Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

[UNSOLVED] "Финални" въпроси за Tech Module за по-стари студенти

Здравейте, аз съм студент от приема септември 2015. Нашият випуск е минал изцяло Programming Basics и Fundamentals нивото. 

EDIT: Зададох няколко конкретни въпроса понеже все още никой от екипа не е взел отношение по темата.

Преди месец ни бе представена новата програма. От тогава досега имаше поне 5 неща които бяха променени из основи, а нас никой не ни информира.

Да вземем за пример Tech Module. Беше ни представено че той включва запознаване с 4-те нови професии (C# Web, Java Web, JS, PHP). До тук добре, всеки прецени за себе си как мисли да продължи и това беше ОК. След около седмица или две обаче без никаква официална информация Tech Module-a изведнъж включи в себе си и Programming Basics?!, който ще заеме цял един месец от уж четирите месеца Tech Module (в който уж всеки месец от тези 4 щеше да се запознаваме с по-една професия)?

Следващото нещо. Отново за Tech Module. Беше ни съобщено, че по време на модула ще имаме екипни проекти за всяка професия отделно и накрая на целия модул ще има един изпит на технологията (езика), който сме си избрали. Днес отварям страницата на първият курс от Tech Module, който както споменах горе изведнъж стана Programming Basics, а от презентацията, която ни беше представена, нямаше нищо подобно. Та, отварям въпросната страница и освен че този курс ще продължи 1 месец (тоест остават 3 месеца за другите по-важни курсове от модула), накрая на Programming Fundamentals има практически изпит ?!?

И тук е момента да кажа WTF бе хора? Като правите такива генерални промени ще е добре да ни уведомявате по-рано и да не ги решавате в последния момент и да променяте нещо, което се обявили преди време просто ей така.

Не стига, че чакахме достатъчно за да си продължим основната програма (3 месеца) ами сега излиза, че Tech Module-a, който ни беше представен вече е съвсем друг модул и това не е никак яко.

Не го приемайте като хейт напротив, нещо като препоръка към екипа е. Да държите студентите си по-информирани и да реагирате по-бързо на подобни проблеми и запитвания, понеже моят опит със СофтУни показва, че от към материя и качество на обучение сте ТОП, но по организационните неща има доста какво да се направи.

Някой оценки от изпити съм ги чакал по месец и половина, въпреки че са само едни автоматизирани тестове на 150-200 души, които честно казано аз бих свършил тази работа за около час-два. 

Чакал съм отговор на мейл от info@softuni.bg да кажем 3 седмици и накрая получавам ("Ще ви уведомим близките дни") и така тези дни още не са дошли. 

Надявам се критиката ми да има положителен резултат. :)

24
Въпроси за SoftUni 01/05/2016 15:21:13
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки
Best Answer

Здравейте, 

Ето ги отговорите на гореописаните въпроси:

Частта от стария Basics, която ще се проведе като начало на Tech е там с цел да направи курса достъпен както за предишни студенти, така и за сегашните. Тя ще заема период от 3 седмици и ще изучава само последните (по-сложни) теми от стария курс. За вас в частност това е и шанс да си подобрите оценката. След това ще имате шанс да се запознаете с всички технологии и да надградите знанията си от началото на курса, а всички, преминали Coding 101 ще имат шанса да придобият тези знания. 

Нужно е да вметна, че изпита на всички, преминали през последния Basics, за който се проведе изпит на 24-ти април от 9:00 до 15:00 ч. ще се признава като резултат за тази част от модула.

Всички с висок резултата могат да си почиват или наваксват с материал, който са пропуснали

Тази информация е дадена на всички кандидатствали и да - може да не е достигнала по правилния начин до випуските от миналата година, но нека бъде отбелязано, че голяма част от промените, които правим са подтиквани от мнението на нашите студенти.

Нито една от тях не цели да ви навреди и да ви затрудни, дори и да има такъв страничен ефект в някои частни случаи. 

Относно препоръките ви - да, целим да вършим работата си възможно най-добре и без да ни напомняте. И вие, и ние ставаме повече всеки ден, а работния процес става все по-сложен. 

Оценките се обработват бавно, понеже изискват максимална точност. Понякога времето не стига за всичко, тъй като не се работи само с оценките от вашия курс, а и с всички останали. Радвам се, че смятате, че можете да се представите толкова добре с обработката и ви пожелавам някой ден да имате шанса да го направите. 

На info@softuni.bg пристигат стотици мейли всеки ден и не винаги човекът, който отговаря е човекът, който взима решенията, нужни, за да се отговори на въпроса. 

