Нов проект - Българска Linux дистрибуция за програмиране/домашно ползване.
Здравейте, колеги! Аз съм почти 15 годишен, не мога да кажа програмист, но ентусиаст по всичко свързано с технологиите.
Занимавал съм се с няколко малки проекта, но планирам по-голям и мащабен от всички до сега. Имам голяма антипатия към Windows и все повече започвам да се занимавам с Linux като в момента съм се решил да направя CentOS базирана БЪЛГАРСКА дистрибуция насочена към нормалените потребители и разбира се за нас, които имаме интерес в програмирането. Имам опит с това като преди съм правил, но насочена към мен самия с работите, които аз бих искал да има в една дистрибуция, но сега съм решил да бъде нещо мащабно. Ще се старая да е максимално лека с добавени всички неща, от които потребители биха имали нужда, за да може да бъде използвана пълноценно след самото инсталиране и нещата за донастройване да бъдат сведени до минимума. Ще бъде напълно безплатна с направен впоследствие сайт.
Главното нещо заради, което се обърщам към Вас е да ви попитам дали бихте имали интерес към нещо такова? Отворен съм от към идеи какво бихте искали да има тя, какво да съдържа. Всяка помощ е добре дошла :) , който иска да обменим опит и да участва в този проект може да изяви желание тук във форума и да се свържем.
Благодаря за вниманието, приятно кодиране на всички колеги :) !
Здравей!
'Палци" не мога да давам понеже нямам необходимите 15 точки :D . Идеята не е лоша като цяло на всичко съм съгласен стига да има нужния интерес, ако имаш някаква идея или нещо, което би искал да има в една дистрибуция можеш да избереш някакъв начин да се свържем.
Поздрави.
Съгласен съм , аз ползвам Kali Linux от доста време вече и съм доволен има доста Hacking tools които са полезни , но ще ти отнеме доста време да изградиш чисто нова дистрибуция на Linux не знам колко си навътре с програмирането и линукс обвивките , ядро и т.н .
Имам достатъчно познания/опит, за да успея с това, което искам да направя. Единственото, което ми трябва е време и идеи.
Kali попринцип си е система за Ethical Hacking. Ще ми отнеме наистина много, ако запозна дистрибуцията от нулата без да има някаква база от друга такава.
Колкото и опит да сте натрупали за тези ваши 15 години, един човек е трудно да поддържа диструбуция, дори да няма никакви собствени приложения в нея. Никой проект няма бъдеще, без сформиране на общност около него.
Manjaro е дериват (производна). Дериват, върху дериват, обикновено става мазало. Всеки си оставя пръстите в това, което пипа. Ако все пак сте решили да правите нова дистрибуция, ползвайте базова дистрибуция за вашата производна. Виждам, че ви е срам да споменете Ubuntu, но тя е най- податлива на персонализация. Намерете си празна ниша, която да запълните. Има достатъчно дистрибуции в кавички, на които е сменен само тапета и подредбата на панела. Не разчитайте на патриотизъм. С това, че е българска, никой няма да се съобразява, защото преводите на приложенията нямат нищо общо с произхода на разработчика.
Колкото до CENTOS - вие си решавате. За мен, тази дистрибуция е създадена да се ползва в базовото й състояние. За Debian сте чели нещичко, но е твърде малко и си личи, че нямате практически опит. Няма да се справите да пускате издания за всички архитектури, които поддържа базовата дистрибуция. Достатъчно е да пуснете издание за amd64 архитектура.
Това, което наричате код на GRUB е един елементарен конфигурационен файл в /etc/default/grub.
GRUB_DEFAULT=0 (реда на стартиране) 0 (както са подредени по подразбиране), 1, 2...N, saved (последната стартирана)
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=2 (време на изчакване, преди стартиране)
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="" (Нищо е текстов режим, quiet скрива и него, quiet splash е анимация/картинка)
GRUB_CMDLINE_LINUX="" (това място е определено за персонална опция, когато се налага)
За проблема с картите на AMD не може да се разбере, какво имате предвид с това "системата се стартира". Според мен е по- лошо да не се стартира.