Курс Структури от данни - юни 2015

Структури от данни - юни 2015

Срокът е изтекъл
Структури от данни - юни 2015 icon

За курса

Умения, които ще придобиеш

  • Работа със структури от данни в програмирането
  • Оценяване на сложност на алгоритъм
  • Имплементация на линейни структури от данни: списъци, стекове и опашки
  • Дървовидни структури от данни: използване и имплементация
  • Обхождане на дървовидни структури данни в дълбочина (DFS) и в ширина (BFS)
  • Речници и хеш таблици: използване и имплементация
  • Познаване на сложни структури данни: балансирани дървета, суфиксни дървета, rope, heap и други
  • Ефективност на структурите данни: кога коя структура да използваме?

За курса

*Моля, докладвайте само грешки в материалите към лекцията. За всякакъв друг тип грешки, свързани със системата, използвайте формата за обратна връзка."

До кога мога да се запиша и кога стартира курсът?

Обучението стартира на 25 юни 2015 и завършва на 13 септември с провеждане на практически изпит.

Кога и къде ще се провеждат занятията?

Занятията се провеждат всеки четвъртък от 18:00 до 22:00 ч. в сградата на Софтуерния университет. Програмата на курса можете да видите в таблицата по-долу.

Какви са формите на обучение?

Имате възможност да изберете дали да се обучавате в присъствена или онлайн форма на обучение:

  • Ако се запишете в присъствена форма на обучение, имате възможност да посещавате занятията на място в университета,  да участвате в лабораторни упражнения в учебната зала, имате достъп до всички видео лекции и материали от курса, както и да предавате своите домашни за проверка.
  • Ако се запишете в онлайн форма на обучение, имате достъп до всички видео лекции и материали от курса, както и да предавате своите домашни за проверка.

Ще получа ли сертификат след края на курса?

Обучението завършва с практически изпит (по желание), който представлява решаване на задачи от изучавания материал, с автоматизирана проверка в реално време. Желаещите да се явят на изпита могат да получат официален сертификат от Софтуерния университет, ако получат оценка над Много добър (5).

Колко струва обучението в курса?

Обучението в курса е безплатно. Единствено желаещите да се явят на изпит и да получат сертификат на Софтуерния университет, заплащат еднократна такса:

УслугаЦена
Записване за курса (присъствена или онлайн форма на обучение)БЕЗПЛАТНО
Записване за изпит до 05.07.2015 г. Включва се и издаване на сертификат.100 лв.
Записване за изпит след 05.07.2015 г. Включва се и издаване на сертификат.
200 лв.

Как мога да се запиша?

За да се запишете за курса, кликнете на оранжевия бутон "ЗАПИШИ СЕ" и следвайте стъпките.

След изчерпване на свободните места в присъствена форма на обучение, ще остане отворено записването само за онлайн обучение.

Продължение: курс по алгоритми

След курса "Структури от данни" следва курс "Алгоритми", който е негово естествено продължение. В курса по компютърни алгоритми ще изучаваме основите на алгоритмите и алгоритмичното програмиране с много практика. Курсът ще обхваща програмни техники за дизайн на алгоритми и класически алгоритми от компютърните науки: рекурсия и комбинаторни алгоритми, алгоритми за сортиране и търсене, техниката динамично оптимиране и нейното приложение при решаването на оптимизационни комбинаторни задачи, теория на графите и алгоритми върху графи, алгоритми за паралелна обработка на данни и map-reduce, методология за решаване на алгоритмични задачи и други.

Езици за програмиране и среди за разработка

По време на учебните занятия ще използваме езика C# и средата за разработка Visual Studio. За домашните и изпитите може да се използват още езиците C++ и Java.

