Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Nick_Panayotov avatar Nick_Panayotov 1 Точки

Проблем с 16-та задача от първото домашно

Условието на задачата е следното: Write a program that prints the first 1000 members of the sequence: 2, -3, 4, -5, 6, -7, … 

Моето решение: 

for (int i=2; i<= 1001; i++)
if (i % 2 == 0)
{
Console.WriteLine(i);
}
else
{
Console.WriteLine(-i);
}

 

Доколкото видях и други са решили задачата по този начин. При мен обаче не се изпълнява както трябва и поредицата почва от -703, което е доста странно. Нещо не правя както трябва или имам проблем с компютъра или конфигурацията.

Тагове:
0
Programming Basics
Anonymous:
Duplicate of https://softuni.bg/forum/questions/details/34
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Конзолата по подразбиране показва 300 реда.

 

Десен бутон на конзолата - пропъртис - Layout и променяш Screen Buffer Size Height на повече от 300.

 

По-добрият вариант е да го направиш с Console.Write(i + " ") и ще ти ги изпише на един ред числата :)

1
TsvetinaKoleva avatar TsvetinaKoleva 92 Точки

Console.BufferHeight = 1001;

Тема - тук може да намериш още няколко варианта за решение;

Аз лично мога да ти предложа да се упражниш с оператора ? (защо не)
Ето едно примерно решение:


for (int i = 2; i <= 1002; i++) 

            {
                Console.WriteLine(i % 2 == 0 ? i : -i);
            }

4
Nick_Panayotov avatar Nick_Panayotov 1 Точки

Meрси много и на двама ви. Оказа се глупав проблема ми.embarassed

1
ZloboMiR avatar ZloboMiR 50 Точки

...1000 members of the sequence...

За пореден път изказвам мнението си, че се искат първите 1000 члена, а не първите 1000 чифта. Във формат 2, -3; 4, -5; би могло.

За тук не е фатално, но на изпита нищо чудно такава грешка да направи задачата невалидна. Затова ми е интересно прав ли съм или не.

0
kocteh avatar kocteh 0 Точки

В такъв момента можеш точно да ползваш Break Point. И аз не знаех първоначално, че конзолата по подразбиране има ограничение от 300 реда. Като го пуснеш с Break point и като минеш няколко пъти с F10, можеш да видиш променливата i какво число съдържа в себе си във всеки един момент. И така разбираш, че програмата баца вярно : )))

0