Софтуерно Инженерство
Loading...
starcounter avatar starcounter 1 Точки

XAMPP/ Cpanel Wordpress?

Един тъп въпрос от начинаещ в Wordpress.

На курса първо инсталирахме XAMPP, после Wordpress и накрая хостинг. От двете лекции на лектора така и не ми стана ясно какво точно прави XAMPP? Отделно след като инсталирахме хостинга, през него ставаше достъпа до Wordpress. Тъй като не  ми беше ясен процеса, тръгнах да се ровя из youtube, там пък се намеси и Cpanel и сега в главата ми е тотална каша. Някой може ли да ми разясни накратко функциите на XAMPP и Cpanel?

Тагове:
0
WordPress Essentials 17/08/2019 15:44:56
BoYaN avatar BoYaN 331 Точки

В XAMPP(или LAMPP ако си на линукс) е събран софтуерът, който е нужен за да подкараш WordPress инстанция - сървър, база данни и Php среда.

X - Windows (L is for Linux)

A - Apcahe server

M - MariaDB (MySql) database

P - Php

P - Perl

Това ти е нужо за да си подкараш WP на твоя компютър и ще ти бъде сервирано съдържанието от него на localhost (127.0.0.1)

Cpanel се използва за администрация, като в него са заложени скриптове за автоматизирано деплойване на Wordpress, Joomla etc... инстанции през графичен интерфейс, като там ти дават машина с вече инсталиран LAMPP стак и вече не се сервира само на твоя лаптоп а на адрес(който си взел) в интернет, напр.  "my-wordpress-site.com". Нещо като control panel, през който си настройваш хостинг услугите, които си си закупил.

0