Loading...
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Здравей,

Аз уча във Варненски Свободен Университет via партньорството със Софтуни. Все още не съм изкарал много време там и затова не мога да дам категорично мнение, но от това което съм видял до момента мога да кажа следното:

Преподавателя по предметите свързани с математика е голям пич и освен това е много компетентен по предмета си, а и не само. Общо взето най-добрия преподавател по математика, който съм имал въпреки че ми е предавал само 4 пъти защото съм задочно. Колкото до самите учебни предмети, за сега не покриваме голям материал и общо взето вземаме основите и спираме с даден предмет. Например по Линейна алгебра и Аналитична геометрия покрихме едва основите набързо, направихме един тест, който беше доста лесен и всеки можеше да вземе и продължи. Обаче, както казах, преподавателя беше много добър и въпреки че не ни предаде много знания, мен лично ме мотивира сам да ги науча и в момента работя в тази насока.

Имахме и предмети програмиране 1 и 2, но тъй като сме от софтуни бяхме освободени от присъствие, тоест който желаеше можеше да не ходи на лекции и сега ни предстои изпит по съответния предмет, който би трябвало да е с трудността на приемния изпит в софтуни.

Колкото до "легитимността" на университета, ще предам думите на преподавателя ни в първата лекция:
"Дипломата, която ще получите е призната в целия европейски съюз. А дали ще има някаква тежест, когато кандидатствате за работа - не съм убеден."

Общо взето, въпроса с дипломата е ясен и всеобщ за всички университети.

Толкова с опита ми във Варненския свободен университет. Тъй като имам приятели от ФМИ, мога да споделя впечатленията им от там (поне това което са ми казвали):

Общо взето, бая математика на куп с много и трудни тестове като повечето преподаватели не предават качествено и си "изпяват урока". С програмирането там напредват бавно, защото повече се набляга на математиката. Това което е плюс е големия престиж, който ти дава факултета, а освен това и задълбоченото обучение по алгоритми в по-горните курсове. Друго което не е за подценяване е и връзките, които можеш да изградиш там, защото все пак някои от най-добрите програмисти учат там.

Специалностите за които говоря в тези университети естествено са свързани с програмиране. Това е моето мнение по въпроса, надявам се темата да се развие, защото и на мен ми е интересно какво мислят останалите за различните университети и какъв опит имат с тях. :)

3
14/01/2015 22:34:07
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

С риск малко да те разочаровам, недей да очакваш отговори, на база на които да си извадиш ясни заключения. 

За да получиш по-адекватен отговор, трябва да попаднеш на човек, който е минал през поне 2 ВУЗ-а и който може да ти изложи силните и слабите им страни. Има и такива колеги, но, за да минат през няколко учебни заведения, дали мислиш, че мнението им за тях и за качеството на образованието, което са получавали, ще е високо?

Иначе всеки, който си е минал по каналния ред в един ВУЗ, ще може да ти каже общо взето това, което колегата Преслав описва - какво на него му е харесало, какво не му е харесало, какво е дочул от приятели за другите университети и т.н. Но няма да има личния опит да ти даде хубаво сравнение на материала, преподавателите, администрацията и т.н.

За всеки университет ще чуеш едно и също - има някои готини преподаватели и предмети, има отвратителни и безсмислени такива, има яко бумащина и административни глупости, всеки изпитва съмнения дали тая диплома струва и 5 стотинки и т.н. и т.н. 

Всичко зависи от това в каква сфера си се ориентирал. Щом пишеш в този форум ще направя предположението, че имаш интерес в ИТ сферата като цяло. СофтУни и други академии биха те научили на доста практични неща, ФМИ ще ти дадат солидна фундаментална теоретична база (и ще ти пробутат и куп ненужни неща между другото). Ако имаш възможностите, някаква комбинация от двете е най-добрият вариант. 

1
15/01/2015 02:07:48
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Зависи на къде си се запътил - дали към академичния път, или към по-частния сектор.

За частния сектор, който и да е университет е просто губене на време. Време, което можеш да вложиш в самообучение, проби-грешки, работа... :)

Някои частни университети имат доста добра програма, ориентирани са към частния сектор, но за съжаление не и в ИТ сферата, там още са назад. В частност говоря за НБУ, където съм учил журналистика - прекрасни възможности има за тази специалност, но съм чул от познати, че ИТ специалностите все още са под всякаква критика.

Учил съм и в УНСС - Администрация и управление. Няма да ми стигне цял един ден да опиша колко е зле положението там. Според мен е такова и в другите държавни университети. Като теглиш чертата накрая - лошите страни са толкова много, че не си струват добрите. Ако въобще ги има.

Като цяло темата е религиозен спор. Има я в почти всеки един форум, който се посещава от настоящи и бъдещи студенти. Полемиката е безкрайна и се превръща в свещена война, почти толкова голяма, колкото ако се изтървеш да кажеш, че Vim е по-добър от Emacs или обратното.

1
martin_varbanov avatar martin_varbanov 1 Точки

Знам, че няма много добри опции за България. Всеки се оплаква от университета си и ме пренасочва към други(освен ФМИ), но все пак гледах учебните пргорами на различните университети и не всичко е безполезно. В крайна сметка се чудя между ФМИ(Ако вляза), в ТУ(Ако липсата на присъствие не е чак толкова важна) и УниБит(за специалността Компютърна Сигурност).

0
masoni avatar masoni 2 Точки

Ще се опитам да ти кажа по няколко думи за основните университети в София. Все пак имай предвид, че това е лично мое мнение и може да не е 100% коректно: 

ТУ - София: 

Голяма част от лошата слава на университета идва от факта, че хората влизат там с грешни очаквания и после се оплакват. ТУ не претендира да те обучава за програмист, а за инженер. Тоест, ако те кефят неща като цифрова и аналогова схемотехника, инженерно проектиране и т.н., там е място за теб. Ако обаче не те - не ходи.

Основните минуси на ТУ са: Присъствията са задължителни, а на всичкото отгоре може да поднеш и на доста кофти преподаватели, което да направи следването ти одисея. Ако смяташ да рааботиш - не става, трябва да си поне 3 пъти седмично там.

НБУ:

Всъщност не познавам студент от НБУ, който да се е оплакал от обучението си там. За ИТ знам, че се опитват да държат програмата на ниво и че преподавателите обръщат внимание.

За НБУ знай, че имат малко по-снижени изисквания, що се отнася до преминаването в следваща година и това може да ти изиграе лоша шега. Ако си от хората, които по-трудно сядат да учат, може и да завършиш с минимум знания.

ФМИ (СУ): 

За ФМИ мога да кажа само хубави неща... доста избираеми предмети след 2рата година, което ти дава възможност да се специализираш в това, което ти е интересно, хубави опции за магистратура, работят с широк спектър от фирми, можеш да съчетаеш с работа и т.н. 

Минусът за едни, а плюс за други, е математиката. Не ми се спори дали ти е нужна, но ако от словосъчетанието "висша математика" сънуваш кошмари - по-добре не се мъчи. 

УНУБИТ:

Нещо като НБУ - ако имаш желание можеш да научиш много, имам познат, който е 4та година и разбира доста. Веднъж бях на една лекция на един преподавател от УНИБИТ (за съжаление не помня име) и беше доста изчерпателен и компетентен, макар и да водеше малко сухо.

От друга страна съм чувал, че може и да вземеш диплома без много труд, но не знам дали е така. 

Надявам се да съм бил полезен! 

3
martin_varbanov avatar martin_varbanov 1 Точки

мерси много!!! Такава информация търсех.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.