HTML Разработчик?!?
Здравейте,
Аз не съм Ейчар или с подобни умения, но наскоро видях една обява в която търсят "HTML5 Developer".
Учудването ми е, че HTML-ът изобщо не е език за програмиране. Знам само, че сега се подготвя HTML 5.1 но не видях да има условни конструкции като if, if-else, swich и т.н.
Та, моля, който е запознат с това какво е "HTML Разработчик" да сподели и да ми обясни. Желателно е като на мало дете, че нещо изобщо не зацепвам...
Колега, аз работя като Senior PHP Developer.
Та предполагам, че е излишно да обяснявам, че съм запозната с технологиите...
Да, в обявата се иска да владееш Фотошоп за да може сам да си вадиш картинките и в същото това време да си Node.js специалист.
За мен това са две професии - едната е да си дизайнер, а другата да си програмист на Node.js
Та предполагам, че е излишно да обяснявам, защо говоря за Ейчарките и за малките деца...
Виждам, че в момента, в който сте писали коментара сте видяли моята некоригирана версия на отговора ми, в която ви питах в кръга на шегата да не би да сте от "Ейчарите", които въпреки че буквално сричат имената на софтуерните технологии, седят и водят интервюта за ИТ специалисти, повечето от които протичат под формата на разписване на неща върху бял лист хартия, които неща могат да се изватят от Google за няколко минути. Предполагам, че именно този опит за шега от моя страна сте прочели, а той в последствие се оказа тотално неадекватен, тъй като при първия доста невнимателен прочит от моя страна бях изпуснал частицата "не" за отрицание в изречението "Аз не съм Ейчар или с подобни умения". :D Моля да ме извините, за което!! Какво нещо е само едно непрочетено "не" в едно изречение :D Едитнал съм си и поста в този ред на мисли.
Иначе правилно съм предположил, че в обявата явно се иска и нещо повече от познания по HTML. Особено ако става дума за българска фирма - напълно е нормално да наблъскат в нея и Фотошоп дизайн и програмиране и още не знам си какво. Просто българските работодатели нямат навика да плащат само за тясно свързани специалисти в някаква област, какъвто да кажем е един чист CSS дизайнер. Те искат от него, ако може да върши още 5 неща, и Node.js да пуска и растерна графика да обработва и векторна да обратва и тн... Щото видите ли CSS е лесан работа. Изобщо в БГ за "дизайн" и "UI" се мисли като за нещо с третостепенно значение, там ако може да го скалъпим някак, пък после ще му мислим... Хубав дизайн не се прави нито лесно, нито евтино... но да не разводнявам темата. В случая може би с тази обява, те не търсят чист HTML и CSS дизайнер, а front-end дивелъпър...
Първо - няма как да зная, че това ви е "черновата"!
Второ - да, става дума за българска обява и след моята намеса, "аФторката" побърза да си изтрие "обявата" от Фейсбук. А хора, които не ме познават започнаха да ми изпращат бележки и да ми благодарят за бързата ми намеса.
Трето - именно заради "коректността" на българските фирми, аз вече не работя за българите. Физически все още съм в България, но идва моментът, в който си събирам "парцалите" и отивам в Дъблин... А Наков може още да продължава да обяснява, че там няма коректни работодатели...
Да, дизайнът е наука + талант за художник. Може един телмплейт да си го купиш за 50 долара, но трябва да си наясно, че още 1000 човека са си го купили.
Да, CSS им се вижда супер елементарен и даже не искат да чуят за SASS и LESS.
Благодаря ви, че все пак подкрепятя възмущението ми, че няма такова животно като "HTML5 Developer".