[Useful Info] Linux - Tutorial как да си инсталираме виртуална машина с Linux Ubuntu, Java8 и Eclipse
Здравейте,
Ето как си инсталирах VirtualBox, Linux Ububntu, Java8 и Eclipse. Добавила съм и няколко специфични настройки.
1. Изтеглете Linux Ubuntu от официалния сайт като за виртуална машина ще ви трябва 32-bit с до 2 GBRam.
2. Изтеглете виртуалната си машина, аз ще използвам VirtualBox.
3. Инсталирайте виртуалната машинаи я отворете. На екрана ще видите това:
4. От бутона Нова избирате да създадете каква ще е виртуалката, аз ще кръстя моята Linux Ubuntu.На тип трябва да е избрано Linux, а на версия: Ubuntu 32-bit. След това избирате бутона Напред.
5. Следват настройки на машината, съветвам Ви да отделите 2GBRАМ (~2000MB).
6. Тук трябва да зададете колко да е размера на виртуалния HDD, аз предпочитам да има повечко място за всеки случай, ще задавам 30GB.
7. Виртуалната машина е вече създадена и пред вас ще видите това:
8. За да можете след инсталирането на виртуалната машина да отваряте на цял екран Линукс с резолюцията на монитора ви, трябва да направите настройка на видео картата: да използва 128 MB и да поддържа 3D, това става като натиснете десен бутон на мишката върху виртуалната машина Linux Ubuntu която създадохме и от там на Настройки:
9. Избираме Възпроизвеждане на Видео памет, задаваме 128MB, а на разширени фукции маркираме Позволяване на 3D ускорение, след което даваме бутона Добре и започваме инсталацията на Ubuntu.
10. Пускаме виртуалната машина от бутона Старт след което ще ни иска диск от който да започнем иснталацията. В началото свалихме Linux Ubuntu 32-bit и сега трябва да изберем пътя до него. Той е в *.iso формат и даваме бутона Старт.
11. След поредица екрани, инсталацията ни поставя пред посочения избор. Избираме Install Ubuntu и нататък следваме снимките.
12. Тук трябва да попълните формата, запомнете добре паролата си, ще ви я изисква при инсталации на различни приложения, както и при зареждане на Linux. Може да изберете и отметката автоматично вписване, но пак ще трябва да запомните паролата си, тъй като може да ви трябва.
13. Следва вече същинската инсталация, която отнема около 5-15 минути. Като ви покаже този екран просто давате бутона Restart Now на виртуалната машина.
14. След рестартирането и пускането ще ни излезне този екран и трябва да въведем паролата си.
15. Трябва да се направят оше няколко настройки. За да можете да споделяте файлове чрез влачене между виртуалната машина и вашият компютър, трябва да направите следното:
16. Последната настройка, която трябва да направите е да инсталирате Виртуалните добавки от тук:
Забележка: За да можете да местите прозорци, които не виждате на цял екран просто задържате ALT и с ляв бутон на мишката влачите в посоката, която желаете.
17. Изчаквате да ви се появи този екран и натискате ENTER, след което рестартирате.
18. След рестартирането ще можете да виждате виртуалната си машина на цял екран.
19. За да инсталирате Java8 на виртуалната машина трябва да отворите Terminal-a, който е конзолата на Linux от тук:
20. В конзолата пишете следното: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java и натискате ENTER, след което ше ви иска парола. При въвеждане на паролата в конзолата няма да ви показва колко символа сте набрали! Накрая ще ви иска потвърждение с ENTER.
21. Следващата команда в конзолата, която трябва да въведете е: sudo apt-get update, при което започва да прави ъпдейт и трябва да изчаквате докато свърши.
22. Инсталиране на Oracle Java 8 се прави със следната команда:
sudo apt-get install oracle-java8-installer
Когато попита дали искате да продължите натискате Y и ENTER.
23. След като потвърдите ще започне да се извършва инсталацията, изчакайте да приключи докато ви покаже следния екран:
24. Въведете командата за автоматично сетване на Java 8 environment variables със следната команда:
sudo apt-get install oracle-java8-set-default
25. След приключването и на тази настройка, проверете с командата java -version дали всичко е инсталирано както трябва.
Ако всичко е протекло по план, трябва да видите следното:
26. Инсталирането на Eclipse става по следния начин: от Ubuntu software center в търсачката пишем Eclipse и като кликнем на него се появява бутонът Install. Инсталирате и сте готови за работа.
Благодаря за конструктивния коментар, ще го вмъкна в обяснението. Беше голяма мъка, много четене и тормозене на познати, но победата е сладка
Страхотна тема и точно навреме !
Отначало и аз инсталирах Eclipse 3.8 и после сложих версия 4.3.2 по този начин....
http://www.sysads.co.uk/2014/04/install-latest-eclipse-ide-ubuntu-14-04-13-10/
Дава ми грешка пи опита да инсталирам Eclipse :
Error is not recoverable: exitingnow
Къде бъркам?