Избор на университет
Здравейте колеги,
Искам да попитам в кои университети учите и какви са добрите и лошите страни ;]
Здравейте колеги,
Искам да попитам в кои университети учите и какви са добрите и лошите страни ;]
Ще се опитам да ти кажа по няколко думи за основните университети в София. Все пак имай предвид, че това е лично мое мнение и може да не е 100% коректно:
ТУ - София:
Голяма част от лошата слава на университета идва от факта, че хората влизат там с грешни очаквания и после се оплакват. ТУ не претендира да те обучава за програмист, а за инженер. Тоест, ако те кефят неща като цифрова и аналогова схемотехника, инженерно проектиране и т.н., там е място за теб. Ако обаче не те - не ходи.
Основните минуси на ТУ са: Присъствията са задължителни, а на всичкото отгоре може да поднеш и на доста кофти преподаватели, което да направи следването ти одисея. Ако смяташ да рааботиш - не става, трябва да си поне 3 пъти седмично там.
НБУ:
Всъщност не познавам студент от НБУ, който да се е оплакал от обучението си там. За ИТ знам, че се опитват да държат програмата на ниво и че преподавателите обръщат внимание.
За НБУ знай, че имат малко по-снижени изисквания, що се отнася до преминаването в следваща година и това може да ти изиграе лоша шега. Ако си от хората, които по-трудно сядат да учат, може и да завършиш с минимум знания.
ФМИ (СУ):
За ФМИ мога да кажа само хубави неща... доста избираеми предмети след 2рата година, което ти дава възможност да се специализираш в това, което ти е интересно, хубави опции за магистратура, работят с широк спектър от фирми, можеш да съчетаеш с работа и т.н.
Минусът за едни, а плюс за други, е математиката. Не ми се спори дали ти е нужна, но ако от словосъчетанието "висша математика" сънуваш кошмари - по-добре не се мъчи.
УНУБИТ:
Нещо като НБУ - ако имаш желание можеш да научиш много, имам познат, който е 4та година и разбира доста. Веднъж бях на една лекция на един преподавател от УНИБИТ (за съжаление не помня име) и беше доста изчерпателен и компетентен, макар и да водеше малко сухо.
От друга страна съм чувал, че може и да вземеш диплома без много труд, но не знам дали е така.
Надявам се да съм бил полезен!
мерси много!!! Такава информация търсех.