Python или Javascript
Здравейте , от скоро започнах да се занимавам с програмиране , гледах клипове с подходящите езици за begineri и ми се появиха джаваскрипт и пайтън .
Започнах с JS учих го малко , интересен ми беше и всичко беше 6 , след това гледах някакви клипове и всичко казваха че пайтън е супер прост и изчистен език и че е най — подходящ за бегинъри , и че е пъти по - добър от джаваскрипт и се преместих на него , след това четох че джаваскрипт имал повече възможности за реализация в България , а пайтън не чак толкова и сега съм пред дилемата с кой от двата да продължа.
Знам че това зависи от какво ми е интересно на мен , но и двата езика са ми сравнително еднакво интересни и единственото нещо което може да наклони везната е това , кой има по - добро бъдеще в България .
Още съм ученик и имам време , за това искам да се захвана с нещо , което има бъдеще и да го знам на високо ниво .
Хубав ден.
Благодаря за бързия отговор , ще продължа с JS и след и след това ще се прехвърля на пайтън
Това е много неточно мнение. Python e брутално мощен и по-добър от js. И е адски търсен. Само ще спомена че uber имат план за 300 човека екип а езиците им са python java. Python е по скоро backend бърз и позволява и чудеса в mashine learning-a.
Js от друга стана е web ок популярен е заради уеб и толкова дали е лoш език не но няма ооп развито и в момента пак разни неща се случват в екосистемата му. Има толкова много frameworks че реално като junior e тредно да се ориентираш.
https://dev.to/massa142/javascript-is-almost-pythonic-3f8
Сравнени 2та езика са почти идентични като синтаксис има една хубава статия js is pythonic. Ако знаеш единия лесно включваш и на другия. Предимството на python e че има смислено oop. И въпреки това се пише бързо и лесно.
Като е новобранец човек поне според мен е по-добре,да научи основите на коденето.Езика и просто един синтаксис отгоре. И затова по-добре python защото има ооп.
И бтв вече има една js умора и се разрaботват технологии като blazzor който да вдигат web без грам js.И подобни и зад тези технологии седят гиганти като ms.
Много благодаря за изчерпателния отговор , това тотално наклони везните към python, който така или иначе много повече харесвам от JS , като цяло аз ще ги науча и двата, въпроса е , че ако тръгна от пайтън (който е по-лесен) след това лесно ще се ориентирам и към JS който е подобен по синтаксис.