Закръгляне на число
Здравейте,
имам следният въпрос. Искам да закръгля тип double до втория знак след десетичната запетая.
имам следният пример:
Например ако diff = 0.029999999, как мога да го закръгля до втория знак след десетичната запетая.
double diff = resto - sumCoins; if (diff >=2) { sumCoins +=2; } else if (diff>=1) { sumCoins +=1; } else if (diff >= 0.50) { sumCoins += 0.50; } else if (diff >= 0.20) { sumCoins += 0.20; } else if (diff >= 0.10) { sumCoins += 0.10; } else if (diff >=0.05) { sumCoins +=0.05; } else if (diff >=0.02) { sumCoins +=0.02; } else if (diff >= 0.01) { sumCoins +=0.01; }
Здравей,
блаодаря ти за отговора, чел съм за placeholdera. Например този линк за форматиране на числа:
https://softuni.bg/forum/247/csharp-basics-formatirane-na-chisla
Решавам една задача с while. Въпросът ми беше възможно ли директно в променливата да посоча позицията до която се закръгля, например до втория знак %.2f
или винаги трябва да го дефинирам отделно.
Когато говорим за форматиране, това означава, че ние не въздействаме върху стойността на числото, а само върху начина, по-който се показва (изписва) , например при печат или визуализация на екрана. Пример за форматиране:
В този случай ще се изпише на конзолата: Вашето число е: 12,34
Когато говорим за закръгляне, тогава ние променяме стойността. Такъв пример е:
На конзолата ще се изпише следното:
Вашето число е: 12.34567
Закръгленото число надолу е: 12.0
Закръгленото число нагоре е: 13.0
И още нещо, свързано с темата е следния пример:
В този допълнителен ред към предходния код отрязваме дробната част на числото z, но пак подчертаваме, че това е само форматиране при печат. Така на конзолата ще се изпише следното:
Новото число, което е закръгленото Z, но с отрязана дробна част е: 13
Можеш да разглеждаш и как работи Math.round().
Здравей,
благодаря ти за отговора. Запознат съм с повечето от тези неща.
Имах друго предвид, може би не съм формулирал въпроса си добре. Намерих това, което ми беше необходимо.
Благодаря ти отново.
Успех :)