Професионална програма
Loading...
exploitx avatar exploitx 71 Точки

Работа след SoftUni

Правя тази тема, за да споделя опита си с Българските фирми в София, които са извън кръгът на СофтУни. Става въпрос за хората, които нямат успех над 5.50 и не са потърсили работа от обявите обявени в СофтУни.

Миналото лято реших да си намеря работа в София, и както всеки човек без опит и пари, трябваше бързо да си намеря работа няма значение какво, само да е в ИТ сектора. Пуснах на близо 50 места, от които около 5 се свързаха с мен.

Повечето бяха за стажант или QA. Едно от първите места, от които ме потърсиха беше доло описаното:

@krach

"Минах през доста интервюта, като на едно място ми предлагаха да карам 3-4 месеца пробно за 200-400 лв след, което по думите на интервюиращия между една и две години нещо като обучение примерно на 600-800-900 лв, след което си задължен определен срок от време (според това колко време са те обучавали) да бачкаш за тях иначе им дължиш неустойка. Което като теглиш черата си вързан 3-4 години за някви дето е спорно като качество знания и изобщо все."

За жялост потребителя не е споменал кое е това работно място/фирма. Става въпрос за Telebid Pro. Мога да допълня, че интервюращите докато разбраха, че ми беше едно от първите интервюта и че единствените знания които имам са от гимназията и от SoftUni, веднага почнаха да плуят по моите постижения в СофтУни и да възхваляват университетите. Можеби с идеята да ми покажат колко незнам... И така де това е една от фирмите(не бих ги нарекъл компания), която ПОСТОЯННО търси стажанти. Аз лично бих я препоръчал на хора от университетите, защото те пасват на изискванията, но за студентите от СофтУни не.

Да оставим малките фирми на страна и да погледнем компаниите, те също търсят стажанти за лятото. И така тук вече няма да споделям имена, става дума за компаниите на Цариградско. Както споменах не съм минал през доста интервюта, все пак трябваше бързо да си намеря работа, но успях да зпочна работа като стажант в една от стравнително големите компании в София. Личното ми мнение за начина на подбор на нови(неопитни кадри), не само в по-големите компании, а и в по-малките, е че:

Първо, интервюиращия НЕМОЖЕ да прецени знанията на интервюирания от 1 интервю или дори от 3-те етапа(или повече) през които се минава. Това е проблем не само на Българските компании, но все пак да го отбележя.

Второ, интервюиращите които са на интервюто, са предимно Българи(стига бе). И тези хора за да стигнат до сегашната си позиция са минали през Българските университети(логично). Занете ли какво значи това? Това значи че те са предубедени към хора от ТУ, ФМИ и останалите университети, които подготвят ИТ "кадри".

Трето, повечето големи компании търсят "хамстери", хора които си вършат една и съща работа, напредват със скорост 1-2 години за повишение и не си дават много зор, някои компании осигоряват benefit програми, безплатен фитнес и разни други глезотии. От това което чувам го има и обратното, компании/фирми които гледат да изкарат максимално много работа и да дадът минимално възнаграждение. От това няма как да избягате, ще попаднете на един от двата типа работно място 100%.

Четвърто, ИТ сферата в България, се развива не заради Българската икономика, ами заради чуждестранните ИТ фирми, на които им излиза на оферта да наемат двама прости Български студента от ТУ, вместо един прост Английски служител.(Outsourcing)

Като заключение бих казал, че SoftUni все още не е mainstream, няма и да стане в близките 2-3 години, главно заради хората които с оценки между 3 ~ 4 си търсят работа. И наистина, моля ви повторете ги тези изпити докато не изкарате поне 5.00, и аз съм повтарял доста пъти.

Доста мога да плюя по хората, които са втора година студенти или вече завършили, уредили се на хубав стаж/работа, и същевременно не са стъпвали на нормално работно място(извън ИТ сферата). Но няма смисъл, те ще си останат със малкото знания, въпреки че са уредени.

П.С: Най-вероятно има правописни грешки. Аз лично SoftUni не съм го завършил, въпреки това в момента имам 14 сертификата от SoftUni и средна оценка 5.64, 5.17(отворени курсове).
 Миналото лято когато си търсех работа имах, 12 сертификата, и както съм описал горе не съм се свъзвал със
SoftUni за помощ при намирането на работа, въпреки че ми беше предложено.

3
Работа
copyist avatar copyist 2 Точки

"... въпреки това в момента имам 14 сертификата от SoftUni ..."

След като обясняваш, че имаш сертификати от софтуни, не разбирам защо не потърсиш от тях съдействие. Ако не ти помогнат (например защото не си от топ), махни софтуни от CV - то, направи собствени проекти, поработи като хамстер (не малко годинки) и си намери работата, за която мечтаеш. Докато го постигнеш, ще си заприличал на тези, които те изпитват по интервютата.

Или основи твоя успешна фирма и аз ще кандидатствам за хамстер при теб. 

0
01/04/2017 00:40:07
exploitx avatar exploitx 71 Точки

Явно не си ми разбрал правилно дефиницията за "хамстер".

Какво трябва да знам за хамстера си:

1. Има много скромни изисквания към средата,като типично пустинно животно, забавната му общителност го превръщат в идеално животинче за дома(работа),което освен това се нуждае от много малко място(кубикъл).
2. Независимо от вида хамстер,който гледате денят е времето за покой,когато той обикновено спи(бачка).
3. Хамстера е самотно животно,т.е той не живее в стадо и не се нуждае на всяка цена от компанията на себеподобно.
4. За начало е напълно достатъчно да му осигурите средно голям кафез(кубикъл),оборудван с присъщата къщичка за сън, работен лаптоп,настилка,паничка за храна, поилка и докинг станция.
5. Хамстерите стават и остават питомни и кротки,ако редовно се занимавате с тях.(правилен мениджмънт)
6. Те са животни,които не живеят дълго.
7. На 18 месеца той е достигнал предела на своя живот.(знания)
8. Има и изключения,при оптимално добро гледане доживяват(доучват) до 3 години.
9. Изберете място за клетката на завет,без пряко слънчево греене,да не е близо до отоплителен уред.

10. ....

Комбинация между истинското описание за хамстер и моята представа за този тип хора. И по точно хора избрали да НЕ се развиват.

 

2
01/04/2017 00:54:25