Професионална програма
Loading...
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

МТМ Колеж - Сериозни разминавания с първоначалната информация

Здравейте колеги,

Току що разговарях с информационния център на МТМ колежа и съм меко казано БЕСЕН от информацията, която доста нахално ми съобщиха от там.

първо: оказва се, че ще се водим две години при МТМ и една година при СофтУни, което означава че две години ще плащаме високата такса при тях. Първоначално беше обявено 2 години в Софтуни и една в МТМ.

второ: оказва се, че семестриалната такса не е 700лв, както е обявено на сайта на МТМ, а е 810 лв. Семестърът е три месеца.

трето: оказва се, че студенти от софтуни могат да запишат единствено и само редовна форма на обучение, което е в сериозно протиоворечие с изнесената от представителите на МТМ информация на 16ти април на семинара

четвърто: Оказва се, че можело да се запишем само до 31.05, но по някакво изключение можело максимум до края на тази седмица да направим записване. На семинара информацията беше, че можем да се запишем през септември

МОЛЯ, за официална позиция на СофтУни по горните точки!!!

 

PS. Знам че има две други теми по въпроса, но те не обхващат всички аспекти на проблема и не завършват с официална информация.

35
Предложения и проблеми 09/09/2014 21:34:02
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1076 Точки
Best Answer

Здравейте,

както обещахме, Ви даваме подробна информация относно МТМ Колежа и кандидатстването:

Такси за обучение в МТМ колеж:

 • семестър I (октомври 2014 - февруари 2015) - студентите учат в СофтУни (първа година) - водят се студенти в МТМ и плащат 50 лв. административна такса
 • семестър II (март 2015 - юли 2015) - студентите учат в СофтУни (първа година) - водят се студенти в МТМ и плащат 50 лв. административна такса
 • семестър III (октомври 2015 - февруари 2016) - студентите учат в СофтУни (втора година) и в МТМ паралелно - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно е таксата към МТМ
 • семестър IV (март 2016 - юли 2016) - студентите учат в СофтУни (втора година) и в МТМ паралелно - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
 • семестър V (октомври 2016 - февруари 2017) - студентите учат само в МТМ - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
 • семестър VI (март 2017 - юли 2017) - студентите учат само в МТМ - 720 лв. задочно / 810 лв. редовно
 • Общо сумата към МТМ колеж за цялото следване (за 3-те години) = 2 * 50 + 4 * 720 = 2980 лв.

Форма на обучение в МТМ

 • Студентите по дуалната програма между СофтУни и МТМ колеж се обучават в задочна форма на обучение. Форматът на обучението е дистанционен (онлайн интерактивни видео курсове) с присъствени консултации от време на време (вместо очни занятия).
 • По желание студентите могат да се запишат и редовно обучение.

Кандидатстване за МТМ колеж

 • Срок за кандидатстване в МТМ колеж: до 6 октомври 2014
 • В периода 7-10 октомври ще се организира прием на документи и издаване на студентски книжки за студентите от СофтУни, които са избрали МТМ колеж.
 • На 11 октомври (събота) от 11 часа ще има среща на всички записани СофтУни студенти от ниво #1 и ниво #2 на място в МТМ колежа + ден на отворените врати за всички, които искат да научат повече за МТМ колеж.

Име на специалността: "Предприемачество"

 • Това ще пише в студентската книжка и в дипломата - "Предприемачество".
 • Така е по регистъра на МОН, следва се националната класификация на специалностите и в нея няма "е-предприемачество".
 • Ще бъде коригирано името на специалността на сайта на СофтУни -> на "Предприемачество".
 • Специалността е "Предприемачество", а специализацията е "е-предпримачество", т.е. студентите учат второто, но заради МОН в дипломите им ще пише първото.

Трите приема в СофтУни

 • СофтУни има 3 приема на година: септември, януари и май
 • МТМ колеж приема студенти само октомври
 • Студентите от СофтУни получават студентска книжка от МТМ колеж веднага (октомври, февруари и юни -> след приемите в СофтУни)
 • МТМ колеж регистрира студентите от СофтУни в регистъра на МОН (https://www2.mon.bg/AdminUReg/) само веднъж в годината: през октомври
 • Студентите започнали СофтУни през септември завършват за 3 години. Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.
 • Студентите започнали СофтУни през януари завършват за 3 години + 8 месеца (периода до следващия октомври). Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.
 • Студентите започнали СофтУни през май завършват за 3 години + 4 месеца (периода до следващия октомври). Дължат такса 50 лв. към МТМ колеж при издаване на студентска книжка (за семестър I - октомври - февруари) + 50 лв. през февруари (за семестър II - март - юли) + стандартните такси за следващите 2 години.

Могат ли ученици да запишат в МТМ колеж?

 • СофтУни приема ученици без ограничения за образование
 • МТМ колеж приема само лица с диплома за средно образование.
 • Ученици могат да запишат СофтУни докато още нямат диплома за средно образование, да започнат обучението си в нива 1-6 и като си вземат дипломата за средно образвание, да станат официално студенти в МТМ колеж и да имат студентска книжка + студентски права от следващия октомври

Влизат ли СофтУни курсовете в дипломата?