Да обобщим:

  • Да, ще трябва да учите материал, които може вече да сте учили ако искате да присъствате редовно.
  • Не, това няма да ви навреди и ще ви даде шанс да подобрите предишната си оценка и да освежите наученото преди старта на сериозната част.
  • Това се прави с цел да можете не само вие да започнете, но и хората, преминали новия Coding 101
  • Изпитния резултат за хора преминали целия курс ще се признава.
3
18/05/2016 15:08:34
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Ок, благодаря за отговора. По-голямата част от нещата ми се изясниха (надявам се и на другите колеги). 

Останаха още няколко неща за които се досещам.

EDIT:

  • Колко кредита ще получим ние от целия Basics + Coding 3, 6, 9 ? По новата програма Coding 101 дава 3 кредита. Тези, които не са карали Coding 101 понеже не го е имало, когато са влизали в СофтУни ще им липсват ли тези 3 кредита? Или ще бъдат приспаднати някак си?
  • Какво се случва със студентите, които са минали стария Fundamentals (C# Adv, OOP, HQC, Java) били са стипендианти и сега отново са със отлични резултати? Понеже времето за плащане напредва, трябва да имаме някаква информация какво ще се случи.
1
03/05/2016 15:19:01
ihristov22 avatar ihristov22 28 Точки

Съгласен съм с колегата. Добавянето на Programming Fundamentals и изпит към Tech Modul не присъстваше като перспектива, когато беше представен курса преди месец. Все пак нали затова се нарича ориентационен модул, за да ни даде нагласа и представа към какво да се насочим и в тази връзка поне според мен първоначалната идеята за оценява с екипни проекти  е много адекватна и ангажираща към постигане на по-високи резултати и по-голям интерес. Плюс това с добавяне на P. Fundamentals интензитетата значително се засилва. 

И тук да попитам каква е точно таксата за записване за Tech Module?

1
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Таксите можеш да видиш тук -> 360 присъствено или 180 онлайн.

1
29/04/2016 13:01:44
Thenis avatar Thenis 219 Точки

И аз съм много объркан. Направих PB изпита на 24.04.16 и сега се оказва че трябва пак да го направа след един месец. Ще е хубаво ако ни се даде възможноста тези които са правили PB изпита вече просто да им се признае този вече взет резултат и да не им се налага пак да го прават.

0
gadjov avatar gadjov 115 Точки

Здравейте колеги! Така сега доколко на мен ми е ясно групите от януари и февруари изучихме кодинга и бейсикса който вече е част от теч модула. Той е част от модула, защото от март месец групите (включително) влизат в СофтУни с изпит по кодинг 101, той им се явява приемен изпит. И те трябва да учат бейсикса и за това е част от теч модула. На януарската и февруарската група се явява този изпит(по бейсикс), като поправка, приемете го като бонус.Ако си доволен от оценката си от 24-ти, не се явяваш, ако искаш поправка се явяваш. Ако греша нека някой да ме поправи!

Приятен ден и весели празници на всички!

2
Stefan94 avatar Stefan94 21 Точки

И при мен объркването е голямо ,като цяло нищо не мога да разбера . Най-много ме вълнува часта с PB ,тези които вече сме го минали ,задължени ли сме пак да държим изпит или ни се признава оценката от нашият си PB ? Ако сме задължени,пак да караме изпит по PB ,къде е смисъла да караме едно и също нещо по 2 пъти ?
Абе като цяло неясноти много , надявам се само някой да се появи и един път за винаги да обясни как стоят нещата ,че времето си минава и всеки трябва да реши какво да прави за напред.

Поздрави .

1
ArmenPotourlyan+deleted! avatar ArmenPotourlyan+deleted! 488 Точки

СофтУни предлага изключително практическо ориентирано образование, с което се различава от 99% от другите образователни институции в България, при това качеството е повече от задоволително и се стимулира създаването на подходяща учебна среда - атмосфера, която нито съм виждал, нито съм чувал в официалните университети. СофтУни 3.0 ми харесва много с въвеждането на четирите професионални направления и стремежа да се добавят упражнения по курсовете директно към Judge системата. Смятам, че на концептуално ниво определено е стъпка в правилната посока. За конкретната реализация и организация на тази промяна обаче няма как да не се съглася с колегата evgenikolov.

