Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
papahet avatar papahet 12 Точки

Моля за съвет

Здравейте,

 

Аз съм ученик в 12 клас в НПМГ. Успях да бъда приет във софт уни и сега очаквам да бъда приет в ФМИ или поне в НБУ. Може ли някой който разбира да ми предложи примерен план как да съчетая някой от университетите със СофтУни. Или само обучение във СофтУни дали ше ми е достатъчно. 

 

Благодаря предварително

Поздрави!

1
Общи приказки
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки
Best Answer

Записваш софтуни -> Записваш в университет-партньор ако искаш диплома -> учиш 1 година в софтуни -> почваш работа и паралелно учиш още 1 година в софтуни -> учиш още една година / година и половина в университет партньор -> получаваш и дипломата.

Разбира се може да запишеш Софтуни и паралелно да кажем ФМИ, но на твое място не бих се мъчил с четирите години там вместо да се възползвам от съвместните програми, повече информация: Университети-партньори

Също от полза : Представяне MTM Колеж (видеото предстои да бъде качено)

3
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Няма голям смисъл да записваш ФМИ и СофтУни едновременно, освен ако не харесваш математиката прекалено много. Може да запишеш СофтУни и да си вземеш дипломата от МТМ или ВСУ.

0
gngeorgiev avatar gngeorgiev 90 Точки

Учи си в СофтУни, изобщо не ти препоръчвам да учиш в какъвто и да е друг университет. Аз след 12ти клас не съм учил в университет (миналата година завърших) и съм си екстра, говоря ти от наблюдения от приятели и колеги.

0
DJilanov avatar DJilanov 140 Точки

Бях в твоето положение... ако се опиташ да обясниш на родителите ти реалността ,че дипломата е преоценена ще ти пилят на главата... ако имаш парите се бръкни за НБУ ,защото лесно ще ти идват оценки без да учиш много.. ФМИ първите 3 год имаш 5 математики и се учи... след 5тия семестър вече нямаш грижи .

1
batebobo avatar batebobo 90 Точки

Здравей :)
И аз съм 12 клас (в 91 НЕГ) и съм поставен пред същата ситуация. Според мен съчетаването на ФМИ със SoftUni е добър вариант, и не изглежда толкова невъзможен. Не изключвам, разбира се, университетите партньори на SoftUni. Просто съм малко сбъркан в главата и мисля, че математиката ще ми е полезна.
Иначе ако искаш да учиш във ФМИ и SoftUni, бих ти предложил да наблегнеш повече на SoftUni, а във ФМИ да не си даваш толкова зор.
Аз също съм отворен за съвети :)

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аз ако съм приет във ФМИ, никога не бих се отказал. На практика можеш да се опиташ да съчетаеш и двете, до старта на годината или по-скоро докато дойдат първите изпити във ФМИ, тук ще са минали две от трите по-трудни нива. След това криво ляво ще го избуташ.

Ти си решаваш, но ако сега си изпуснеш шанса да влезнеш във ФМИ, най-вероятно никога после няма да се насилиш да се пробваш пак, докато в СофтУни изпитите са през няколко месеца и основното обучение е 1 година. А каквото и да си говорим и да си обясняваме, хартийката от СУ има някаква тежест.

П.П.

Това ти го казвам като човек, завършил СУ, минал през цялата бюрокращина,  на който тотално му беше писнало от диви старчета и преподаватели и който едва ли нещо вече може да го накара да се запише отново в държавен университет в България. Има някои неща от живота обаче, които не е оферта да ги разбираш на дърти години, когато е трудно да се коригират :).

10
hristolilov avatar hristolilov 394 Точки

Едно мнение и от мен:

Завърших преди 3 години, записах се да уча в Лесотехнически университет заради просволутата диплома и защото специалността(алтернативен туризъм) ми се струваше интересна,приятна и перспективна.След почти две години АДСКИ МЪКИ, разправии с преподаватели/ректори/декани и всякакви подобни академични фосили си дигнах чукалата и се заклех повече да не стъпвам в държавен университет.Според моя опит и този на приятели, в университет няма да те научат на нищо полезно.На никой не му се занимава с въпросите ти,дори и да имаш желание да учиш.Ще те омотаят в паяжини от лично отношение и бюрокрация, заверки и тем подобни комунистически остатъци.

Моят съвет е - запиши се в софтуни, тук поне преподават хора с опит, които знаят какво говорят и за какво се ползва.Преподават материал от днес, а не от преди 25  години.По желание се запиши и в някои от университетите партньори, за да получиш и просволутата диплома, без да се занимаваш с 4 години ходене по мъките.

Ако все пак решиш да избираш между НБУ и СУ - моят съвет е НБУ.Там също се намират много кадърни преподаватели, липсват остарелите правила и ако имаш желание да учиш - ще ти се позволи и ще ти бъде обърнато внимание.

2
sarfaa avatar sarfaa 17 Точки

Да ти дам съвет като малко по-стар и опитен от теб. Няма значение кое учебно заведение ще избереш. Навсякъде може да научиш много, стига да имаш желание и да си трудолюбив и упорит. Между ФМИ и НБУ, бих избрал второто. "По-модерни" са, имат интересни програми, външни курсове и самата им организация не е толкова ангажираща. Но предвид, че след Софтуни имаш възможност да продължиш още 2 години за бакалавър, не се раздвоявай.

Ако все пак държиш на кетапа, дипломата от Софийския е по-ценена, но времето и ресурсите, хвърлени за придобиването и ще са много повече, от предимствата, които ще ти донесе.

2
achkata avatar achkata 17 Точки

Да цитирам колегата: "Да ти дам съвет като малко по-стар и опитен от теб. "

А именно, завършил съм бакалавър във ФМИ и магистратура в НБУ.

Във ФМИ нямах задължителни присъствия, ако си наясно с нещата се изкарва лесно.

В НБУ не знам дали изискват присъствия, но от наблюденията ми от магистърската програма, ... да кажем, че може и по-добре.

 

Според мен ако решиш да съчетаваш, избери ФМИ. Ако целта ти от съчетаването е просто кетап, пиши в НБУ, както някой спомена, ще го изкараш без много да се занимаваш.

 

 

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Излишен разход на пари и време ще ти е ФМИ или НБУ. Вместо в свободното време да решаваш за СофтУни и да си подобряваш знанията, ще учиш някакви пълни глупости, които професионално няма да са ти полезни :)

3
vitaliyterziev avatar vitaliyterziev 2 Точки

Страшно мнение - (буквално) ....

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Страшното е, че е истина :)

3
papahet avatar papahet 12 Точки

Благодаря за отговорите.

 

Миналата година имах заблудената амбиция да уча в чужбина, и сега ме приеха в един университет в Холандия. Казва се Stenden а програмата е IT. Някой има ли мнение по въпроса дали е добра идея да ходя там да си търся успеха. 

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Холандия като цяло е доста напред с образователната си система. Специално за този университет нямам никаква идея какъв е, но има много холандски университети в топ 200, че и топ 100 в класацията на световните университети. За справка най-добре представилия се БГ университет (СУ) е някъде около(или поне беше) 660-та позиция.

Ти обаче сам трябва да си прецениш дали искаш да учиш в чужбина и в конкретно този университет.

-1