 • Курсовете в СофтУни от първата година (ниво #1, #2 и #3) се водят специализират учебен блок (СУБ) в рамките на учебния план на МТМ колеж по специалност "Предприемачество", образователна степен "професионален бакалавър".
 • Курсовете от нива #1, #2 и #3 (първата година в СофтУни) ще бъдат приравнени към държавната кредитна система и ще бъдат вписани в дипломата за висше образование на завършващите дуалната програма с МТМ колеж.
 • Курсовете от втората година в СофтУни (нива #4, #5 и #6) ще бъдат вписани в приложението към дипломата от МТМ колеж, защото не са част от официалната програма по Предприемачество (само първата година в МТМ и съответно първите 3 нива в СофтУни са част от специализирания учебен блок /СУБ/ по програмиране и софтуерни технологии).

Екипът на СофтУни

13
24/09/2014 13:22:56
Lili26 avatar Lili26 48 Точки

Много благодарим за точната и подробна информация. Моля ви само да разясните защо на представянето на МТМ колежа, те обявиха, че двете години докато учим паралелно и тук в СофтУни и при тях ще плащаме такса 50лв, а сега променят тази точка??? Сигурна съм, че много от колегите ги вълнува този въпрос. Да не говорим, че за мен лично тази такса(720лв) за задочно(онлайн или както там го наричат)  обучение е неосновано висока. 

П.П. Гледах отново видеото и немуниемо изникват въпроси.

Относно формата на обучение - те обявяват програма, която е изцяло онлайн, дори и изпитите. Наричат го Дистанционна форма на обучение- такава обаче в техния сайт не съществува. И наблягат на това, че тази форма е един вид специално за нас и благодарение на партньорството на СофтУни с тях. Всъщност каква форма на обучение ще бъде за нас?

Относно таксите- ми се иска да допълня, че няколко пъти във видето се споменава, че ДВЕТЕ години докато сме при вас и при тях паралелно таксата ще е 50лв. Освен това обявяват такса за РЕДОВНО обучение цитирам "около 700лв" и че задочното е цитирам "със около 150лв по-евтино".

Сигурна съм, че всичко това е неприятно и за вас толкова колкото и за нас. Молбата ми ако може да ни дадете разяснение по тези въпроси. Поне за мен тези въпроси ще бъдат решаващи дали да остана при тях или да отида и да се отпиша.

3
24/09/2014 14:26:58
Roumen avatar Roumen 127 Точки

Ще помоля само за разяснение относно срока за кандидатстване (до 6 октомври) и подаването на документи (в периода 7-10), т.е кандидатсването всъщност е избора на MTM в уеб формата, която разпратихте по email и трябва да се извърши до 6-ти октомври, а подаването на документите (какви точно - диплома, лична карта, снимки, нещо друго?) ще става от 7-ми до 10-ти? И съответно къде в МТМ или в SoftUni?

5
mcbrshishkov avatar mcbrshishkov 13 Точки

Искам да задам следния въпрос:

Ако през учебната 2014/2015 г. съм ученик в 12 клас мога ли да се запиша в МТМ колеж, а дипломата си за средно образование да представя през октомври 2015 г.?

0
Lili26 avatar Lili26 48 Точки

И само да допълня нещо. Не съм сигурна на коя дата точно отидох да си взема студ. книжка(книжката ми е изд. на месец 06/2014г.). Платежното ми е с дата 23,06,2014. Ден или два след това отидох до МТМ колежа. Знам, че ще прозвучи странно, но  дали може да проверите към дата 01,07,2014 какви са били таксите в МТМ колежа? Не искам да хейтвам тук, тъй като не смятам, че екипа на СофтУни има каквато и да е вина в тази ситуация. Просто ще направя за себе си някой изводи, а сигурна съм и всички.

0
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1076 Точки

Здравейте,

разбираме, че информацията, която е представена във видеото и тази сега, се разминават. Но актуалната информация е тази, която е тук във форума. Точно заради тези недоразумения се проведе срещата вчера и всичко се изясни.

Относно:

 • формата на обучение - е онлайн (или задочна), но ако желаете може да е и редовно обучение;
 • таксите - докато учите в СофтУни е по 50 лева на семестър; започнете ли да учите и в МТМ Колежа - таксите са посочените в предния коментар - 720 лева задочно и 810 лева редовно;
 • срок за кандидатстване - до 6 октомври заявявате дали искате да учите там; от 7 до 10 октомври е подаването на документите (може да ги вземете от нас или направо от тях; трябват Ви две цветни снимки, копие от акта за раждане и копие от дипломата за средно образование; всички тези неща носите в МТМ Колежа, плащате си таксата в размер на 50 лева и Ви дават книжката);
 • студенти на СофтУни, които са ученици, представят дипломата за завършено средно образование, когато я получат и едва след като се представят необходимите документи в МТМ Колежа, те стават техни студенти.
2
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1076 Точки

Здравейте, колеги,

 

Както знаете записването за МТМ Колежа е до 10 октомври (петък). На 18 октомври (събота) от 11:00 часа ще бъде откриването на учебната година. Присъствението е задължително, тъй като всеки от Вас трябва да попълни документи, които ще Ви бъдат дадени от администрацията на колежа.

0