервала[10.00… 90.00]

Изход

На конзолата да се отпечата 1 числосумата, която г-жа Иванова дарява за децата в нужда. Резултатът да се форматира до втория знак след запетаята.

15 минути се пулих като магаре къде ми е грешката, данъка се вади от рестото за да получа правилния резултат, искан от Judge. Не от крайната цена(която нормален човек смята че е цената на всички подаръци).

Още в обяснението е сбъркано, Оставащ бюджет с данъците = (50 – 35) – 10% = 13.50, но аз лично избягвам да чета обясненията. Поправете го.

Тагове:
1
Programming Basics
Angel_Kalinkov avatar Angel_Kalinkov 111 Точки

Под "крайна цена" се има предвид оставащата сума, а под "оставащ бюджет с данъците" - оставащ бюджет след приспадането на данъците. Или е в резултат на лош превод или авторът на задачата не се е изразил правилно (което съм срещал и в други изпитни задачи). Ако не беше обяснението и аз на изпита сигурно щях да се пуля. Лошото е, че като изгубиш излишно време за лесна задача с неясно условие, може да не ти стигне времето за по-трудните.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.