Професионална програма
Loading...
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Възраст при програмирането

Говори се, че програмистите са като футболистите - най-добра възраст между 20 и 30, докато след 40 ефективността им рязко спада, тъй като мозъкът вече не работи по същия начин. Аз лично съм на мнение, че никога не е късно човек да се развива и да учи нови неща. Все пак ми е интересно - тези от вас, които работят в IT сектора, познавате ли активни програмисти на по над 50 години или в един момент се налага да се преквалифицират?

1
Общи приказки
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

И аз съм на 28 години и вече пореден човек ме пита - не е ли късно за мен тепърва да навлизам в тази професия, дори хора със сероиозен стаж в тази сфера ми обясняваха, че съм изтървал влака и едва ли не няма смисъл да се захващам... Тук вариантите са два: или да се демотивирам и да захвърля всичко, или да се мотивирам още повече и да кажа на тези хора - fuck you, just wait and see ! (да някои от тях не бяха българи :) ). Предполагам се досещате, кой вариант избрах. 
Бъдещето на света е доста крехко и неясно, но тенеднцията, с която се развива предвещава, че в следващите 25 години, 47% от професиите, които познаваме днес може да изчезнат напълно. Това означава, че технологиите ще заменят тези професии, а колкото повече нови технологии се появят, толкова повече "технологични хора" ще се търсят. Програмистите и в момента са малцинство, а какво да говорим за едно технологично бъдеще... Според мен, след години, да можеш да програмираш ще бъде, както в момента да знаеш английски език - не задължително, но силно препоръчително.
Така че не се плашете, хляб ще има за всички... старо, младо, куцо, кьораво, сакато... По- плашещо е за тези, които решат да останат на старите си длъжности, те трябва сериозно да се замислят, може ли професията им да бъде заменена от компютър, дори вече има сайтове, които изчисляват колко процента вероятност има за това.  

0