Загубен път в ученето
Здравейте, след гимназията реших да поема по пътя на програмирането и започнах миналото лято с "Programming Basics", за да пробвам дали ще ми хареса и определено ме грабна и се зарибих. Продължих септември месец с ,,Tech Module,, и срещнах големи трудности с повечето нови неща, въпреки че отделях доста време за ученето и задачите, пак не успявах да ги решавам всички и да разбирам всичко. Това ме демотивира много, изкарах и на изпита оценка 4, но не бях доволен от нея и от своите знания и умения, и реших направя почивка от професионалните модули, за да помисля какво да направя.
Ако се затруднявам толкова с Tech Module значи ли това, че програмирането просто не е за мен и трябва да се откажа, или е по - добре да презапиша Tech Module и да седна да се потрудя още повече, за да пробвам отново, или да продължа в професионалните модули директно.
Та, моят въпрос и зов, ако мога да го нарека, за помощ е да ми дадете някакъв съвет или насока. Благодаря ви предварително за отделеното време да прочетете и евентуално да споделите мнението си.
Точно това ме притеснява, че това са основни и лесни неща, а ме затрудниха толкова, може би както каза k.sevov отгоре, фактът, че не съм се занимавал с логическо и алгоритмично мислене от математика или програмиране да ми е проблем сега. За предаването и на мен не ми се иска да се предавам, просто много хора казват ,, не е за всеки ,, и не знам дали всъщност това нещо е за мен и дали не си губя времето с него.
Това да ли е за теб зависи от това дали ти харесва иначе всичко се научава...
Както колегата спомена, наистина е много важно да ти е интересно и любопитно, за другото трябва доста време. Понякога знаеш ли ? Когато аз се не разбирам нещо много ми помага един друг аспект, който също ще ти е абсолютно необходим. Дебъгването.
Още от сега се опитвай от време на време да си дебъгваш кода. Особено много на мен ми помага да гледам ред по ред и да наблюдавам какво се случва. Това много ти помага да намериш първоизточника на грешката и после веднага ще осъзнаеш къде какво се случва. Дори много често ще си казваш.. "Гледай каква простотия. Не мога да повярвам , че толкова тъпа грешка съм направил". Това ми се е случвало безброй пъти.. случва се понякога и сега.Но дори и да не търсиш грешка , ти пак виждаш какво се случва и как работят нещата.
Но тези две умения - да търсиш информация и да дебъгваш, колкото повече ги развиеш , страшно много ще ти се отплатят в бъдеще , в който и език за програмиране да ползваш или която и да е технология. И наистина щом изпитваш затруднения не се притеснявай да задаваш въпроси тук. Абстрахирай се и не мисли дали ще получиш up или down вотове. Това няма никакво значение. Важното е да разбереш кое, как и защо както се казва.
В началото когато учиш нови неща няма такова понятие като лесно. Едни хора възприемат нещата по един начин и по-бързо, други по друг начин и не толкова бързо. Но това няма значение. Важно е да ти е интересно и да се учиш.