Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Избори за Студентски съвет @ СофтУни - УДЪЛЖЕНО КАНДИДАТСТВАНЕ!

EDIT: Вижте BEST ANSWER-a за подробности около удължения срок за кандидатстване!

Колеги, дойде време да се осъществят изборите за Студентски съвет на СофтУни.

Кой може да се кандидатира?

  • Всеки студент от СофтУни (присъствено или онлайн обучение).

Как да се кандидатирате?

  • Чрез изпращане на имейл до info@students.softuni.bg, който задължително съдържа:
    • username-ът ви в системата на СофтУни;
    • мотивационно писмо - защо смятате, че трябва да сте част от Студентски съвет (как ще допринесете за осъществява не целите на съвета);
    • кратко представяне на кандидатурата ви (до 300 символа) - ще бъде използвано като информация за вас в гласуването, описано в чл.5. от Правилника за устройството и дейността на Студентски съвет - колегите студенти, които ще гласуват за вас, ще виждат потребителското ви име и тази информация за вас.

Срок за кандидатиране:

  • Oт 12:00 ч. на 11.02.2015 до 23:59ч. на 18.02.2015.
  • През този период имате право да проведете кампания:
    • можете да пишете за своята кандидатура в специалната тема, която ще намерите във форума;
    • имате право да закачите 1 бр. предизборен плакат на таблото на Студентски съвет (на стълбищната площадка на път за залите на СофтУни) в размер А6;
    • може и да импровизирате, само не купувайте кебапчета и кюфтета на електората ;)

Гласуване:

  • от 00:00ч на 20.02.2015 до 23:59ч на 27.02.2015;
  • гласуването ще се осъществи чрез системата на сайта на СофтУни - следете темата за подробности;
  • ще имате право на три гласа, като гласовете не могат да бъдат за един и същи кандидат.

Резултати от изборите:

Изборите се провеждат в съответствие с Правилника за устройството и дейността на Студентски съвет.               

Повече информация относно дейността на Студентски съвет и гласуването може да намерите в Правилника за устройството и дейността на Студентски съвет и на страницата на съвета във Facebook.

Очакваме вашите кандидатури!

18
Важни съобщения 20/02/2015 11:32:00
georgimanov avatar georgimanov 107 Точки
Best Answer

Здравейте,

В следствие от дискусиите решихме да създадем нова тема, в която да разкажем повече за визията на Студентски Съвет на СофтУни, така както е объсждана с г-н Наков. Нека заедно да стигнем до най-доброто решение за гласуването и създаване на Студентски Съвет. Линк към темата тук.

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

На мен не ми стана съвсем ясно по какъв начин СС ще спомага за внасяне на промени в учебния процес.

За да се внесе предложение до СофтУни, трябва да се проведе проучване, т.е. анкета, преди СС да отиде и да заяви, че мнозинството студенти искат дадена промяна. Но ако се пусне в експлоатация системата за анкети през сайта (което от известно време го има по менютата), излиза, че СофтУни може директно да пуска запитвания до студентите. СС, като междинно звено, следва да фасилитира процеса, но в случая не виждам по какъв начин; по-скоро дори ще бави нещата, защото ще създаде една стъпка повече бюрокрация.

Друго, което ме притеснява, е, че по никакъв начин препоръките на СС няма да имат задължителен характер. Т.е. с какво предложенията, подадени от СС, ще бъдат по-официални от предложенията, които се появяват от време на време във форума?

Функциите по организиране на събития и създаване на различни по форма клубове по интереси и такива подобни са доста ясни и там според мен СС може да действа ефективно. Но именно подобренията на учебния процес са главният приоритет и не съм сигурен доколко това ново сформирование ще може да окаже съществено влияние. Ако се окаже, че не може, ролята  му се свежда до event management, а не вярвам, че студентите искат това.

2
13/02/2015 23:46:11
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Здравей, 

Както до сега може би си забелязал, СофтУни се съобразява с мнението на своите студенти и дори критика е градивна за тях.

Но от форума, за жалост, няма как да се филтрират реалните проблемите, може би защото има хора с различно мнение и в повечето случаи от там идват оплаквания след нещо случило се, които не съдържат никакви конкретни предложения за решение и промяна.

Пример: Още по време на провеждането на нашия изпит по ООП Наков се усети, че изпита е прекалено труден и че хората няма да са доволни, но беше вече късно. Никой не се беше сетил обаче да го каже, когато пуснаха примерните задачи. След това, за вашия випуск се промениха нещата към по-добро и сега е една задача (при нас бяха 2)

Предполагам знаеш, че няма как да се удовлетворят всички оплаквания и всички да са доволни, но СС ще има силата да реши кои проблеми са значими и да се опита да измисли решение.

Точно това ще е целта му. Както може би си прочел в правилника - ще има събрания, на които ще се обсъждат текущите проблеми и възможните решения, а след това ще се говори със СофтУни за реализирането на тези решения.

