Избор на университет
Здравейте колеги,
Искам да попитам в кои университети учите и какви са добрите и лошите страни ;]
Здравейте колеги,
Искам да попитам в кои университети учите и какви са добрите и лошите страни ;]
Здравей,
Аз уча във Варненски Свободен Университет via партньорството със Софтуни. Все още не съм изкарал много време там и затова не мога да дам категорично мнение, но от това което съм видял до момента мога да кажа следното:
Преподавателя по предметите свързани с математика е голям пич и освен това е много компетентен по предмета си, а и не само. Общо взето най-добрия преподавател по математика, който съм имал въпреки че ми е предавал само 4 пъти защото съм задочно. Колкото до самите учебни предмети, за сега не покриваме голям материал и общо взето вземаме основите и спираме с даден предмет. Например по Линейна алгебра и Аналитична геометрия покрихме едва основите набързо, направихме един тест, който беше доста лесен и всеки можеше да вземе и продължи. Обаче, както казах, преподавателя беше много добър и въпреки че не ни предаде много знания, мен лично ме мотивира сам да ги науча и в момента работя в тази насока.
Имахме и предмети програмиране 1 и 2, но тъй като сме от софтуни бяхме освободени от присъствие, тоест който желаеше можеше да не ходи на лекции и сега ни предстои изпит по съответния предмет, който би трябвало да е с трудността на приемния изпит в софтуни.
Колкото до "легитимността" на университета, ще предам думите на преподавателя ни в първата лекция:
"Дипломата, която ще получите е призната в целия европейски съюз. А дали ще има някаква тежест, когато кандидатствате за работа - не съм убеден."
Общо взето, въпроса с дипломата е ясен и всеобщ за всички университети.
Толкова с опита ми във Варненския свободен университет. Тъй като имам приятели от ФМИ, мога да споделя впечатленията им от там (поне това което са ми казвали):
Общо взето, бая математика на куп с много и трудни тестове като повечето преподаватели не предават качествено и си "изпяват урока". С програмирането там напредват бавно, защото повече се набляга на математиката. Това което е плюс е големия престиж, който ти дава факултета, а освен това и задълбоченото обучение по алгоритми в по-горните курсове. Друго което не е за подценяване е и връзките, които можеш да изградиш там, защото все пак някои от най-добрите програмисти учат там.
Специалностите за които говоря в тези университети естествено са свързани с програмиране. Това е моето мнение по въпроса, надявам се темата да се развие, защото и на мен ми е интересно какво мислят останалите за различните университети и какъв опит имат с тях. :)
С риск малко да те разочаровам, недей да очакваш отговори, на база на които да си извадиш ясни заключения.
За да получиш по-адекватен отговор, трябва да попаднеш на човек, който е минал през поне 2 ВУЗ-а и който може да ти изложи силните и слабите им страни. Има и такива колеги, но, за да минат през няколко учебни заведения, дали мислиш, че мнението им за тях и за качеството на образованието, което са получавали, ще е високо?
Иначе всеки, който си е минал по каналния ред в един ВУЗ, ще може да ти каже общо взето това, което колегата Преслав описва - какво на него му е харесало, какво не му е харесало, какво е дочул от приятели за другите университети и т.н. Но няма да има личния опит да ти даде хубаво сравнение на материала, преподавателите, администрацията и т.н.
За всеки университет ще чуеш едно и също - има някои готини преподаватели и предмети, има отвратителни и безсмислени такива, има яко бумащина и административни глупости, всеки изпитва съмнения дали тая диплома струва и 5 стотинки и т.н. и т.н.
Всичко зависи от това в каква сфера си се ориентирал. Щом пишеш в този форум ще направя предположението, че имаш интерес в ИТ сферата като цяло. СофтУни и други академии биха те научили на доста практични неща, ФМИ ще ти дадат солидна фундаментална теоретична база (и ще ти пробутат и куп ненужни неща между другото). Ако имаш възможностите, някаква комбинация от двете е най-добрият вариант.
Зависи на къде си се запътил - дали към академичния път, или към по-частния сектор.
За частния сектор, който и да е университет е просто губене на време. Време, което можеш да вложиш в самообучение, проби-грешки, работа... :)
Някои частни университети имат доста добра програма, ориентирани са към частния сектор, но за съжаление не и в ИТ сферата, там още са назад. В частност говоря за НБУ, където съм учил журналистика - прекрасни възможности има за тази специалност, но съм чул от познати, че ИТ специалностите все още са под всякаква критика.
Учил съм и в УНСС - Администрация и управление. Няма да ми стигне цял един ден да опиша колко е зле положението там. Според мен е такова и в другите държавни университети. Като теглиш чертата накрая - лошите страни са толкова много, че не си струват добрите. Ако въобще ги има.
Като цяло темата е религиозен спор. Има я в почти всеки един форум, който се посещава от настоящи и бъдещи студенти. Полемиката е безкрайна и се превръща в свещена война, почти толкова голяма, колкото ако се изтървеш да кажеш, че Vim е по-добър от Emacs или обратното.
Знам, че няма много добри опции за България. Всеки се оплаква от университета си и ме пренасочва към други(освен ФМИ), но все пак гледах учебните пргорами на различните университети и не всичко е безполезно. В крайна сметка се чудя между ФМИ(Ако вляза), в ТУ(Ако липсата на присъствие не е чак толкова важна) и УниБит(за специалността Компютърна Сигурност).
Ще се опитам да ти кажа по няколко думи за основните университети в София. Все пак имай предвид, че това е лично мое мнение и може да не е 100% коректно:
ТУ - София:
Голяма част от лошата слава на университета идва от факта, че хората влизат там с грешни очаквания и после се оплакват. ТУ не претендира да те обучава за програмист, а за инженер. Тоест, ако те кефят неща като цифрова и аналогова схемотехника, инженерно проектиране и т.н., там е място за теб. Ако обаче не те - не ходи.
Основните минуси на ТУ са: Присъствията са задължителни, а на всичкото отгоре може да поднеш и на доста кофти преподаватели, което да направи следването ти одисея. Ако смяташ да рааботиш - не става, трябва да си поне 3 пъти седмично там.
НБУ:
Всъщност не познавам студент от НБУ, който да се е оплакал от обучението си там. За ИТ знам, че се опитват да държат програмата на ниво и че преподавателите обръщат внимание.
За НБУ знай, че имат малко по-снижени изисквания, що се отнася до преминаването в следваща година и това може да ти изиграе лоша шега. Ако си от хората, които по-трудно сядат да учат, може и да завършиш с минимум знания.
ФМИ (СУ):
За ФМИ мога да кажа само хубави неща... доста избираеми предмети след 2рата година, което ти дава възможност да се специализираш в това, което ти е интересно, хубави опции за магистратура, работят с широк спектър от фирми, можеш да съчетаеш с работа и т.н.
Минусът за едни, а плюс за други, е математиката. Не ми се спори дали ти е нужна, но ако от словосъчетанието "висша математика" сънуваш кошмари - по-добре не се мъчи.
УНУБИТ:
Нещо като НБУ - ако имаш желание можеш да научиш много, имам познат, който е 4та година и разбира доста. Веднъж бях на една лекция на един преподавател от УНИБИТ (за съжаление не помня име) и беше доста изчерпателен и компетентен, макар и да водеше малко сухо.
От друга страна съм чувал, че може и да вземеш диплома без много труд, но не знам дали е така.
Надявам се да съм бил полезен!
мерси много!!! Такава информация търсех.