Софтуерно Инженерство
Loading...
atanas2d avatar atanas2d 59 Точки

C# или Java като направление?

Здравейте, 

В момента карам стаж ориентиран към front end web и ми предстои професионално ориентиране, като съм се спрял на тези две алтернативи:

  • java -> android, web development
  • c# .Net, web developement

За Java знам, че се използва масово на много места. Разбира се android е доста очевиден пример. Какъв софтуер се прави със C#?

Имам лек уклон към C# защото виждам, че в университета ще се акцентира на него и би било по-практично и приятно да съчетая нещата. 

Според вас кое от двете направления има по-добро бъдеще от гледна точка на програмиста? И кое е по-подходящо като старт. 

Благодаря.smile

1
Общи приказки
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Нямам кой знае какви наблюдения, но като гледам обявите за работа и проекти, които излизат за фрийленсъри си мисля, че е по-удачно да наблегнеш на Java. Първо, защото на андроид се програмира с нея. Второ, защото с Javascript се правят пълноценни приложения за web по-много по-лесен начин отколкото със C# ASP.Net, което напоследък измества .Net

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Java != Javascript

4
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Разбира се, че не е. Имах предвид, че Javascript отнема проекти от C# ASP .Net, което прави превеса на Java над c# по-голям.

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1548 Точки

Двете би трябвало да се ползват комбинирано, не мисля, че много хора се престрашават да си напишат цялата бизнес логика на Javascript.

2
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Повечето по-малки и средни веб проекти напоследък се пишат масово на Javascript или PHP. Като отвориш един фрийленсърски сайт и погледнеш съотношението на проектите за ASP .Net, за PHP и за HTML+CSS+JS се оформя картинката, която описвам

0
d.georgiev.91 avatar d.georgiev.91 63 Точки

Пич, ти или не си се занимавал или изобщо не разбираш какво е Java и JavaScript? А относно Asp.Net и JavaScript няма маясто за сравнение, все едно да хванеш да сравняваш магаре и космос. Масово уеб приложенията се пишат на Php или Asp.Net и JavaScript. На чист JavaScript просто няма как да напишеш динамичен уеб сайт, освен ако не ползваш node.js като сървър. Иначе ще направиш статичен сайт, както са се правили и това е. A по мои наблюдения node.js не е много използвана/търсена технология в България. Вероятно никога не си се занимавал с уеб, но без да ползваш node.js да пишеш пълноценно приложение, ами малко трудно...

0