Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

pataroka avatar pataroka 319 Точки

Относно правата на онлайн студентите и достъпът им до качествена информация

Нека разделим онлайн студентите на три основни групи(може да има и други):

1. Хора, които са наясно с материята и са се записали заради единия сертификат, а и вероятно за достъп до платформата с обяви за работа.

2. Хора, които са загубили десетина години в друго поприще, но им е дошъл акъла в главата и искат да се преквалифицират и да научат нещо ново.

3. Хора от провинцията, които биха посещавали занятията присъствено, но нямат финансовата възможност да дойдат и да учат в София.

Настоящата система за обучение напълно удовлетворява първата група - приемаме, че за тях е важно максимално бързо да си вземат изпитите и сертификата и да си намерят друга работа.

Представителите на групи 2 и 3, обаче, със сигурност биха искали да получат повече и не мисля, че отговорът "Ами, това е недостатъкът да си в онлайн форма -  т'ва е положението", е в духа на идеята залегнала зад Софтуни. Всички тук плащаме за да получим ноу-хау и въпросът не е "ти плащаш по-малко, затова получаваш по-малко", а по-скоро "кажете колко да плащам, за да получавам това, което искам".

Всичко би станало по-ясно ако сменим термина "онлайн" с "дистанционно".

Живеем в 21 век. България е на второ място в света по съотношение цена/качество на интернет свързаността. Не мисля, че е трудно лекциите и лабовете да бъдат стриймвани в реално време и да има чат канал, в който и онлайн студентите да задават въпроси. Не мисля, че би било излишно лекторите и/или асистентите да водят онлайн консултации и упражнения на живо в предварително уговорени дни и часове. Не мисля, че е много сложно и да се създаде чат-канал, в който всеки един студент да може да влезе и да потърси помощ от колеги, а и да може хората да решават задачи заедно и да си помагат.

Може би не всички онлайн студенти биха имали нужда от това и биха предпочели ниските такси, но със сигурност една не малка част според мен ще го подкрепят, което може да бъде коригирано със създаването на нов тип форма на обучение - онлайн с разширени права. Може би може и да се пусне една анкета във форума по въпроса. Още повече, че това би спомогнало и за интегрирането им в Софтуни общността, а не както е сега - ние сме и сме третирани като незаконно родените деца на Софтуерния университет.

Тагове:
Valleri avatar Valleri 304 Точки

Аз бях онлайн студент и преминах редовно. Ами, какво да ти кажа....никой няма да дойде и да ти влее знания. Имаме предимства, разбира се, все пак който се е записал редовно плаща повече и се предполага, че е по-мотивиран да започне работа, независимо от местоположението и възможностите (пари назаем?). Истината е, че работа има и дори и да рискуваш и да се изхарчиш за наеми, храна и др. пак ще успееш, стига да си мотивиран. 

Не знам какви са ти целите. Ако искаш да си намериш работа, просто направи няколко проекта, изкарай курса и пускай в jobs-a. Ако пък просто искаш да получиш по-добър продукт от СофтУни за парите ти, ами може и да си прав, но аз лично не разбирам подобен мотив, в крайна сметка ако искаш просто да програмираш за кеф цялата информация е безплатна.

Относно исканията - чат канали колкото искаш - скайп, фейсбук....форума. Има доста видеа и от Телерик и от СофтУни, няма смисъл и от толкова гледане. Плюс това повечето инфо го има в нета, просто трябва да потърсиш. Това междудругото е много важно умение, което също може да се развива. Представи си ситуацията - питаш за всичко team leadera или другите колеги вместо да удариш един гуугъл...амии не прави добро впечатление...

Всеки си учи, до голяма степен индивидуално, и накрая онлайн и присъствено ще вземат грамотите. Не е това въпроса, трябва да разбереш, че няма кой знае какво значение пред работодателя, просто трябва да си разбираш от професията.

2
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

Съжалявам че аз ще ти го кажа, но това ще е една от темите във форума пуснати от онлайн студенти, която ще събере доста '+'-ве, повечето присъствени ще ти обяснят, че няма съществена разлика между двете форми на обучение и след няколко седмици вече никой няма да си спомня за нея.

Няма да е първата, нито ще е последната (например: тази,в последствие тази).

Причините за това са ясни: Университета иска да избълва качествени кадри и да следи отблизо тяхното развитие, ресурса им (за момента) позволява това да се случва само за присъствените. Другото е че успеваемостта на онлайн-студентите е в пъти по-ниска от тази на присъствените и това оправдава споменатото по-горе.

