Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

[Useful Info] Linux - Tutorial как да си инсталираме виртуална машина с Linux Ubuntu, Java8 и Eclipse

Здравейте,

Ето как си инсталирах VirtualBox, Linux Ububntu, Java8 и Eclipse. Добавила съм и няколко специфични настройки.

1. Изтеглете Linux Ubuntu от официалния сайт като за виртуална машина ще ви трябва 32-bit с до 2 GBRam.

 

2. Изтеглете виртуалната си машина, аз ще използвам VirtualBox.

3. Инсталирайте виртуалната машинаи я отворете. На екрана ще видите това:

4. От бутона Нова избирате да създадете каква ще е виртуалката, аз ще кръстя моята Linux Ubuntu.На тип трябва да е избрано Linux, а на версия: Ubuntu 32-bit. След това избирате бутона Напред.

5. Следват настройки на машината, съветвам Ви да отделите 2GBRАМ (~2000MB).

6. Тук трябва да зададете колко да е размера на виртуалния HDD, аз предпочитам да има повечко място за всеки случай, ще задавам 30GB.

7. Виртуалната машина е вече създадена и пред вас ще видите това:

8. За да можете след инсталирането на  виртуалната машина да отваряте на цял екран Линукс с резолюцията на монитора ви, трябва да направите настройка на видео картата:  да използва 128 MB и да поддържа 3D, това става като натиснете десен бутон на мишката върху виртуалната машина Linux Ubuntu която създадохме и от там на Настройки:

9. Избираме Възпроизвеждане на Видео памет, задаваме 128MB, а на разширени фукции маркираме Позволяване на 3D ускорение, след което даваме бутона Добре и започваме инсталацията на Ubuntu.

10. Пускаме виртуалната машина от бутона Старт след което ще ни иска диск от който да започнем иснталацията. В началото свалихме Linux Ubuntu 32-bit и сега трябва да изберем пътя до него. Той е в *.iso формат и даваме бутона Старт.

11. След поредица екрани, инсталацията ни поставя пред посочения избор. Избираме Install Ubuntu и нататък следваме снимките.

12. Тук трябва да попълните формата, запомнете добре паролата си, ще ви я изисква при инсталации на различни приложения, както и при зареждане на Linux. Може да изберете и отметката автоматично вписване, но пак ще трябва да запомните паролата си, тъй като може да ви трябва.

13. Следва вече същинската инсталация, която отнема около 5-15 минути. Като ви покаже този екран просто давате бутона Restart Now на виртуалната машина.

14. След рестартирането и пускането ще ни излезне този екран и трябва да въведем паролата си.

 

15. Трябва да се направят оше няколко настройки. За да можете да споделяте файлове чрез влачене между виртуалната машина и вашият компютър, трябва да направите следното:

16. Последната настройка, която трябва да направите е да инсталирате Виртуалните добавки от тук:

 Забележка: За да можете да местите прозорци, които не виждате на цял екран просто задържате ALT и с ляв бутон на мишката влачите в посоката, която желаете.

17. Изчаквате да ви се появи този екран и натискате ENTER, след което рестартирате.

18. След рестартирането ще можете да виждате виртуалната си машина на цял екран.

19. За да инсталирате Java8 на виртуалната машина трябва да отворите Terminal-a, който е конзолата на Linux от тук:

20. В конзолата пишете следното: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java и натискате ENTER, след което ше ви иска парола. При въвеждане на паролата в конзолата няма да ви показва колко символа сте набрали! Накрая ще ви иска потвърждение с ENTER.

 

21. Следващата команда в конзолата, която трябва да въведете е: sudo apt-get update, при което започва да прави ъпдейт и трябва да изчаквате докато свърши.

22. Инсталиране на Oracle Java 8 се прави със следната команда:

 sudo apt-get install oracle-java8-installer

Когато попита дали искате да продължите натискате Y и ENTER.