 

Струва ми се, че се избърза с преставянето на учебния план на СофтУни 3.0 - той очевидно не беше придобил завършен вид, промените по сайта не бяха подготвени в синхрон с представянето, а и да си кажем честно не се даде добър план за това как студентите от предишните приеми да продължат гладко с обучението си (доколкото ми е известно няма и да има такъв). Това съвсем естествено довежда до сериозна негативна вълна от страна на обучаващите се вече курсисти, а пък за тези, които тепърва влизат (и аз в това число), не е предоставена достатъчно информация за програмата на модулите (включително и за мистериозния Tech-модул). Даже бих казал, че това са фактите, а не субективното ми мнение. СофтУни в ролята на студент от Programming Basics, който не е предвидил възможните входни данни и се чуди защо получава 60/100 на задачата си в Judge. We have all been there! Check out the constraints, SoftUni!!!

2
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

Доколкото виждам, все още никой от екипа не е обърнал внимание на темата, затова искам да попитам отново.

  • Какво се случва с този изпит Programming Fundametals ако вече сме минали Programming Basics, който беше 5 задачи като последната беше битови операции, т.е. преди огромната фрагментация на приемния изпит, който мина през 3-4 варианта за последните 2-3 месеца?
  • Колко кредита ще получим ние от целия Basics (и аз вече не знам как се казва точно) 3, 6, 9 ?
  • Ще получим ли сертификати за миналите ни курсове, които сме взели с оценка над 5.00, но тогава не е имало сертификати за тях?
  • Реално какви изпити ще имаме през Tech Module защото като гледам как се добавят неща може да сте решили да имаме изпити за всяка част от модула?
  • Какво се случва със студентите, които са минали стария Fundamentals (C# Adv, OOP, HQC, Java) били са стипендианти и сега отново са със отлични резултати? Понеже времето за плащане напредва, трябва да имаме някаква информация какво ще се случи.
  • Този е малко по-страничен. Защо отговори от info@softuni.bg се чакат по толкова време (2 седмици) за неща, които са чисто организационни и накрая получаваме мейл, който е неясен и трябва отново да запитваме за детайлите? 

Като цяло мисля, че доста куца добрата осведоменост на студентите, какво се случва. Според мен ще е добре да се подобри функционалността на сайта като се въведе някаква по advanced система за известия примерно (Имаш нова оценка по Х, Вече може да оцениш домашните на своите колеги, и подобни).

2
30/04/2016 20:45:28
Lamms avatar Lamms 197 Точки

Темата е за хората, които са започнали Fundamentals септември и сме учили вече речници, методи и LINQ.

1
AntonPortenov avatar AntonPortenov 102 Точки

Напълно съм съгасен с последната част от коментара ти.

Начина по които се премина към 3.0 не отговаря на стандарта, които Soft Uni са си поставили.

Всичко това, няколко скрийн шота, коментари по форумите, няколко нахвърляни реда, касаещи предимно новите студенти, но нищо за тези, които вече са част от университета, прилича по-скоро на маркетинг кампания.

 

@ softuni

Не го приемайте като негативизам а като критика.

-1
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

@EvgeniyaL 

Предполагам, че на вас ще ви го признаят този изпит

Предполагаш, но реално няма обявено нищо официално. Никой от екипа не застава и не каже реално какво се случва.

@AntonPortenov, напълно съм съгласен с теб, никой не дава информация какво се случва с досегашните студенти, или ако дава то тя остарява след 2 дни понеже изкача нещо ново и ние отново седим в невидение и да следим кой какво написал във facebook или кой на кого казал, еди какво си.

Темата се разразстна много, доста хора се изказахме, зададох няколко ясни въпроса, които вълнуват доста от студентите, но все още никой не е решил, че трябва да ни отговори.

Доста несериозно. 

0
30/04/2016 20:34:43
ViPeRsA avatar ViPeRsA 189 Точки

Вчера Наков написа във Facebook, че всички ще правят изпита в тек модула,дори тези от януари и февруари които правиха на 24.

0
Thenis avatar Thenis 219 Точки

Tyk @RoYaL написа че всеки който е направил PB изпита може да не го прави пак и оценката ще му се признае.

 

0
evgenikolov avatar evgenikolov 304 Точки

дори тези от януари и февруари които правиха на 24.

Добре а тези, които са минали Fundamentals September 2015? Има една не малка част от студенти, които не са влезли в софтуни тази година, а са минали доста материал още от миналата.

Няма никаква официална информация и като гледам никой не смята да даде такава. Още 1 доказателство, че организационната част куца много здраво.

1
30/04/2016 20:28:00
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.