Професионална програма
Loading...
damyan94 avatar damyan94 9 Точки

Предложение

Здравейте, понякога ми е необходимо допълнително усилие да запомня новия материал от първия път, особено с напредването на курса, когато броя на файловете изглежда нараства в геометрична прогресия. По време на лекцията го разбирам, дори почти успявам да смогна да пиша кода едновременно с хода на лекцията. Предполагам това е нормално и след известна допълнителна практика всички ще въртим подобен вид двигатели на малките си пръсти.

 

Мисля, че ако междувременно има нещо като визуализация на взаимовръзките между отделните класове и функционалности на програмата, която разрастваме с всяка лекция, процесът на цялостно разбиране на логиката и архитектурата ще е по-лесен. Потърсих в Гугъл и намерих примери за визуализация като този:

 

 

Моля за обратна връзка дали би било полезно, ако имаме нещо подобно като ориентир към файла с напътствията, който впрочем е доста полезен, което да визуализира подобренията, които правим на всяка стъпка от курса.

Тагове:
2
C++ Applications Development
j.petrov_90 avatar j.petrov_90 370 Точки

Привет, damyan94,

Благодаря за обратната връзка. Идеята ти ми се струва разумна.
Но да си призная ... малко съм раздвоен. Такъв тип информация ще помогне на някой хора, но ще навреди на други.

Аргументацията ми против:
Притеснява ме, че някой хора да не решат твърде стриктно ще следват написаните диаграми.
Така ще се получава безсмислен copy-paste като не се влага много мисъл. Т.е. би се убила "креативността" и процеса по трупането на опит на човек с архитектура.
Без да си "счупиш главата" 2-3 пъти - няма да се получи.

Точно с тази цел - да не обвързвам хората 1:1 към моята имплементация добавих към напътствията и Functional guidelines. Те не са обвързани с конкретна имплементация и дават свобода на действие.


Аргументацията ми за:
Това наистина би помогнало на част от хората да си представят какво представлява цялостната структура на проекта. Как си комуникират обектите и т.н.

Ще се опитам тези дни да потърся някой туул, с който да изгенерирам автоматично въпросната информация.
До тогава - коментари са добре дошли.

Поздрави

0