Задача по C#
Колеги имам задача, която малко ме измъчи. Бихте ли ми помогнали малко?
ЗАДАЧА:
Фирма "Състезания ООД" организира олимпиада по информатика "България програмира 2012". След края на олимпиадата и събиране на резултатите информацион- ната система отказва. Помогнете на организаторите да направят класирането, като със- тавите програма, която:
1. Въвежда и контролира цяло неотрицателно число N, определящо броя на със- тезателите, като те не са повече от 1000. За всеки състезател се въвежда следната ин- формация: име и фамилия (знаков низ не по-дълъг от 50 символа), град (знаков низ не по-дълъг от 20 символа), училище (знаков низ не по-дълъг от 30 символа), резултат от състезанието (цяло неотрицателно число).
2. Извежда списък с информацията за всички състезатели като за всеки от тях се извежда на отделен ред последователно: име и фамилия, град, училище и резултат от състезанието. Данните трябва да се отпечатат в следния формат:
Георги Иванов, Пловдив, СОУ "Паисий Хилендарски", 32 точки
Списъкът трябва да бъде подреден низходящо по резултат от състезанието.
3. Въвежда град (знаков низ не по-дълъг от 20 символа). Извежда в по-горе опи- сания формат участниците от този град подредени лексикографски в нарастващ ред по име на училище, като участниците от едно и също училище се нареждат в низходящ ред по резултат от състезанието.
4. Извежда списък състезатели от училищата, в името на които се съдържа СОУ и чиито брой точки надхвърля средния брой точки на състезател за олимпиадата. Спи- съкът да бъде изведен във формата от точка 2.
Като цяло не знам как да започна...ако някой ми покаже съвсем малко аз ще си я довърша до края...
Ами хехе дабре.. Постнал си го във C# Fundamentals, така че приемам, че си наясно със класовете на basic level. Създай си един клас Student или каквото име си харесаш, със полета: "име и фамилия (знаков низ не по-дълъг от 50 символа), град (знаков низ не по-дълъг от 20 символа), училище (знаков низ не по-дълъг от 30 символа), резултат от състезанието (цяло неотрицателно число). " проверките можеш да си ги направиш във сетърите; @Override-ваш си toString() да ти връща String със име и фамилия, град, училище и резултат от състезанието, за по лесно печатане после (както ти го искат по условие). Другото можеш да го напишеш във Main класът, или да си направиш отделен клас за бизнес логиката, или да използваш command pattern, както ви учат и ви показват.. Данните може да си ги съхраняваш примерно във два речника за по лесно изпълнение на т.3 и т.4. примерно единият ще ти е със key: град и value: Student, а другият със key: училище и value: Student. Пълниш си ги и после според командата си печаташ със съответните изисквания и сортиране.. Ще започнеш със прочитането на N, правиш му една if(...) проверка, или по добре със while(n<=0 || n > 1000) {...}, след което със помоща на loop си пълниш данните..
Но ако ме питаш по добре започни със изкарването на някой и друг курс.. Успех