Поздрави на онлайнерите (особено на тези от алфа-приема), които успяват да смогнат да си вземат изпитите. За другите успех в следващото издание.

4
presian avatar presian 223 Точки

BoYaN

не мога да се съглася с теб или по-скоро с мнението ти за успеваемостта. Аз изкарах първо ниво присъствено - резултат едвам "изкалсих". Второто ниво съм онлайн - резултат -> Пълен комплект точки на два изпита и отлични по-останлите (без C#ООP, но и него ще повиша на следващия втори тираж). Разликата за мен е липсата на 3 часа в път за една лекция и още 4 часа загуба на време, по време на самата лекция. Ако вие успявате да излсушате цялата лекция с пълна концетрация - евала, аз не мога. Много оп-удобно ми е  да гледам видео докато ми е интересно, след това да правя нещо друго и после отново да гледам. Така мога и да си върна видеото ако нещо не схавана. Докато бях присъствено трябваше да слушам една и съща лекция по дава пъти - веднъж в залата, веднъж на видео.  За мен единствения минус на онлайна е липсата на директна връзка с трейнърите и липсата на видео от лабовете. Но като си сметнах изгубеното време, за мен лично сметктата беше ясна! 

Главната причина за разликите в успеха на "онлайнарите" и присъствените, е че доста от първите СофтУни не им е главен приоритет!

В присъственото би имало огромен плюс, ако има повече писане на код, решаване на задачи и т.н. Това обаче във формата на СофтУни е невъзможно, или поне за опитните зайчета (първия випуск) няма да се случи. Трябва групите да са по-малки, това ще направи обученито по-скъпо!

6
27/01/2015 18:01:04
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

Ако направя уточнението "начинаещи онлайн-студенти" вероятно ще си стиснем ръцете :D

Не мога да си спомня къде бях гледал статистика изнесена от Наков, относно хората преминали успешно 1-во ниво. Там като процентно съотнешение отпадналите онлайн и тези присъствено бяха в пъти, като се има предвид, че започнаха почти по равно, като бройка.

Както и да е. Това си е постна статистика и всеки си знае за себе си какво търси и какво ще "жертва". При теб ключа е във времето и си взел решение, което по всичко личи, че е било ползотворно. Аз от друга страна разбирам пропуските си едва като ида на изпит, затова смятам, че присъствените са привилегировани. Може и да не съм прав, но това може да се разбере единствено ако имам възможност да съм присъствено.

Надявам се само темата да не се изврати и да стане присъствени VS оналйн, че тогава ще е голям цирк.

 

1
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

В държава с функционираща пазарна икономика е нормално да има услуги, предлагани на различна цена и съответно с ралика в качеството им. И аз не мисля, че във високотехнологичната ера, в която живеем, е проблем за мобилния оператор да ми пусне неограничени минути и интернет в чужбина, обаче не е това идеята. Ако искаш повече качество от услугата трябва да си заплатиш затова и съответната  по-висока такса. Така е измислена пазарната логика, за да функционира по някакъв адекватен начин икономиката в демократичните общества.

Относно пакетите от услуги преслагани от СофтУни и техните цени - в началото имаше ясно обосебени плюсове и минуси за присъствено и онлайн форма на обучение, което да оправдае разликата в цените им. Тази разлика обаче отдавна се разми и моето мнение е, че между двете форми на обучение няма почти никаква разлика, с изключение на двойната разлика в цената, а двете реално предлагат едно и също.

 

0
27/01/2015 17:33:34
Nexus avatar Nexus 119 Точки

Привет,

Има добри предложения. Полезно би било да има повече опции за online студентите. Те за да са такива си имат причина. Без значение каква е тя. Софтуни за да е винаги най-предпочитаното място би трябвало и да е най-гъвкавото. Да предлага най-много опции. Това с чата е готино хрумване. Това, че не се записват лабовете е кофти...

Поздрави,

А. 

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Гледайте сега, проста математика е :)

За да се записват видеа за всичко и да ги има за свободно ползване, трябва да има заради кого да се записват :) Ако благинките за онлайнърите станат повече от тези за присъствените, то чисто и просто никой няма да ходи в залата и съответно няма да има заради кого да застане някой на катедрата и да се мъчи 4 часа :) И цялата идея ще умре.

За да има онлайн студенти, трябва да има присъствени студенти. А за да има присъствени студенти, трябва стимулът да си присъствен, да е по-голям от този да си онлайн.