И да, съгласен съм, че ако те не искат да направят нещо - нито СС нито президента ще успее да ги накара. НО да не забравяме, че СофтУни има най-голяма полза хората да са доволни и образованието наистина да е качествено, така че няма логика ако нещо е разумно и градивно те да не искат да го приложат.

Идеята ми е, че ако Наков и екипа знаят за проблемите в СофтУни и им бъдат дадени добри решения - няма да имат причина да не ги оправят.

5
14/02/2015 16:52:35
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ами мисля, че преди реално да започне да функционира СС, това е, което може да се каже. Благодаря!

0
oconne avatar oconne 113 Точки

"Хората не трябва да се вслушват в тези, които казват, че гласът на народа е глас божи, тъй като необуздаността на тълпите винаги граничи с безумие" - това го измъкнах от линка който Каската сложи.

   Аз лично считам, а то си е и така, че анкетата и форума не са веществени и физически документи които имат правна стойност. Даже те имат 0-ва правна стойност. Единствената им цел е да се изследва мнението и ако то по някакъв начин послужи, да се вземе сътветното решение. Анкетата не е инструмент на комуникация, а форума не е инструмент с който директно да кажеш: аз искам това  и то на другият ден да се случи. Да СУ много пъти се съобразиха с Форума, но това не им е работата като часно лице. Да те трябва да се съобразяват защото СУ е обществена институция или метаобществена за сега. Но бройката на студентите ще се увеличава, а заедно с това ще спада качеството на човешкият ресурс, в един момент безумието на масата ще стане неконтролируемо (слагам и себе си в това число). Ако Наков продължи да угажда кво праим?

Един официалният начин на комуникация със СУ е СС (вече с правен характер). По цивилизован и с по широк диапозаон на действие. Никой няма вяра на СС, да не би да се превърне в event management. Ами прочете правилника, влезте в устройството и ще видите че това си един съвсем реален управленчески инструмент. (все пак СС не бива да е гонене на лични цели. ) Разбира се трябва известна доза отдаденст, време и нюх, а ние бързаме, заровили сме се в себе си, така че е разбираемо защо такива идеи звучат банално. Не трябва форума да остава единственият варянт за комуникация със СУ. 

Филколев каза че се притеснява от това че препоръките на СС нама да имат задължителен характер, мен ме притеснява точно обратното. Ако една идея е достатъчно добра тя винаги ще прокара, СУ го доказаха досега, освен това СС е регулативен инструмент а не изпълнителен.

 

 

 

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Друго имах предвид - с какво ще се различават препоръките на СС от мненията, дадени във форума? Така или иначе СофтУНи като решат, че някоя идея във форума е добра я прилагат, ако сметнат, че не е приложима - не я прилагат. По същия начин ще са и предложенията на СС.

Това, че е с "правен характер" какво значи? Какъв по-широк диапазон на действие? В правилника до момента има основно организационни неща относно избирането на членове, заседания и т.н. технически детайли, но за функциите има един параграф, а от него само едно изречение се свързва пряко със същинския учебния процес.

По същество, за да се убедим, че СС е реален инструмент, трябва да влезем в него така ли? Моето виждане е, че за да реши човек да участва в някакво начинание, трябва да е убеден, че то ще донесе ползи, а не да се влючи и чак тогава да може да прецени. Затова зададох въпроса си - да се даде малко повече яснота как СофтУни си представят този СС и ролята му, защото правилника е много беден в тази част, а до момента единственото, за което знам, че СС е направил, е един турнир по тенис на маса. Ако са свършени други неща споделете ги, за да имаме по-добра предсстава какво да очакваме.

1
oconne avatar oconne 113 Точки

- с какво ще се различават препоръките на СС от мненията, дадени във форума?

   един възможен отговор: Мнението няма правен характер, то има статистически характер.

-Това, че е с "правен характер" какво значи?

 един възможен отговор: Правен характер означава централизиран и дефиниран  начин на контрол и манипулация и комуникация със съответният орган. Обезпечаване на страните участващи в спора с правната архитектура на Държавата. Никой не може да използва Форума като документ, доказващ каквото и да е било. Това е като между сървърите, те имат ясно дефиниран протокол на комуникация и взаимодействие, без него те нямат сигурност и обезпечаване.

-Какъв по-широк диапазон на действие?

един възможен отговор: Близка кумуникация (директна, лице в лице със СУ). Обемна комуникация (ще решава повече задачи). Бърза комуникация (смятате че е бавно, но проблем от рода на слуачая Владимиров, щеше вече да е решена). Гъвкава комуникация ( паранормални случаи ще могат да бъдат анализирани по качествено, и ще има естествен филтър на неадекватни желания) Въобще гранулирането на функционалноста води до по бърз и изчистен начин на работа. (принцип в програмирането)

-По същество, за да се убедим, че СС е реален инструмент, трябва да влезем в него така ли?

