Софтуерно Инженерство
Loading...
RandomGuy avatar RandomGuy 0 Точки

Загубен път в ученето

Здравейте, след гимназията реших да поема по пътя на програмирането и започнах миналото лято с "Programming Basics", за да пробвам дали ще ми хареса и определено ме грабна и се зарибих. Продължих септември месец с ,,Tech Module,, и срещнах големи трудности с повечето нови неща, въпреки че отделях доста време за ученето и задачите, пак не успявах да ги решавам всички и да разбирам всичко. Това ме демотивира много, изкарах и на изпита оценка 4, но не бях доволен от нея и от своите знания и умения,  и реших направя почивка от професионалните модули, за да помисля какво да направя.

Ако се затруднявам толкова с Tech Module значи ли това, че програмирането просто не е за мен и трябва да се откажа, или е по - добре да презапиша Tech Module и да седна да се потрудя още повече, за да пробвам отново, или да продължа в професионалните модули директно.

Та, моят въпрос и зов, ако мога да го нарека, за помощ е да ми дадете някакъв съвет или насока. Благодаря ви предварително за отделеното време да прочетете и евентуално да споделите мнението си.

Тагове:
0
Общи приказки
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки
Best Answer

Не се притеснявай. Нормално е в тех модула да имаш пободни проблеми. Там идеята е да ви запознаят с някои от най-използваните технологии, но не толкова задълбочено. Пък и за тях има време. Целта ти е да се опиташ да научиш колкото можеш по-добре основните неща в програмирането - масиви, цикли, стрингове и тн.. а технологиите идват после, защото всички те използват тези знания. В техно модула просто ви запознават да видите за какво става дума долу-горе.

В Programming fundamentals са важни и са интересни нещата. Опитай се първо там да усвоиш нещата. Опитай наистина първо да разбереш нещата от дадена лекция и после решавай задачи. Ако нещо не разбереш задължително не оставяй нещата така. Тоест или питай тук във форума смело или търси информация в нета. Може и двете разбира се.

Търсенето на информаця от сега ти казвам , че е едно от най-важните качества които трябва да развиеш. Аз всеки ден го правя това под една или друга форма. Трябва да се упражнява, използва и развива това умение. Качеството да умееш да си намираш информацията, която ти е нужна е просто безценно и си е задължително. Затова колкото по-рано започнеш да го развиваш, толкова по-добре за теб.

Още нещо.. абстрахирай се от глупостите за това къде и колко е трудно и сложно .. аз ако слушах такива.. досега да съм се отказал 100 пъти. Просто продължи напред, продължи да учиш. Лесно е да откажеш и да демотивираш някого и е по-трудно да го мотивираш. За това.. прегледай основните неща от програмирането. Виж кое ти е ясно и кое не. Ако трябва си запиши кое не ти е ясно. После почваш да работиш над проблемите. Или питаш тук във форума или търсиш информация както вече споменах. Според мен лека-полека ще оправят нещата. А иначе след тех модула имаш избор как да гледаш над нещата - дали да ги възприемеш че ще стават по-трудни, или че ще стане по-интересно, и ще научиш неща които ще ти дадат повече възможности и ще те направят още по-добър. Аз избрах да мисля по втория начин и това ми помага.

Не се предавай лесно. Търси причини да продължиш , а не да се откажеш. И това не важи единствено за програмирането. Дано съм бил полезен и успех.

 

1
RandomGuy avatar RandomGuy 0 Точки

Точно това ме притеснява, че това са основни и лесни неща, а ме затрудниха толкова, може би както каза k.sevov отгоре, фактът, че не съм се занимавал с логическо и алгоритмично мислене от математика или програмиране да ми е проблем сега. За предаването и на мен не ми се иска да се предавам, просто много хора казват ,, не е за всеки ,, и не знам дали всъщност това нещо е за мен и дали не си губя времето с него.

0
sevgin0954 avatar sevgin0954 556 Точки

Това да ли е за теб зависи от това дали ти харесва иначе всичко се научава...

0
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

Както колегата спомена, наистина е много важно да ти е интересно и любопитно, за другото трябва доста време. Понякога знаеш ли ? Когато аз се не разбирам нещо много ми помага един друг аспект, който също ще ти е абсолютно необходим. Дебъгването.

Още от сега се опитвай от време на време да си дебъгваш кода. Особено много на мен ми помага да гледам ред по ред и да наблюдавам какво се случва. Това много ти помага да намериш първоизточника на грешката и после  веднага ще осъзнаеш къде какво се случва. Дори много често ще си казваш.. "Гледай каква простотия. Не мога да повярвам , че толкова тъпа грешка съм направил". Това ми се е случвало безброй пъти.. случва се понякога и сега.Но дори и да не търсиш грешка , ти пак виждаш какво се случва и как работят нещата.

Но тези две умения - да търсиш информация и да дебъгваш, колкото повече ги развиеш , страшно много ще ти се отплатят в бъдеще , в който и език за програмиране да ползваш или която и да е технология. И наистина щом изпитваш затруднения не се притеснявай да задаваш въпроси тук. Абстрахирай се и не мисли дали ще получиш up или down вотове. Това няма никакво значение. Важното е да разбереш кое, как и защо както се казва.

В началото когато учиш нови неща няма  такова понятие като лесно. Едни хора възприемат нещата по един начин и по-бързо, други по друг начин и не толкова бързо. Но това няма значение. Важно е да ти е интересно и да се учиш.

0