Преподаватели

nakov avatar
Светлин Наков

Светлин Наков има 10 години състезателен опит по олимпиади и състезание по програмиране, носител на 4 медала от международни олимпиади по информатика, ръководител и треньор на отбори по състезателно програмиране и жури в множество конкурси по алгоритмично програмиране. Наков има над 15-годишен опит като софтуерен инженер, мениджър на софтуерни проекти, консултант, лектор и предприемач с богат опит в .NET and Java EE platforms, информационни системи, бази данни, уеб разработка и софтуерно инженерство. Той е автор на 7 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, C# и Java, както и на десетки технически и научни публикации. Той има докторска степен в областта на компютърните науки, носител е на Наградата на Президента на Република България “Джон Атанасов”. Още информация: http://www.nakov.com.

LinkedIn
preslav.nakov avatar
Преслав Наков
Д-р Преслав Наков е старши научен сътрудник в Катарския институт по компютърни изследвания (Qatar Computing Research Institute). Научните му интереси са в областта на компютърната лингвистика: машинен превод, автоматично отговаряне на въпроси, лексикална семантика, използване на Уеб като корпус и компютърна обработка на биомедицински текстове. Работил е като изследовател в БАН, в Националния университет на Сингапур, в Университета на Южна Калифорния, както и в Софийския университет, където преподава и в момента. Д-р Наков е автор на над 100 научни публикации с над 2000 цитирания в областта на компютърната лингвистика, както и на три книги, сред които "Програмиране = ++Алгоритми;", считана за „библия“ на програмирането в България (с 10,000 изтегляния от Уеб). Д-р Наков е носител на редица национални и международни награди и отличия, включително на наградата за млад учен на RANLP'2011, както и на първата награда "Джон Атанасов" на Президента на Р. България.
georgi.stef.georgiev avatar
Георги Георгиев
Георги Георгиев започва да участва в състезания по програмиране и ИТ като ученик, като първите му по-сериозни успехи в национални и международни състезания, са свързани с 3D графика и симулатори, най-вече проектът DrifveFreeZ. Жоро е водил курсове по C#, C++, JavaScript, Windows 8 WinRT, XAML, WinJS, както и няколко семинара за 3D графика с OpenGL, WebGL, изчислителна геометрия, има познания в работата с физични библиотеки като Bullet, и пише Java в проект, свързан с анализ на телеметрия на състезателни коли. Блог: http://itgeorge.net.
lyubomir.yanchev avatar
Любомир Янчев
Любомир Янчев е C# програмист, който се занимава с бизнес. Собственик е на компания, която разработва устройство за умно управление на климатици. Занимава се програмиране от ранна детска възраст, печелил е почти всички състезания по ИТ в България, участвал е в най-голямото европейско състезание за млади учени, а наскоро и в еквивалента му за целия свят - състезанието Intel ISE. Като програмист се занимава главно с изкуствен интелект - работа с изображения и разпознаване на реч.
n4sk0 avatar
Атанас Добрев
Атанас Добрев се занимава със състезателно програмиране от 5-ти клас. Работил е по два успешни стартъпа. Единия в България - Нимеро. Другият в силициевата долина - Leanplum. Атанас има над 5 години професионален опит в сферата на софтуерната разработка и преподавателски опит във ФМИ на Софийски университет. Пише на iOS, C++, Java, Python, JavaScript, .NET. Обича да пише качествен, надежден и ефективен код, ползвайки добре подбрани структури от данни и ефективни алгоритми.
LinkedIn
a_rusenov avatar
Атанас Русенов
Атанас Русенов се занимава с програмиране и алгоритми от няколко години насам. Водил е курсове и обучения в Софтуерния университет, където успява да обяснява трудна материя с прости примери и много търпение. Наско се вдъхновява от сървърно програмиране, операционни системи и паралелни изчисления. Най-важният въпрос за него е "как работят нещата отвътре" и това го движи към непрестанно четене, пробване, ръчкане и накрая - обяснение с прости думи.
iordan_93 avatar
Йордан Даракчиев
Йордан Даракчиев е програмист и преподавател по призвание. Завършил е софтуерната академия на Телерик и от тогава работи като freelancer и води обучения за софтуерни инженери. Обича да се бори с трудни задачи и да предлага елегантни решения. Ученето на нови технологии му е ежедневие. Освен програмирането и алгоритмите, другата му страст е да изучава квантова физика и нейните закони.
LinkedIn