23. След като потвърдите ще започне да се извършва инсталацията, изчакайте да приключи докато ви покаже следния екран:

24. Въведете командата за автоматично сетване на Java 8 environment variables със следната команда:

sudo apt-get install oracle-java8-set-default

25. След приключването и на тази настройка, проверете с командата java -version дали всичко е инсталирано както трябва.

Ако всичко е протекло по план, трябва да видите следното:

26. Инсталирането на Eclipse става по следния начин: от Ubuntu software center в търсачката пишем Eclipse и като кликнем на него се появява бутонът Install. Инсталирате и сте готови за работа.

 

 

116
Java Advanced 04/09/2014 22:51:04
aslv1 avatar aslv1 304 Точки
Best Answer

БРАВО!

Бих добавил като съвет, че е по-добре да се направи виртуален твърд диск с фиксиран размер, има значение.

И според мен, най-добре е да се инсталира Eclipse направо оттук, защото иначе се сваля версия 3.8, а на нас ни трябва 4.3.2. Под Линукс се сваля файл .tar.gz и удивително лесно се инсталира. Просто се пише

  • Навигира се до директорията, където искате да инсталирате с cd
  • tar -zxvf program.tar.gz , където program e името на файла
  • ./configure
  • make
  • sudo make install (ще ви пита за паролата)
23
mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

Благодаря за конструктивния коментар, ще го вмъкна в обяснението. Беше голяма мъка, много четене и тормозене на познати, но победата е сладка laughing

7
avgustinov avatar avgustinov 31 Точки

Дава ми грешка пи опита да инсталирам Eclipse :

Error is not recoverable: exitingnow

Къде бъркам?

0
Ivaylo.Il avatar Ivaylo.Il 226 Точки

Искам да попитам мн ли е лошо , ако сме задали динамична среда. Също така как мога да преместя виртуалната среда от ССД харда ми на външен, възможно ли е и има ли нещо общо с image файла на ubuntu. (Аз доколкото успях да разбера съм го заредил през програмата Virtualbox!?) 

0
vencidinev94 avatar vencidinev94 22 Точки
Колега няма нищо лошо, че си го направил с динамична (до колкото помня тази среда се ползваше тогава когато не искаш да задаваш определен размер на диска който отива за операционната система). До колкото знам не можеш да си преместиш; всичко на външен диск след инсталацията на virtualbox, защото самата програма записва всичко в едни много затънтени папки и от там си чете цялата информация.
4
Tr00peR avatar Tr00peR 566 Точки
Много хубава тема, припомних си някои команди за линукс. А за хора, на които не им се занимава - инсталирате virtual box и дърпате машината на наков, която е готова със всичко инсталирано :)
3
alexander.velchev avatar alexander.velchev 28 Точки

изтеглих файловете на наков и как да ги отворя с virtual box-a?

0
Tr00peR avatar Tr00peR 566 Точки

Ако си си направил асоциации на виртуал бокса става само с дабъл клик както всеки файл. Ако не виж като стартираш машината вътре дали няма Open или нещо подобно (на работа съм в момента и не мога да погледна) и после си избираш файла. След това ще ти излезе прозорецът с настройки за машината (рам, процесори, видео и тн) и като ги направиш си тръгва.

0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Файловете на виртуалната машина на Наков са за 64 битова машина ако твоята не е такава няма да ти ги отвори.

2
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Един линк за JDK 8

1
ThePickOfDante avatar ThePickOfDante 1 Точки

Здравейте, колеги :)) Искам да Ви  попитам защо след като дам "restart now", машината не реагира, че съм инсталирал Ubuntu. Не ми изкарва никакъв прозорец, в който да въведа потребителско име и парола?

1
mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

Здравей, пробвай да я спреш принудително и после да я пуснеш пак.

