Simple Fuel Consumption Calculator
Колеги , аз не съм от София и постоянно си пътувам и днес станах с мисълта ,че искам да видя какъв точно ми е разхода на гориво. В интернет има много калкулатори ,но си викам защо да не пробвам да се упражня и да си напиша един простичък калкулатор, та го написах набързо :D Ето го и него ако ви е интересно :
Файл : FuelConsumptionCalculator.rar
Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=10c47cf7c9
Разходът на гориво зависи от оборотите на двигателя(респективно подаваното гориво) - те зависят от терена, скоростта на движене(предавката) и т.н. Самата величена разход на 100 км. е средна величина и е напълно нормално бордовият компютър да бъде най-точен(пример - разхода градско заради светофари, трафик и т.н. е по-висок от разхода извънградско, средната величина не може да определи с точност смесен разход - тя е средна)
Модерните коли имат икономайзери - система която ти показва колко изгаря автомобила и обикновено е на 3 режима : моментен , среден разход за пътуване и среден общ разход. Проблема е ,че не са много точни. Идеята е с простото уравнение като му заложиш изминатите километри и горивото (като за да е най точно се мери от пълен до пълен резервуар) т.е. след като долееш до горе и ти изчислява точно колко ти гори (средно) на 100km. То това си е стандартно. По този начин , можеш лесно да си пресметнеш какви разходи за гориво ще имаш при едно последващо пътуване. Това е :) Написах я просто за да се упражня , а и ми беше интересно дали разхода на икономайзера ми е еднакъв с реалния :))