Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
boriskorchev avatar boriskorchev 2 Точки

Изпит по "Основи на програмирането" - 9 и 10 Март 2019 - Задача 2. Футболни резултати

Здравейте!

Искам да помоля за помощ със следната задача:

Изпит по "Основи на програмирането" – 9 и 10 Март 2019

Задача 2.  Футболни резултати

Футболен отбор участва в благотворителен турнир. На този турнир отборът играе три мача като домакин. Да се напише програма, която изчислява колко победи, равенства и загуби има отборът по време на турнира, спрямо резултатите от мачовете.

*Забележка: Отборът винаги е домакин, следователно първата цифра от резултата съответства на головете вкарани от него.

Вход

От конзолата се четат 3 реда:

  1. Резултат от първия мач – текст
  2. Резултат от втория мач – текст
  3. Резултат от третия мач – текст

Резултатите ще са в следния формат: "2:0", "0:1", "1:1" и т.н.

/броят голове винаги ще бъде едноцифрено число/

Изход

На конзолата да се отпечатат три реда:

  • "Team won {брой спечелени мачове} games."
  • "Team lost {брой загубени мачове} games."
  • " Drawn games: {брой равни мачове}"

 

Съжалявам за въпроса, но явно съм пропуснал обяснението..

Въпросът ми е какво да използвам, за да сравня числата от резултатите, въведени като текст?

0
Programming Basics
damesova avatar damesova 203 Точки

Сплитни по ":" и вземи лявата и дясната страна като резултати на двата отбора (например в масивче с два елемента). Всеки от резултатите парсни към число (int) и от там нататък работиш с числа. Тях можеш да ги сравняваш, пресмяташ и каквото си пожелаеш.

Дано да ти  е полезно това :)

1
19/04/2019 19:56:01
boriskorchev avatar boriskorchev 2 Точки

Благодаря за бързия отговор :)

2
vrujina avatar vrujina 12 Точки

С масиви в programming basics не знам дали са работили :)

Можеш да вземеш елемент от стринг с името на стринга и квадратни скоби и след това да го парснеш към int, например така:

string score = "1:0";

int resultOne = int.Parse(score[0]);  //resultOne == 1

int resultTwo = int.Parse(score[2]); //resultTwo == 0

//score[1] == ':'

1
kamenovaana avatar kamenovaana 1 Точки

А това сплитване как се прави? Никога досега не съм го правила.

0
RuNNeR4142 avatar RuNNeR4142 396 Точки
for (int i = 1; i <= 3 ; i++) {
    String result = scanner.nextLine();

    char score1 = result.charAt(0);
    char score2 = result.charAt(2);

и ги сравняваш както са букви.

0
silvena.christova avatar silvena.christova 2 Точки

https://pastebin.com/NJU4v37z

Това е моето решение. 100/100. Със сигурност има и много по-кратък вариант, но това са ми знанията до момента.:)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.