Паста за процесор
Здравейте колеги!
Моля кажете ми каква марка паста за процесор да си купя за лаптопа.
Не искам да е от най простите и да го мажа често като настолния :)
Здравейте колеги!
Моля кажете ми каква марка паста за процесор да си купя за лаптопа.
Не искам да е от най простите и да го мажа често като настолния :)
Здрасти колега,
пастите на Arctic са доста добри и са на поносими цени. Аз ползвам MX-3 (MX-4 също става) за лаптопа и настолния. Ако няма да "пържиш" са идеални.
Ако мислиш да го клокваш Silver-a определено е за предпочитане.
Колко често сменяш на настолния?
Една паста би трябвало да изкара около 2 години (ако процесора не е изпържен зловещо), преди да почне да губи качествата си.
А силиконовите и тези по 5 лв за 3 грама, по мое скромно мнение, не се броят за пасти, ами са просто някакво мазало.
Някоя на Artic Cooling със сребро вътре.
Аз лично си правя лаптопите с изключително евтината "Термо-300", която струва лев и трийсе :D
аз си взех от някаква евтина и нямам никакви проблеми но ако искаш да си квокваш процесора ти трябва по-скъпа просто трябва да служиш доста
Тази паста ползвам. Може да видиш и другите пасти и те са добри. Общо взето в Dekada с такива неща се занимават и имат добри продукти.
Много е важно и как си подготвяш процесора и радиатора. Трябва да са много добре почистени. Друго важен момент е колко паста ще сложиш. Многото паста може ПРЕЧИ, вместо да помага. Идеята на пастата е да запълни неравностите в повърхностите на процесора и охладителя, за да има по-голяма топлообменна повърхност.
Но ако не се занимаваш с овърклок и не товариш процесора и бялата българската паста за електронни елементи ще ти свърши работа.
Принципно, проблемите с запичането на пастата, идват от набития прах по радиаторите на охладителя. В този случай радиатора не може да топлоотдава добре, процесора започва да грее и пастата отива на кино, понякога така се спича че ти трябва късмет да махнеш радиатора. Има и други фактори от които зависи колко ще ти издържи пастата, ако ти е натоварен процесора постоянно на 80-100% примерно.
Да, определено многото паста става проблем :) първите ми опити за мазане ми показаха точно този ефект :)
Принципно радиатора даже го мия под течаща вода а процесора го чистя със спирт.
След позлването на лаптопа ми в общежитие и на строителен обект във фургон съм сигурен че радиатора ще е много затлачен и пастата ще е запекла. След изпита по Java Basics ще го почистя :)
Разликата между българската за лев и нещо, и arctic silver не е толкова голяма че да си струва повечето пари.
В момента съм с FX8350. Като го слагах, още като го взех, имах останала AS от xbox-a и сложих нея. След време си взех ново дъно но този път сложих от българската паста и разликата беше 3-5 градуса по висока температура, които не биха ме накарали да си взема AS. А преди години си играх да сравнявам температурите на 2 xbox-a, единия със заводската паста а другия с AS и разликата беше 7 градуса.
Слагай каквато имаш и си свиркай, то ако ти прегрее процесора след време, няма да е от пастата да знаеш. (ако приемем че е поставена правилно естествено)
Здравей!
Аз лично ползвам Arctic Silver и съм изключително доволен.
Arctic MX-2.
- не е много скъпа
- има добри параметри
- лесна за намиране
- лесна за нанасяне (дори на зарно да я цвъцнеш и изобщо да не я размазваш - почти няма разлика)
- 4 грама може да изглежда малка разфасовка, но ако ти трябва само за 1 компютър, най-вероятно като разкараш компютъра след 5-6 години, все още ще имаш останала паста.
Според мен една хубава паста си струва парите при всички положения.
Здравейте колеги, зачетох се в коментарите и срещам често термина "размазване" на пастата, та реших да споделя това видео с нагледни примери какво се случва при различните методи за нанасяне на термопаста. Лично аз слагам количество с размера на малко бобено зърно в средата и просто си монтирам радиатора на вентилатора и нямам проблеми. Като цяло разстоянието между двете повърхности - металната капачка (ако може така да се нарече) на процесора и долната част на радиатора на вентилатора е достатъчно малко, за да се разпредели пастата сама. Заповядайте: ЦЪК
По препоръка от специалисти, аз ползвам тази от години и съм много доволен: Arctic Cooling MX-4
Няма да го клоквам скоро защото е добър за момента. Проблема е че на настолния купих една доста евтина.
Той е с АМD процесор и моите родители го ползват и доста често е на 100% ... Сменям му я на 5-6 месеца, особенно когато имахме домашаен любимец и имаше косми в радиатора :)
Има едни мрежички, нещо като филтри са, които се слагат върху вентилаторите и обират прах и боклуци, в твоя случай косми. Не знам как можеш да обясниш в магазина какво търсиш, защото едно че в България много малко фирми ги предлагат и друго че дори да ги предлагат доста често им мислят странни имена и в някой случай дори и да ги имат нямат представа за какво се ползват.
Един познат наскоро си поръча 140' от Китай, защото не можа да намери никъде в БГ толкова големи, иначе 80' 90' и 120' с повече ровене се намират.
BoYaN, "филтри против прах" се казват мрежичките, oddly enough
Може да си направиш от стар дамски чорапогащник, ако не ти се дават пари.