 

6
pataroka avatar pataroka 319 Точки

Така е - проста математика е - и към днешна дата си плащаме за възможността да полагаме изпити и да предаваме домашни. Това е единственото, което ни различава от наблюдателите... Ако това е смисълът - по-добре да се определи такса за всеки изпит по отделно и всеки да си кара с неговото темпо, като се обучава по съответния курс колкото и когато си иска.

Аз нямам проблем да давам повече на системата(досега обаче никой не е поискал) - и не виждам защо да нямам право да изисквам повече от нея. 

3
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

"Това е единственото, което ни различава от наблюдателите... "

Ако наистина си вярваш в това изречение, то значи първо имаш нужда добре да си починеш, след това да погледенш още веднъж таблицата с плюсовете и минусите на присъствената, онлайн и наблюдател формата на обучение. :))))

Колегите тук, къде директно, къде индиректно ти намекват, че онлайн студентите са направо на едно ниво като привилегии с присъствената форма, пък ти сега не просто виждаш чашата на половина празна, ми направо не виждаш вода в нея... ;)

Да изискваш повече и да даваш предложения - лошо няма, разбира се. Но пък да кажеш, че онлайн студентите не са получили нищо, на фона на присъствените - еми смешно звучи... Дори сертификатите, които онлайн студентите ще взеват ще са същите като тези на присъствената форма. За справка в една друга конкуретна академия - онлайн курсистите дори и да изкарат всички изпити наравно с присъствените, накрая сертификати за завършване получават само присъствените. Така, че място за оплакване няма тук.

Не виждам какво повече може да иска човек, освен може би онлайн обуението да вземе да стане не просто на нивото на присъствената като привилегии, ами да вземе и да предлага повече, нищо че е на много по-ниска цена :D Което вече тотално би лишило всичко от каквато и да било бизнес логика, ама викаш карай :D

 

0
27/01/2015 20:09:00
velio84 avatar velio84 241 Точки

Аз съм онлайн и мисля, че това което получаваме за парите, които плащаме е повече от задоволително. Тъй като ходя и на работа през седмицата и нямам много свободно време, предпочитам възможността през уикенда да седна да изгледам няколки лекции накуп, а през седмицата да наваксвам с домашните.

И да се излъчват наживо лекциите, не виждам това с какво би ти помогнало. Лекцията ще е една и съща така или иначе. Тепърва ще се убедиш, че само с гледане не става. Лекциите и презентациите са само насока, ровенето е интернет в последствие е неизбежно. Невъзможно е да ни изпеят всичко на лекциите, просто не става на готово.

по коментара ти за чат канал и т.н. - ами вместо да чакаш наготово от Софтуни, направо направи канал в irc, пусни тема във форума и съм сигурен, че някой модератор ще я закачи за известно време като ,,важна".

Накратко - не очаквай някой друг да ти налее знания. Гледай видеа, чети, питай и най-вече пиши код и нещата се нареждат.

7
pataroka avatar pataroka 319 Точки

Не мога да разбера защо всички се надпреварват да ми обясняват как да оптимизирам самообучението си. Целта на тази тема не беше такава. Но то и затова никой не прави секс на открито - щот тутакси ще се намерят "капацитети", които да му покажат как се е*е.

@velio84 А иначе да - това с чат канала си прав, че мога и сам да го реализирам...

-1
27/01/2015 18:57:02
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Не виждам повод онлайн студентите да се чувстват ощетени. Дори обратно, има доста теми, в които се обсъжда дали присъственото обучение си заслужава тройната цена в сравнение с дистанционната форма.

Онлайн студентите имат достъп:

  1. До лекционните материали - презентации, лекции (от предишни курсове и от настоящите с 1-2 дни закъснение).
  2. До материали за подготовка - задачи за домашно, задачи от предишни изпити, задачи от лабове.
  3. До обратна връзка от колеги при проверяването на домашни.
  4. До системата на СофтУни - това е форумът, където всеки може да пита и да намери помощ. Може винаги да се потърси индивидуална помощ - мен лично са ме добавяли доста хора по скайп и фейсбук, което е ОК, защото съм си оставил данните в системата => изрично съм се съгласил, че може да ме контактват хората от университета.

Нищо не пречи на когото и да било да си сформира онлайн група за по-ефективно учене и има вече такива. Нужна е единствено инициативност.