 един възможен отговор: И да и не. ДА, ако вярваш в себе си, НЕ, ако виждаш нещата от друг ъгъл.

П.С. СС още не съществува, за до го обвиняваме че е организирало тенис на маса. 

1
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Има временен СС и те организираха турнира по тенис на маса. Поне така беше обявено, тъй че такъв орган съществува. 

Относно правната страна - идеята е да прокарваме предложения, а не да спорим с някого или да доказваме факти с документи. Да го кажа по друг начин - никъде не пише, че СофтУни трябва дори да обмислят предложенията на СС. Нека се запише някъде, че ако едно предложение е внесено от СС (т.е. явно има по-широка подкрепа сред студентите), екипът да е длъжен да го разгледа, а ако реши да не се съобрази с него - да се мотивира официално за отказа.

За подредената комуникация съм съгласен, абсолютно съм сигурен, че ще има полза от монолитно тяло, което да изразява мненията на студентите. Но ми липсва визията как ще текат процесите и как ще се осъществява комуникацията между СС и СофтУни.

0
quickben avatar quickben 966 Точки

13
15/02/2015 01:38:04
jabalka avatar jabalka 960 Точки

В регламента за съставяне на Студентски съвет поради липса на достатъчно кандидати влизат следните промени:

- изборите се отменят;

- студентите, подалите до момента документи за кандидатстване, стават автоматично членове на Студентски съвет;

- срокът, предвиден за гласуване (от 00:00ч на 20.02.2015 до 23:59ч на 27.02.2015), ще се използва за набиране на допълнителни кандидатури;

- набирането на кандидати завършва в 23:59ч на 27.02.2015 или при набиране на 11 члена за съвета;

- начин на кандидатстване – остава същият, описан в главния пост от г-н Наков.

 

Забележка: Представителите на Ниво#1 и Ниво#2 са оскъдни. Колеги, може би е добре да се замислите, престрашите и да изпратите кандидатурите си на info@students.softuni.bg

0
20/02/2015 11:43:47
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Къде можем да видим кандидатите? Досега не ми е попаднал нито един. Означава ли, че няма такива?

1
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Има кандидати. Щяха да бъдат обявени днес за гласуване, но гласуване няма да има, така че ще бъдат обявени на партито за баба Марта. Търсим само още 3-ма души, за да попълним бройката.

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Това е доста разочароващо. Излиза, че хората в СС никой няма да ги е избирал и няма как да твърдим, че има представителност.

Единственият начин това да се промени е първият Съвет сериозно да се хванат да вдигнат структурата на крака и да докажат, че е нещо полезно и работещо, за да има следващия път истински избори и повече желаещи да са аст от инициативата.

Замисляли ли сте се за намаляване на състава на СС? Според визията на Ачо идеалният вариант беше да има по двама представители на ниво, което идва към 8 души (с председател и заместник). Има ли обективна причина да са точно 11? Накакъв процент от всички обучаващи се ли е това? 

Мисля, че ttitto има право. Кандидатите до момента са де факто вече членове на Съвета, не виждам причина да не се публикуват кои са. Аз лично вчера научих две имена по случайност.

7
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

В тази тема са взели участие 10-тина души. Наков го изключвам.
Почти съм убеден че половината от тях са се кандидатирали за СС. 

Общо взето хортата, които вземат някакво участие в дискутирането на важни теми са 2 или 3 пъти повече и това е. От колко?
От 1000 души които сe учат или са учили до някъде в SoftUni. Сега, дали им пука на останалите хора за SoftUni, нямам представа, защото не са изложили никаква позиция и няма как да знаем. Но и отказа от дискисии говори доста.

Аз нямам нищо против, точно тези хора, които активно участват в дискусии да са в този СС.

Но не приемам факта че се обяви гласуване и в последствие то беше премахнато и се назначиха служебно кандидатите.

Факта че само 8 души желаят да вземат някакво участие в Студентски съвет който би допринесъл за благото на останалите учащи в SoftUni е смешен. Аз с удоволствие бих се кандидатирал, ако имах свободното време за да помогна.

И винаги когато е имало възможност съм споделял идеи, предложени, препоръки със Наков и останалите от екипа на SoftUni.

2
oconne avatar oconne 113 Точки

Това което казваш е големият проблем, опитахме се да го разчепкаме но...няма диалог. Липсват останалите 1000 души. Не мисля че ще бъде избран СС "служебно". Предложението на Яна няма как да бъде прието, не е адекватно. Просто периода на кандидатстване трябва да се удължи с още един месец, за да идеята за СС да стане по "популярна". Форума няма да приеме членове на СС, неизбрани от тях. Или бройката на СС трябва да бъде намалена на 5 или да се изчака за бройка поне два пъти по голяма от 11. Ако няма избори избраният СС ще бъде вяла работа, това е очевидно.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.