Homework - Math for Developers - october 2015
Здравейте, колеги!
Това е решението ми на задачите от първото домашно - http://dox.bg/files/dw?a=f8e7b86d33
Мисля, че нямам грешки, но ако откриете такива, ще се радвам да ги споделите!
Здравейте, колеги!
Това е решението ми на задачите от първото домашно - http://dox.bg/files/dw?a=f8e7b86d33
Мисля, че нямам грешки, но ако откриете такива, ще се радвам да ги споделите!
Здравей,
отговорите са правилни. Аз получих същите отговори използвах главно калкулатор.
Приятен ден!
Здравей,сравних отговорите с моите и съвпадат. :)
А относно домашното - чисто, просто и ясно попълнено. Браво ! :)
Домашното е решено вярно. Между другото всички задачи без изключение могат да бъдат решени и в Excel, само трябва добре да познаваш програмата. Все пак, най-добре е да познаваш и "трудния път" до крайния резултат. В моето домашно, в задача 6 съм приложила и практическото декомпозиране на съставните числа до прости.
Благодаря Йоанна, че сподели домашното си. Дано всички сме отличници като теб.
Напълно съм съгласен.
Лично аз реших да напиша домашното си подробно с решенията на всяка задача , дори и да беше отнело повече време.
А за добавянето на линковете на сайтове,които сме ползвали за проверка или решение, задължително ли е да ги добавяме под решенията на задачите?
Здравей, сравних отговорите ми с тези които ти си написала и съвпадат, тоест да се надяваме че всичко ще ни е вярно!
Здравейте колеги ето и моето домашно. Дали да го съкратя за да спестя оотегчението на проверяващите? https://app.box.com/s/q0iyit4baxvuzq53eo1z6d358mv8f98g
Привет от Бургас.
nadiya89 На 5-та задача числото 1234 като го превръщаш в двоична при деленето 4 на 2 остатъка е 0 , а не 1 :)
Всичко е ОК! Имам само съвет за втората задача. Написала си "24th = 89 = 11-та позиция", според мен трябва да упоменеш, че става въпрос за "24th Prime number" или да премахнеш "24th"(аналогично и за другите две). Не е болка за умиране, но извадено от контекста изглежда нелогично според мен, надявам се не издребнявам.
Благодаря ще го оправя! И ще си го оставя подробно.
Здравейте...
Мисля, че домашното ти е вярно, защото и аз имам същите отговори.
Има нещо което не ми е ясно относно домашното и това е в "Problem 5"
"Convert 1100101b to decimal and hexadecimal numeral systems.
1100101b = 101d = 65hex"
В презентацията има таблица за преобразуване от двойчна в десетична система, но не разбрах как се работи с нея.
Другата трудност която срещнах е "Problem 6"- не разбирам нищо, кое как се случва.
Ще бъда много благодарен ако получа отговори на конкретните въпроси. :)
Превръщането от двоична в шестнайсетична бройна система става като разделиш числото така че да стане всяко число с по 4 бита..
Така едното ти число става 0101 което като го превърнеш в двоично е числото 5.
Другото остава 110 за да стане с 4 бита добавяш толкова нули колкото трябват да станат 4 бита най-отляво и става 0110 което е равно на 6.
И числото се получава 01100101 = 65.
А за да превърнеш в десетична формулата
1100101b = 1x(2 на степен 6) + 1x(2на степен5) + 0x(2на степен4) + 0x(2на степен3)+ 1x(2на степен2) + 0x(2на степен1) + 1x(2на степен0) = 64 + 32 + 4 + 1 = 101d
Повдигаш на степен позицията на бита и понеже броим от 0 позициите са 6543210.
За 6 задача следваш формулата за LCM(най-малко общо кратно) която е
Намираш първо GCD(най-голям общ делител) на двете числа и после заместваш a и b с 1234 и 3456 и смяташ.
Така ги реших аз надявам се да съм ти помогнал.
За 6 задача може да прочетеш тук за да ти стане по-ясно, а за бройните системи колегата е обяснил добре. Само да допълня не делиш на 2, а на битове. По 4ри цифри комплект, ако нямаш необходим брой цифри си добяваш колкото са ти необходими от лявата страна. Пример: 110100101 => 0001 1010 0101 :)
Да прав си моя грешка ще го поравя да не се обърка някой.
Съвпадат ми, смятам ги за верни :D :)
Здравей,
и при мен отговорите са същите...
Да, много добре си се справила... И аз съм ги решил по този начин... но не толкова подробно като теб... Браво !!! Явно всички сме се справили добре с първото домашно ... Дано и с останалите да се правим толкова добре.
Здравейте, колеги!
Ето и линк към моето домашно http://dox.bg/files/dw?a=d07fa7df98
Благодаря, че можах да го сравня, защото изобщо не бях сигурна, какво съм направила!:)
nataliaIvanova_83 На третата задача не ти ли липсват нули?
Да, благодаря MarielaBN, наистина е така, нещо съм ги изпуснала при копирането :)