С една дума за някакви смешни 150 лв. онлайн студентите имат достъп до всичко необходимо за качествено обучение. 

3
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Здравейте!

Нека и аз споделя мнение относно онлайн студентите. По принцип от самото стартиране на СофтУни следя как се развиват нещата. Участвал съм в няколко Fast Track курса записан онлайн. Причината е липса на време както се вижда и от други колеги, които са записали онлайн. При мен нещата не опират толкова до финансовата страна, колкото до липсата на време. И ще ви помоля да си спестите коментари от сорта на "Човек като има желание, намира време". По принцип съм съгласен с това нещо, но повярвайте ми ако имах време бих се възползвал от присъствената форма, желание има и отдаденост на 100% има когато намеря време. За мен недостатъка при онлайн формата е, че няма директен контакт с лектора. Докато гледам лекцията, ако се появят въпроси какво правим? Да, има къде да попитам, я фейсбук, или форума, но не е там идеята. Идеята е, че докато получиш отговор най-вероятно вече ще си забравил какво точно те е интересувало. Намираш в интернет? Гласувам с две ръце "ЗА" ровенето и търсенето на инфо в нета. При мен това е приоритет номер 1. Но повярвайте ми понякога личната кореспонденция с някой лектор или колега е в пъти по ползотворна.

Другото, което искам да отбележа е, тези които се изказват по въпроса срещу онлайн студентите и то неща от сорта. Плащаш по-малко, получаваш по-малко. Мога да им дам конкретен пример с Fast Track по PHP, имаше две лекции които не бяха записани целите. Имаше лекции звука беше под всякаква критика, не се виждаше почти нищо от проектора на екрана. И аз като съм онлайн студент и като за начало разчитам на тази лекция за някакви основни неща, в последствие като възникнат въпроси търсиш, обаче като ги нямаш основите, какво правим. Домашното идва, срока тече, а ти нямаш цяло видео. За случаите когато при обещани видеа на другия ден, видеото пристига 2 дена преди крайния срок. Така, че колкото и да ми говорите, плащаш по-малко получаваш по-малко, има случаи дори когато не получаваш. Тук също не става въпрос даже за по-малко или повече. Тук говорим за получаване на достатъчно.

Колкото до това, че ако и двете форми на обучение получават едно и също, защо тези присъствено да плащат повече като може да минат онлайн. Аз съм сигурен, че дори и да има разлика в цените, а да няма разлика в качеството, пак ще има хора, които да отидат присъствено в залата. И не за друго, ами защото реалният контакт с хора и колеги, отдадени на тази професия е много по ползотворен отколкото да стоиш сам пред компютъра и да учиш. Реално една компания от 10 или дори 5 човека, би се справила много по-бързо и всеки би бил полезен на другия, е много по успешна отколкото сам човек пред компютъра си.

За финал ще отбележа, че всяка една форма, дали присъствена или онлайн си има своите предимства и недостатъци. Аз лично съм пратил няколко писма на СофтУни екипа със предложения за подобряването най-вече на онлайн видеата и презентациите. Вярвам, че един следващ момент нещата ще се нормализират и ще прогресират.

Подкрепям изцяло идеята за IRC канал не само за онлайн студенти ами и за всички, които искат и се интересуват. Дори бих добавил цяла мрежа от канали за различни курсовете би било добра идея. Когато ти се наложи нещо винаги можеш да потърсиш помощ там, ако има хора, които биха били така добри да се присъединят и да споделят опит с другите.

И накрая вече последно за финал. Подкрепям изцяло и едната и другата форма. Сигурен съм, че и двете обучителни форми ще претърпят още промени, докато се изчистят максималко от грешки и пропуски. Важно е хората застанали зад проекта да не се отказват и да се вслушват в мнението на студентите.

 

Поздрави! Притен ден!

4
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

One thing to say :) Това, че има случаи, в които "нищо не получаваш", няма общо със стандарта "плащаш по-малко, получаваш по-малко". Ако поради някакъв бъг в системата нещо не се е деливърнало както е казано - т.е. не сте получили видео или е некачесвено - съгласен съм да ви компенсират. Например да запишат видеото отделно и да го качат, или да удължат срока за домашната или нещо свързано с конкретния проблем, но далеч не съм съгласен, че уеднаквяването на условията е адекватна компенсация за това, че по някаква причина услугата Онлайн студент не е предоставена качествено :)

Поздравления за мнението - доста обективно и адмирации, че се опитваш да промениш нещата към по-добро. Успех.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.