Teleport Points
https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/Index/104#3
Задачата е некоректна
Начертах втория пример и според мен авторското решение дава отговор с 6 или 5 по-малък от верния (зависи дали точката [0 0]е решение).
Oставям тук моя чертеж. Умножил съм всичко по 1/0.4 за да е подходящ мащаба.
Стъпката става равна на едно, радиусът на 25, а върховете на правоъгълника идват на [-50 -7.5] [50 -7.5] [50 7.5] [-50 7.5]
От съображения за симетрия разглеждам само първия квадрант и за момента не броя точките върху координатните оси. В първи квадрант има 7 реда по 24 точки (от корен от (25*25-1*1) до корен от (25*25 - 7*7) ) това са 168 точки. В четирите квадранта общо има 168*4 = 672 точки. Броят на точките по самите оси е равен на дължината им закръглена надолу, 25+25+7+7=64, 672 + 64 = 736 + точката, в която Deadpool стои в този момент = 737. Отговорът на автора е 731. Да приемем, че аз не съм разбрал и Wall hit Ouchie! означава, че не може да се телепортира в точка принадлежаща на стената. Махайки тези 4 точки остават 733. Да приемем, че точката, в която е той не се брой - 732. Отговорът на автора все още се различава с една точка.
Попитах приятел от ФМИ за помощ.Той потвърди пресмятанията ми и стигна до извода, че единственото логично обяснение е 6-те точки принадлежащи на окръжността да не се броят, защото Deadpool може да се телепортира само във окръжността. Така наистина се получава верния отговор, но авторът е написал Wall hit Ouchie! в едната от тези точки, което предполага, че Deadpool предупреждава да не броим тези точки, защото не иска да се удря в стената - устройството може да го телепортира в точка от окръжността. Дори това да е така не е казва дали точката [0 0] се брои. За какво му е да се телепортира в себе си?!