 

1
zontak avatar zontak 457 Точки

Много добре.. Всичко се инсталира и върви перфектно.. но имам проблем с резолюцията и със копи-пейст от windows 8.1 в Linux.. сложил съм отметка на Shared Clipboard -> Bidirectional иии това с копи-пейст пак не върви.. а резолюцията вместо 1920х1024 ми дава 1280х960(4;3).. Ако има значение видео картата те са две " GForce GT 755M "  с по 2GB DDR5 всяка.. (лаптоп)Уиндоуса е Ubuntu x64 със споделени във VirtualBox-a 4663GB/16 RAM, Processors: 4/8, 30GB/1TB HDD . Мноооого моля за помощ чее.. работата така е адски затруднена ;Сс

0
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

И аз не мога да копипействам, но реших проблема с трансфера на файлове между двете машини (хост и виртуалка), като в сетингите на виртуиалната машина в "Shared Folders" си споделих една папкаи си прехвърлям през нея файлове.

Edit: Пробвай да инсталираш Guest Additions: http://askubuntu.com/questions/311161/how-to-install-guest-additions-in-lubuntu-13-04

2
zontak avatar zontak 457 Точки

това гост адишън го инсталнах. и резолюцията ми падна .. иначе беше на 1600.. и прозореца просто беше изрязан по около 3-4 см от ляво и от дясно ;д а сега е ужас с тоя адишън ;д хептем се смали ;д

1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Сега като имаш адишън, пробвай от  настройките на дисплея на убунтуто дали има възможност да го смениш на 1920х1024 резолюция? При мен стана, но аз не съм на твоята резолюция.

1
vvulevv avatar vvulevv 51 Точки

А дали може да ми кажете какво значи тази грешка?

П.П. От биоса я коригирах тази грешка. :)

0
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Виж първо тук дали процесорът ти поддържа VT-x.

0
vvulevv avatar vvulevv 51 Точки

Благодаря за коментарите, оправих се вече с този проблем! :)

0
TonyDimitrov avatar TonyDimitrov 27 Точки

Здравей, аз сгафих нещо в 10-та стъпка по-нагоре и когато ми излезе прозореца "исбор на зареждащ диск" аз по погрешка натиснах отказ. Така сега на виртуалната машина нямам операционна система. Мога ли да го оправя или ще трябва просто да кликна на "нова" (в ъгъла зеленото) и да заредя файла?

0
mmddimitrova avatar mmddimitrova 433 Точки

Здравей,

Просто повтори стъпка 10 и този път избери *.iso файла с Ubuntu. Няма да има проблем, ти вече си задал с останалите стъпки параметрите на виртуалната си машина и в момента единственото, което трябва да направиш е да инсталираш операционната сисмета. Успех :)

1
arsoman avatar arsoman 419 Точки

Невероятна си! Браво за труда и подробните снимки и обяснения! Супер!

1
Kibork avatar Kibork 87 Точки

Много полезно, благодаря!

Имам въпросче:

Направих всичко до инсталирването на машината и добавки за нея. Но тя върви непоносимо бавно. просто нямам как да се работи. може да е просто от копа ми, тъй като тои е доста слаб - 2GB RAM, 400GB HDD, Процесор - 1,3Ghz, 32bit

Виртуалната машина е спараметри:

Ubunto(32bit), RAM: 1024, видео памет: 128

1
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Според мен е просто от компютъра. На виртуалната машина видеото е добре, оперативната памет не трябва да я смъкваш (но недей и да я качваш, щото няма да стане по-добре, ако хостващата ОС остане с малко памет). Обаче процесорът спира работата. Виртуалката сигурно е с 1 процесор, и 1 x 1.3 GHz просто е твърде недостатъчно за нормална работа.

Аз също имах такъв проблем. И сложих Ксубунту вместо Убунту (едно и също е, но с по-лека графична среда). Сега долу-горе върви нормално laughing Така че те съветвам да сложиш Xubuntu или Lubuntu - следваш същите стъпки, описани в темата, ще е по-добре.

Или вече ако искаш, инсталирай Линукс като паралелна ОС на компютъра ( но обезателно на отделен дял (partition)! ).

3
Kibork avatar Kibork 87 Точки

Окей! Мерси, брат. Ще го пробвам и с Ксубунту.

 

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.